Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Σε θέση μάχης ενόψει ΝΑΤΟ

Σε απόλυτη ετοιμότητα, προκειμένου να απαντηθούν οι όποιοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί από πλευράς Αγκυρας στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Αθήνα
Σε απόλυτη ετοιμότητα, προκειμένου να απαντηθούν οι όποιοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί από πλευράς Αγκυρας στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Αθήνα. Σχετικό μήνυμα εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων»... ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία επιμένει να δυναμιτίζει το κλίμα.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, υποστήριξε πως «εάν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί σύντομα, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών».

Ευρωπαϊκό «τείχος» στην Τουρκία

Του Γιάννη Παλαιολόγου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αθήνα «καλύπτεται απόλυτα» από το προσχέδιο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία, το οποίο «ζητάει με απόλυτη σαφήνεια» από την Αγκυρα «να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ε.Ε.», σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις». Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την εμπρηστική πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας χθες το απόγευμα, κάνοντας μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φ. Οκτάι από τα Κατεχόμενα.

Το προσχέδιο αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ανακαλώντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδοκά από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην υπηρεσία της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Σε νέα παρέμβαση κατά της Τουρκίας, εν τω μεταξύ, προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους-μέλους και, συνεπώς, της ίδιας της Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Βέμπερ σε δήλωσή του στη σύνοδο του ΕΛΚ. Στη διακήρυξή του, το ΕΛΚ αναφέρει ότι «καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.». Τέλος, «καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η Αγκυρα «να εισακούσει τις παραινέσεις» της Συνόδου Κορυφής, ενώ έκανε αναφορά στις εμπρηστικές δηλώσεις του Φ. Οκτάι.

Προσερχόμενος στη συνάντηση κορυφής με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να δοθεί συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το 2033, «τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης». «Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη», υπογράμμισε, δηλώνοντας απόλυτη κατανόηση για τη δυσπιστία που υπάρχει στην περιοχή γύρω από τις προθέσεις της Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση κορυφής «μία ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση». Η Ελλάδα, τόνισε, «στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέροντας παράλληλα ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν» για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης.

O κ. Μητσοτάκης, τέλος, σε δήλωσή του από τη σύνοδο του ΕΛΚ, είπε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος» για την απόφαση χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, που επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Αγκυρα συνεχίζει την πολιτική των διεκδικήσεων

Toυ Μανώλη Κωστίδη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Από πλευράς τηςη Αγκυρα δείχνει να αδιαφορεί για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως και για την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει κανονικά την πολιτική της διεκδίκησης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών όπως και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή παρομοίασε τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία με όσα έχει κάνει η Τουρκία στην Κύπρο. Ο κ. Οκτάι δήλωσε ότι «είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί σύντομα, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών». Σημειώνεται ότι είναι πιθανόν στις 20 Ιουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα.

Εν τω μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχθηκε στην Αγκυρα τη Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδειξε πως η Αγκυρα έχει ως στόχο να καθυστερήσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν είναι ορόσημο. Δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας», ανέφερε, τονίζοντας πως «κι αν εγκριθούν τα πρωτόκολλα υπάρχει η περίοδος έγκρισης σε κάθε χώρα. Βέβαια υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να επέλθει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως κάνουν και οι σύμμαχοί μας». Η κ. Τρας επιχείρησε με διπλωματικό τρόπο να δείξει τη σημασία της ένταξης των δύο χωρών και δήλωσε ότι «η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχουν ενισχυτική επιρροή στις προσπάθειές μας για τη συλλογική μας ασφάλεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αποκάλυψε πως η Αγκυρα συζητάει για τη συνεργασία της με τη Μεγάλη Βρετανία στον αμυντικό τομέα και τόνισε πως οι δύο πλευρές εστίασαν την προσοχή τους στο ζήτημα της παραγωγής του τουρκικής σχεδίασης μαχητικού TF-X. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία για το μελλοντικό της αεροσκάφος θέλει να χρησιμοποιήσει βρετανικούς κινητήρες. Πριν από λίγες ημέρες τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως η Αγκυρα εκφράζει το ενδιαφέρον της για την αγορά του μαχητικού Εurofighter διεκδικώντας την έγκριση του Λονδίνου. Την τουρκική πρωτεύουσα επισκέφθηκε και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ – Toυρκίας. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: