Η τελευταία συνάντηση της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώθηκε, οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν από την Ελλάδα και τα πάντα παραμένουν στον αέρα καθώς δεν υπάρχει συμφωνία.
Ετσι, όλα τα κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα παραμένουν «ανοιχτά» και πλέον θα επιχειρηθεί... πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις τεχνικές επαφές μέσω τηλεδιασκέψεων την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Αυτή ήταν και η τελευταία συνάντηση της παρούσας φάσης, όπου φάνηκε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί και πολλή δουλειά από τις δύο πλευρές για να πλησιάσουν σε συμφωνία.
Μάλιστα, καταρτίστηκε και πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων για την επόμενη εβδομάδα ώστε να προχωρήσουν κάποια ζητήματα.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετά το τέλος της συνάντησης στο Hilton, παραμένουν οι εξής εκκρεμότητες:
Πηγή:iefimerida.gr
- Το μέγεθος πακέτου των μέτρων. Δηλαδή, αν θα φτάσει στο 2% του ΑΕΠ.
- Στην ισορροπία των αντίμετρων. Η ελληνική πλευρά επιζητά μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
- Εργασιακά. Η ελληνική πλευρά είναι αντιμέτωπη με ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ.
Οπως συμπλήρωσε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή «οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων είναι περιορισμένες, λόγω της απόφασης παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Αναφορικά με τις συντάξεις, η διαφωνία εστιάζεται στον χρόνο των περικοπών καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι οι μειώσεις πρέπει να γίνουν εφάπαξ σε μία χρονιά. Δηλαδή, το 2019 ή το 2020. Στο ίδιο θέμα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ανάλογες παρεμβάσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη γίνονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου.
Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν και τα ενεργειακά.
Στα μόνα που φαίνεται να υπάρχει συμφωνία φαίνεται να είναι διάφορα περιφερειακά τεχνικά θέματα, όπως οι διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού ενώ όσο αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018 ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι είναι ασήμαντο και έχει καλυφθεί από διαρθρωτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί.
Θεσμοί: Στόχος συμφωνία staff level agreement στις 20/3
«Σημαντική πρόοδο» στις συζητήσεις με την Ελλάδα για «ισορροπημένα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος» κάνει λόγο η κοινή ανακοίνωση των θεσμών.
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement)».
«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Σημαντικές διαφορές με την Ελλάδα σε κρίσιμα ζητήματα
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ειδικότερα, ο κ. Ράις δήλωσε πως έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιους σημαντικούς τομείς και πρόσθεσε πως το Ταμείο καλωσορίζει αυτήν την πρόοδο. Επισήμανε ωστόσο, πως παραμένουν ακόμα σημαντικές διαφορές σε άλλους κρίσιμους τομείς της διαπραγμάτευσης.
Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφέρει ποια είναι τα σημεία που οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και που ακριβώς εντοπίζονται οι διαφορές, λέγοντας πως το Ταμείο δεν σχολιάζει διαπραγματεύσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, ανέφερε επίσης πως δεν θέλει να κάνει εικασίες για το πότε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών αλλά ξεκαθάρισε ότι απαιτείται πολύ δουλειά, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αναφέρεται στο SLA ή τη συνολική συμφωνία.
Σε σχέση με το θέμα του χρέους, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ παραμένει καθαρό στις θέσεις του. «Η ελάφρυνση χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και δεν μιλούμε για κούρεμα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου