Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά τις εορτές και με την επιστροφή Τσίπρα από τις καλοκαιρινές διακοπές, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες «σοβαρές» συζητήσεις για την περιβόητη διεύρυνηση του κόμματος.
Δυσαρέσκεια επικρατεί κυρίως για τον γραμματέα, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος όχι μόνο δεν ανέλαβε την ευθύνη για την συντριβή του κόμματος κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να ρίξει τα εσωκομματικά «καρφιά» του σε κάθε ευκαιρία.
Όπως αναφέρουν πολλοί στην Κουμουνδούρου, ο κ. Σκουρλέτης θα έπρεπε... να έχει αυτοβούλως παραιτηθεί, ώστε να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αντιμετωπίζει τον νυν γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ως «βαρίδι» και για την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει εξαγγείλει για τις αλλαγές στο κόμμα.
Την ίδια στιγμή όμως ο Γραμματέας του κόμματος σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως θα είναι παρών στις εξελίξεις, αναφέροντας μάλιστα πως «Δεν θέλουμε followers, θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να αναδιαμορφώνουν τα πράγματα», τασσόμενος υπέρ των ανοιχτών, δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών διαλόγου που έχει εμπεδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τον οποίο επί προσθέτως χαρακτήρισε «μαγαζί-γωνία».
Ως προς το τελευταίο, ο Πάνος Σκουρλέτης, βέβαια, ξεχνάει ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην αισχρή σκευωρία της Novartis, της χρεοκοπίας της ΔΕΗ, και οι άλλες κυβερνητικές αβελτηρίες και ανικανότητες.
Έτσι κι αλλιώς το υψηλό ποσοστό που κατέκτησε, δεν οφείλεται σε συνειδητούς ψηφοφόρους, αλλά εν πολλοίς στην Περονικής χροιάς λαϊκιστική επιδοματική πολιτική του (πολλοί που πήγαν στην επαρχία το Καλοκαίρι έμαθαν για συντοπίτες τους οι οποίοι έβγαζαν πάνω από 30-40 χιλιάδες τον χρόνο, δήλωναν 5-6 χιλιάδες, ελάμβαναν επιδόματα και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να μην τους τα κόψει ο Μητσοτάκης!).
Αυτό που ουσιαστικά προσπαθεί να πετύχει ο Πάνος Σκουρλέτης είναι να μην υιοθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ την διαδικασία ανάδειξης αρχηγού από τον λαό, καθώς όπως και στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε πως όλοι όσοι τελικά συμμετείχαν ήταν όντως followers και όχι συνειδητοποιημένοι ψηφοφόροι.
Γι’ αυτό και στην πρώτη στραβή (πρώτο μνημόνιο) λάκισαν και περίμεναν ελπιδοφόρα να ανθίσουν τα λεφτόδεντρα στο εύφορο χωράφι του προγράμματος Θεσσαλονίκης.
Μια τέτοια διαδικασία, ο αρχηγός να βγαίνει από τον λαό και όχι από ένα σώμα εκλεγμένων συνέδρων (με συγκεκριμένη πολιτική άποψη και γνώση υποχρεώσεων, δικαιωμάτων και απαιτήσεων των στρατευμένων μελών και στελεχών), καθιστά τον αρχηγό ανεξέλεγκτο.Τύποις απολογείται στους εκλογείς του (δηλαδή σε κανέναν), και όχι στα κομματικά όργανα που έχουν την… κακή συνήθεια να καταλογίζουν και να ζητούν ευθύνες.
Αυτό επιδιώκει ο Αλέξης και αυτό προσπαθούν να αποφύγουν οι παραδοσιακοί κομματικοί, όσοι δεν αποτελούν τους εσωκομματικούς αξιωματούχους του.
Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να γίνουν συναντήσεις οργανωτικού χαρακτήρα στην Κουμουνδούρου, οι οποίες είχαν διακοπεί εξαιτίας των θερινών διακοπών. Στα προς συζήτηση θέματα δεσπόζει αυτό της επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόσωπα που θα την αναλάβουν.
Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα υπάρχει ένα στενό επικοινωνιακό επιτελείο που θα δίνει αναφορά μόνο στον Αλέξη Τσίπρα και παράλληλα θα συνεργάζεται με το γραφείο Τύπου του κόμματος και τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξη Χαρίτση.
Παράλληλα, πηγές της Κουμουνδούρου, διαρρέουν με νόημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναθέσει παρασκηνιακά στον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη ένα σημαντικό κομμάτι της αποστολής για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία παράταξη, με τη μέθοδο της επανίδρυσης των οργανώσεων από μηδενική βάση, θέτοντας ταυτόχρονα εκτός «παιχνιδιού» τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Π. Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ΠΑΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, το δίδυμο Ν. Παππάς και Χρ. Σπίρτζης, με την απόλυτη στήριξη του Αλ. Τσίπρα, έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία του εδάφους προς αυτή την κατεύθυνση, στήνοντας ανά την επικράτεια άτυπους «υποστηρικτικούς πυρήνες» με τη συμβολή και τη συμμετοχή νέων μελών από τον χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Η οργανωτική ενσωμάτωσή τους θα νομιμοποιηθεί σταδιακά στην πορεία προς το συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος, το οποίο προγραμματίζεται για τις αρχές του νέου έτους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτό τον σχεδιασμό ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή, και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δείχνει να τον θεωρεί ακατάλληλο να συμβάλει θετικά στην υλοποίησή του.
Την ίδια στιγμή, οι νέοι συνομιλητές του Αλέξη, όπως ο Ραγκούσης και οι υπόλοιποι Πασοκογενείς που προσέτρεξαν με αντάλλαγμα οφίτσια της τελευταίας στιγμής, έλκουν τη δυσαρέσκεια κομματικού μηχανισμού. Το ίδιο και τα νέα πρόσωπα που ανέδειξε ο Αλέξης, όπως η πρώην εκπρόσωπος τύπου Έφη Αχτσιόγλου και ο νυν Αλέξης Χαρίτσης.
Παράλληλα στο στόχαστρο των εσωκομματικών αντιπάλων του Αλέξη βρίσκονται και δύο πρόσωπα τα οποία βρέθηκαν κοντά του για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικούς τρόπους. Πρόκειται για τον Νίκο Παππά και όσα ενδεχομένως υποκρύπτει η υπόθεση του «λαϊκού παιδιού» Μανώλη Πετσίτη, και τον Παύλο Πολάκη, στον οποίο καταλογίζουν ότι η συμπεριφορά του δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά!
Το Καλοκαίρι τελειώνει και το Φθινόπωρο θα είναι δύσκολο για τον κ. Τσίπρα. Τα στρατόπεδα έχουν πάρει θέση μάχης και τα στελέχη δεν θα πέσουν αμαχητί.
Άλλωστε πέραν του τι μέλει γενέσθαι, υπάρχει και το τι έγινε. Και ο Αλέξης θα μπει στη βάσανο να απολογηθεί στα κομματικά όργανα για τα πεπραγμένα της κυβερνητικής του θητεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου