Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Το νέο οδικό έργο ΣΔΙΤ Δράμα-Αμφίπολη δημοπρατείται εντός του Καλοκαιριού - Η Διυπουργική Επιτροπή αποφασίζει την Τετάρτη.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να δημοπρατηθεί ο οδικός άξονας Δράμα – Αμφίπολη
όπως εκτίμησε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης.
Όπως έκανε γνωστό ο Υφυπουργός Υποδομών, το έργο του οδικού άξονα «Δράμα – Αμφίπολη» έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και αναμένεται να εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή στην προσεχή συνεδρίαση, την Τετάρτη.
Το έργο που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, «θα έχει τριετή κατασκευαστική περίοδο, ενώ θα περιλαμβάνεται και η συντήρηση και λειτουργία του για 27 χρόνια»,... όπως τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών.
«Μέσα σε τρία χρόνια ωριμάζουμε και υλοποιούμε έργα που για χρόνια έμεναν στις καλένδες και εμείς τους δίνουμε σάρκα και οστά» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της αξιοποίησης των ΣΔΙΤ.
«Εάν για κάτι είμαστε περήφανοι στο Υπουργείο, είναι ότι, σε αντίθεση των ιδεολογικών αγκυλώσεων των προηγούμενων ετών, έχουμε βάλει ψηλά στην ατζέντα των έργων μας τα έργα ΣΔΙΤ, που μας επιτρέπουν μέσω της μόχλευσης κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα, να υλοποιηθούν έργα τα οποία δεν είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έργο Εθνικού Επιπέδου

Ο οδικός άξονας Δράμα-Αμφίπολη έχει χαρακτηριστεί ως έργο Εθνικού Επιπέδου και στόχος είναι η αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας. Η Δράμα με το έργο αυτό θα αποκτήσει μια σύγχρονη οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό με 9 κόμβους.
Η διάρκεια της σύμβασης εκτιμάται πως θα είναι κατά πάσα πιθανότητα για 27 έτη με τα πρώτα 3-4 χρόνια να αποτελούν την κατασκευαστική περίοδο. Το κόστος του έργου φτάνει τα 275 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα κινήσει για άλλη μια φορα το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κλάδου.
Ο άξονας αυτός έχει και πολιτιστικό ενδιαφέρον λόγω του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης που με αυτόν τον τρόπο θα είναι ευκολότερα και ασφαλέστερα προσβάσιμη. Παράλληλα θα αναβαθμίσει τις εμπορευματικές περιοχές από και προς τη Βουλγαρία.

Τι ακριβώς θα κατασκευαστεί

Το νέο οδικό έργο-ΣΔΙΤ αφορά στην αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Δράμα-Αμφίπολη, είτε με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού είτε με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων κατά μήκος του τμήματος από Παλιοκώμη σε Μαυρολεύκη, και από Μαυρολεύκη σε Δράμα συνολικού μήκους 43 χλμ. 
Χωρίζεται σε δύο τμήματα:

Α. Τμήμα Παλαιοκόμη – Μαυρολεύκη

Το μήκος του τμήματος είναι 30χλμ. 
Η κύρια αρτηρία θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο με αποκατάσταση της υπάρχουσας οδοποιίας περίπου 13,5Χλμ και θα κατσκευαστούν 16,5χλμ νέων τμημάτων, παρακάμπτοντας τους οικισμούς Ροδολίβος και Πρώτη.
Συνοπτικά, τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν:
• Αναβάθμιση κύριας αρτηρίας, εφαρμόζοντας την διατομή β4ν*σ (22μ πλάτος , νησίδα διαχωρισμού, και δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά διεύθυνση) και ταχύτητα κυκλοφορίας 110Χλμ/ώρα
• Σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς με επτά (7) κόμβους
• Αποκατάσταση της πρόσβασης στις γειτονικές περιοχές μέσω κατασκευής οδών πρόσβασης με συνολικό μήκος 44,6Χλμ, αποκατάστασης αγροτικών οδών και συνολικό μήκος 12,6Χλμ και αποκατάσταση Εθνικών Οδών μήκους 1,5Χλμ.
• Δεκαεπτά (17) γέφυρες, τρεις εκ των οποίων γεφυρώνουν μικρούς ποταμούς, και επτα (7) κάτω διαβάσεις και έξι (6) άνω διαβάσεις
Η επιλεγόμενη διατομή της κύριας αρτηρίας είναι η β4ν*σ, με πλάτος 21,10m και περιλαμβάνει ανά διεύθυνση 0.945μ shoulder και δύο λωρίδες των 3,50μ ανά διεύθυνση και ΛΕΑ των 2,30μ, νησίδα ασφαλείας με διπλο προστατευτικό New Jersey.

Β) Τμήμα Μαυρολεύκη – Δράμα

Το συνολικό μήκος του δεύτερου τμήματος Δράμα – Μαυρολεύκη ανέρχεται περίπου στα 13χλμ. περίπου με διατομή 17 μ. χωρίς ΛΕΑ
Το τμήμα χωρίστηκε μελετητικά σε 3 υποτμήματα. 
Συγκεκριμένα:
Α. Υποτμήμα «Δράμα – Νέα Σεβάστεια», μήκους 2,96 χλμ. :
Β.Υποτμήμα «Νέα Σεβάστεια – Κουδούνια», μήκους 1,96 χλμ.: προβλέπει την κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου σύνδεσης της Περιμετρικής Οδού Δράμας με τον αυτ/μο Δράμα – Αμφίπολη.
Γ. Υποτμήμα «Κουδούνια – Μαυρολεύκη», μήκους 8,7 χλμ.

Σιδηρόδρομος

Σε ό, τι αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας, ο κ. Καραγιάννης έκανε γνωστό ότι «η υφιστάμενη χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης, η οποία συνδέει τη Δράμα με Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη δεν πρόκειται να καταργηθεί μετά την λειτουργία της χάραξης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, αντιθέτως περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των έργων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται να αναβαθμιστεί και αυτή μέσω ΣΔΙΤ μέχρι το τέλος του 2025».
Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει τη μερίδα του λέοντος από το μεγάλο πακέτο σιδηροδρομικών έργων, ύψους 4 δισ. ευρώ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Σε αυτό το πακέτο, όπως σημείωσε, εντάσσεται και «το μεγάλο έργο Θεσσαλονίκη – Τοξότες, όπου θα προβλεφθεί κάθετη σύνδεση από την Αμφίπολη στο σταθμό της Νέας Ζήχνης Σερρών, ενώ έχουν εξασφαλισθεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για το μεγάλο ΣΔΙΤ της συντήρησης του δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, όπου θα συντηρηθεί και θα δοθεί σε πλήρη λειτουργία η υπάρχουσα γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Δράμα – Τοξότες».

Ο κ. Καραγιάννης ήταν ξεκάθαρος ότι «σε μερικά χρόνια η Δράμα θα έχει πλήρως αναβαθμισμένο δίκτυο μεταφορών που θα στηρίζει τα παραγωγικά πλεονεκτήματα του Νομού και των ανθρώπων του» σχολιάζοντας ότι «όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί στους Έλληνες προεκλογικά, έτσι ακριβώς πράττουμε μετεκλογικά».


«Οι μαξιμαλισμοί του παρελθόντος κατέστρεψαν τη χώρα και τις προοπτικές της»


Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στα οδικά έργα που έχουν δρομολογηθεί στην Εύβοια και στα οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς όπως σημείωσε «η ανεπαρκής προσβασιμότητα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αποτελώντας σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξή της».

Αφού υπογράμμισε την ανάγκη για αναζωογόνηση της περιοχής ειδικά υπό το πρίσμα των καταστροφών του προηγούμενου καλοκαιριού, ο κ. Καραγιάννης, ενημέρωσε για την πορεία των δύο έργων που έχουν δρομολογηθεί και θα αλλάξουν την εικόνα της Εύβοιας.

Σχετικά με το έργο Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών τόνισε ότι «εξασφαλίσαμε τις εγκρίσεις από τους Jaspers και δημοπρατήσαμε ένα έργο 210 εκατομμυρίων ευρώ που σε 4 χρόνια θα αλλάξει την κυκλοφορία από και προς την Εύβοια».

Σχολίασε δε πως πρόκειται για ένα έργο «που εκκρεμούσε για πολλά χρόνια και που με μαξιμαλιστικές λογικές άλλων εποχών οδηγούνταν στα βράχια».

Μάλιστα, ο κ. Καραγιάννης άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «οι μαξιμαλισμοί του παρελθόντος κατέστρεψαν τη χώρα και τις προοπτικές της. Εγκλώβισαν την Ελλάδα σε υποανάπτυξη προκειμένου να εξυπηρετηθούν τοπικά μικροσυμφέροντα ή κλαδικά ρουσφέτια».

Διερωτήθηκε δε, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, «κυβερνήσατε για 5,5 χρόνια, γιατί δεν ρίξατε 1 ευρώ στην Εύβοια; Γιατί δεν προχωρήσατε ούτε την Παράκαμψη Χαλκίδας ούτε τον Βόρειο Άξονα;».

Ειδικά για την οδική σύνδεση Βόρειας Εύβοιας με Χαλκίδα, ο Υφυπουργός Υποδομών υπενθύμισε ότι έχει χαρακτηριστεί έργο εθνικού επιπέδου και σήμερα ωριμάζει, ενώ στα μέσα του 2023 αναμένεται να κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεμπλοκάρει με γενναιότητα ζητήματα που είχαν κολλήσει για δεκαετίες και οδηγεί με ασφάλεια τη χώρα και τους συμπολίτες μας σε καλύτερες ημέρες. Αυτή ήταν η δέσμευσή μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες και αυτό πράττουμε» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Καραγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: