Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

MKO: Χιλιάδες ευρώ χωρίς προορισμό - Εθελοντές χωρίς ταυτότητα

Χιλιάδες ευρώ με… άγνωστο προορισμό και εκατοντάδες εθελοντές χωρίς επίσημη ταυτότητα συνθέτουν την αμαρτωλή ιστορία των ΜΚΟ. 

«Σε όλον αυτόν τον αλτρουϊσμό, κράτα και μικρό καλάθι» τονίζει ο Δανιήλ Εσδράς, εμπειρογνώμονας σε θέματα μετανάστευσης και επί σειρά ετών διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα.
«Αυτό που γίνεται τώρα με το Μητρώο, θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια» σχολιάζει, υπογραμμίζοντας ότι... «όποιος δεν είναι γραμμένος, πρέπει να πάψει να υπάρχει. Να μην μπορεί να μπαίνει στα Κέντρα και βέβαια να μην χρηματοδοτείται».
Επισήμως στο Μητρώο που υπάρχει τώρα καταγεγραμμένο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ενταγμένες 86 ΜΚΟ, εκ των οποίων οι 73 είναι ελληνικές οργανώσεις και οι 13 ξένες.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περίπου 450 ΜΚΟ εμφανίζονταν να δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα, η πλειονότητα των οποίων είχε αμφιλεγόμενη δράση και ταυτότητα.
Το θέμα είχε θίξει σε πρόσφατη ερώτησή της προς την Κομισιόν και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. «Γίνεται λόγος μέσω δημοσιευμάτων για μη πιστοποιημένες ΜΚΟ που λυμαίνονται ευρωπαϊκά κονδύλια και δρουν ανεξέλεγκτα, εμποδίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο» τόνιζε.
«Θυμάμαι το 2015 με τη μεγάλη κρίση στα νησιά, ο καθένας δήλωνε ό,τι ήθελε. Υπήρχαν οι λεγόμενοι αλληλέγγυοι, υπήρχαν διάφορες ΜΚΟ» αναφέρει ο κ. Εσδράς. «Ένα τσούρμο ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου. Βέβαια, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Το ίδιο έχω ζήσει στο Κόσοβο, τη Νότιο Αφρική, το Κουβέιτ. Ξέρουν ότι θα υπάρξει χρήμα και εμφανίζονται απίθανοι τύποι» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, όπως λέει ο κ. Εσδράς κυριάρχησε η αντίληψη στις ΜΚΟ ότι «μπορώ να τα κάνω όλα». Έτσι –αναφέρει- «κάποια οργάνωση είχε ειδίκευση σε αστέγους, έβλεπε χρήμα στη μετανάστευση και χωρίς να έχει την απαιτούμενη εμπειρία άρχιζε να εμπλέκεται». Αλλά και οι τοπικοί φορείς των νησιών έχουν προβεί σε ανάλογες καταγγελίες για τη δράση των Οργανώσεων.
«Έχουν κάνει βιομηχανοποίηση του προσφυγικού και το έχουν μετατρέψει σε απόλυτο χώρο δράσης τους» σημείωναν στελέχη του νησιού της Λέσβου, όπου τώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο εν μέσω των αναφορών περί υποκινητών πίσω από τις κινητοποιήσεις. «Οι ΜΚΟ έχουν συμφέρον αν υπάρχουν μετανάστες στο νησί, καθώς με τον τρόπο αυτό χρηματοδοτούνται» λένε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως κάποιοι… εθελοντές των Οργανώσεων περιμένουν στις παραλίες με τα κιάλια ώστε όταν φτάσουν μετανάστες και πρόσφυγες, να τους εκμεταλλευτούν.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force- FATF) είχε βάλει την Ελλάδα στο στόχαστρο για τον έλεγχο χρηματοδότησης των ΜΚΟ, συνδέοντας μάλιστα κάποιες από αυτές με προσπάθεια νομιμοποίησης μαύρου χρήματος.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες, όμως, για έλεγχο των ΜΚΟ ήταν αποσπασματικές. 
Στο παρελθόν υπήρχαν Μητρώα –σύμφωνα με τον κ. Εσδράς- στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ακόμη και στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του trafficking. Κανένα δεν ήταν επικαιροποιημένο και κανένα δεν συνδεόταν με το άλλο. Για το λόγο αυτό, δηλώνει, πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ένα ενιαίο Μητρώο για τους μετανάστες.
Δεν παραλείπει να σχολιάσει και ένα άλλο στοιχείο. «Ο κάθε φορέας μπορεί να φτιάξει μία ΜΚΟ. Το κράτος, η εκκλησία, μεγάλες εταιρείες. Κάπως έτσι χάνεται η λογική των οργανώσεων αυτών, που πρέπει να είναι ανεξάρτητες και να μην καθοδηγούνται» υποστηρίζει ο κ. Εσδράς.
Δεν παραγνωρίζει ωστόσο το ρόλο πολλών ΜΚΟ, καθώς όπως σημειώνει στην πράξη «συμπληρώνουν τα κενά του κράτους, είναι πολύ σπουδαίο το έργο τους».
Άλλωστε ουδείς κατηγορεί συλλήβδην τις ΜΚΟ. 
Όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το χρήμα μαζεύει πολλούς τριγύρω με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις που πράγματι προσφέρουν έργο και αξιοποιούν τους πόρους προς όφελος όσων έχουν ανάγκη να περνουν σε δεύτερη μοίρα.

Της Νικολέττας Μουτούση
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: