Προφανώς και αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη να χρήζει νικητή τον έναν ή τον άλλο πολιτικό αρχηγό μετά από κάθε μάχη εντός του κοινοβουλίου.
Εάν όμως ισχύει το πολιτικό ρητό ότι «νικητής στις κοινοβουλευτικές μάχες αναδεικνύεται αυτός που προκαλεί εκνευρισμό στους αντιπάλους του» τότε φαίνεται πως η πλάστιγγα έγειρε προς...
την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η φράση του προέδρου της ΝΔ προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ψηφίζετε τα πάντα για να παραμείνετε στις καρέκλες» οδήγησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος σε στιγμές έντονου εκνευρισμού, οι οποίες εκφράστηκαν με φωνές και διαμαρτυρίες προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ήταν από τις ελάχιστες φορές άλλωστε που βουλευτές από τα έδρανα της συμπολίτευσης αντέδρασαν με τόσο έντονο τρόπο προς τον πρόεδρο της ΝΔ.
Τι οδήγησε όμως σε αυτήν την οργισμένη αντίδραση των μέχρι χθες «ήρεμων» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;
Αν αφήσει κάποιος στην άκρη τη ρητορική δεινότητα ή μη του κ. Μητσοτάκη,
η οποία προφανώς και αποτελεί υποκειμενική κρίση του καθενός, υπάρχουν δύο πολιτικά στοιχεία που αυτή την περίοδο δείχνουν να έχουν επηρεάσει βαθιά την κοινοβουλευτική ομάδα του κ. Τσίπρα.
Πρώτο στοιχείο. Το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περί ρύθμισης του χρέους, μέσα από τη ψήφιση νέων μέτρων, δείχνει να πέφτει στο κενό.
Η διαπίστωση αυτή γίνεται ολοένα και πιο στέρεη, όσο ο χρόνος περνάει και η απόφαση από το Eurogroup του Λουξεμβούργου γίνεται πιο ξεκάθαρη στον καθέναν. Τον Οκτώβριο 2016, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση, η διευθέτηση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της Ε.Κ.Τ. θα ολοκληρωνόταν «Ταυτόχρονα» όπως είχε σημειώσει τότε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.
Τι από τα παραπάνω έγινε τελικά; Τίποτα για το χρέος, τίποτα για την ποσοτική χαλάρωση. Το μόνο που έγινε τελικώς ήταν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση και αφού ψηφίστηκαν άλλα 5,1 δις ευρώ μέτρα, περικοπής συντάξεων, μείωσης αφορολογήτου ορίου, κατάργησης κοινωνικών επιδομάτων για τα φτωχότερα νοικοκυριά, εξοντωτικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.Τα νέα δεδομένα σφράγισε μάλιστα η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη πως «από την αρχή γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα δε θα έπαιρνε στην παρούσα φάση τίποτα ούτε για το χρέος αλλά ούτε και το QE. Μία δήλωση μερικές ώρες πριν από την συζήτηση για την Οικονομία στο κοινοβούλιο.
Αυτή η απότομη στροφή του κυβερνητικού αφηγήματος προφανώς και προκάλεσε πολλές συζητήσεις ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι πλέον αναγκασμένοι να πάνε στις εκλογικές περιφέρειες τους για τις καλοκαιρινές διακοπές με άδεια χέρια. Προκάλεσε ακόμα και εκνευρισμό, ο οποίος αποτυπώθηκε και από τα όσα είπε ο Νίκος Φιλης στον real fm: «Ο κ. Χουλιαράκης γιατί τα έλεγε, αφού τα ήξερε; Ως υπεύθυνος των Οικονομικών το ήξερε; Μου κάνει εντύπωση. Εγώ δεν το ήξερα. Πιστεύω όσα συλλογικά εκπονεί και λέει η κυβέρνηση. Αλλά, επειδή πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό κάποια στιγμή, το πιθανότερο είναι να είχαμε θέσει στόχους που ήταν υπεράνω του συσχετισμού δύναμης».
Ενδεικτικό του κλίματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού Παιδείας για το αν συνολικά η κυβέρνηση είχε λάθος στρατηγική και έπρεπε εξ αρχής να θέσει ως προτεραιότητα την έξοδο στις αγορές και την ανάπτυξη και όχι τη ρύθμιση του χρέους :
«Είναι ερωτήματα που θα τα απαντήσουμε συλλογικά ως κόμμα, ως κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι δεν πήραμε υπόψιν τον συσχετισμό δύναμης που υπήρχε στην Ευρώπη, με τους δανειστές, ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήταν χρονιά εκλογών».
Δεύτερο στοιχείο. Η υπόθεση με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, που επέτεινε το ήδη φορτισμένο κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ζήτημα για το οποίο όσο και «αγαθές» να ήταν οι προθέσεις του κ.Καμμένου, η πολιτική του διαχείριση δε δείχνει να είναι εύκολη εντός του κυβερνώντος κόμματος. Πριν από μερικές μέρες μάλιστα υπήρξαν κομψές αλλά ευδιάκριτες δημόσιες αποστάσεις βουλευτών της πλειοψηφίας για τους χειρισμούς του κ.Καμμένου (Φίλης, Μάρδας), που μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το ζήτημα αυτό σε συνδιασμό με την πορεία του αφηγήματος περί χρέους προκάλεσε μεγάλες δόσεις εκνευρισμού στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ εντός κοινοβουλίου, τις οποίες και «φρόντισε» ο κ.Μητσοτάκης να φέρει στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Του Γιάννη Κ. Τρούπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου