Παραπομπή της διαπραγμάτευσης στο άγνωστο μέλλον έδειξαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.
H αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης έδωσε χθες τη θέση της στην πραγματικότητα, η οποία συνοψίζεται στη φράση του εκπροσώπου Tύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».
Στην πραγματικότητα, όπως προέκυψε και από την ενημέρωση...
κυβερνητικής πηγής μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων χθες το απόγευμα με τους θεσμούς, ελάχιστες εκκρεμότητες έχουν κλείσει ή σχεδόν κλείσει, ενώ παραμένουν ανοικτά τα μεγάλα και δύσκολα θέματα: τα εργασιακά, η περικοπή των συντάξεων, το αφορολόγητο, το μέγεθος του πακέτου των μέτρων μετά το 2018.
Η εκκρεμότητα, όπως έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους παράγοντες της επιχειρηματικής ζωής –και χθες άλλη μία φορά ο ΣΕΒ– συντηρεί ένα πολύ επικίνδυνο για την οικονομία κλίμα αβεβαιότητας, οι συνέπειες του οποίου αποτυπώθηκαν στην υποχώρηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα.
Η κυβερνητική πηγή που μίλησε χθες απέφυγε να αναφερθεί στην προοπτική της επίτευξης τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, όπως μετέδιδε δύο μέρες νωρίτερα ανάλογη πηγή στο «Χίλτον». Περιορίστηκε στην εκτίμηση ότι το Eurogroup θα καταγράψει πρόοδο.
Οπως είπε, την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ενδεχομένως με τηλεδιασκέψεις, για να χτίσουν πάνω στην πρόοδο που σημειώθηκε ήδη και να καταγραφεί η πρόοδος αυτή στο Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας, στις 20 Μαρτίου.
Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει και πολιτική διαπραγμάτευση, κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση επενδύει άλλη μία φορά ελπίδες στο επίπεδο αυτό, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης.
Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, δεν επιτευχθεί συμφωνία στις 20 Μαρτίου, το επόμενο Eurogroup είναι καθορισμένο για τις 7 Απριλίου στη Μάλτα (άτυπο).
Παραπομπή της διαπραγμάτευσης στο άγνωστο μέλλον έδειξαν και οι δηλώσεις χθες του εκπροσώπου Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, ο κ. Ράις διάβασε την εξής δήλωση: «Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε σημαντικούς τομείς. Ωστόσο, παραμένουν διαφορές σε σημαντικούς τομείς. Ακόμη είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία και εξακολουθεί να υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών στην ανακοίνωσή τους, με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους στην Αθήνα, σημείωναν ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σ’ ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για τη μεταπρογραμματική περίοδο κι έναν αριθμό σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ειδικότερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Προσέθεταν ότι έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενόψει του Eurogroup της 20ής Μαρτίου και ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί σύντομα μια τεχνική συμφωνία.
Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κυβερνητικών πηγών, κάποια σύγκλιση έχει επιτευχθεί σε κάποια από τα μέτρα προ του 2018, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα (βλ. εξωδικαστικός συμβιβασμός), αλλά όχι σε όλα. Συγκεκριμένα, ανοικτά παραμένουν, βεβαίως, τα εργασιακά, στα οποία δεν έχει σημειωθεί ουδεμία πρόοδος, αλλά και τα ενεργειακά. Επίσης, το δημοσιονομικό κενό του 2018, που είχε παρουσιαστεί ως κλεισμένο, είναι κι αυτό σε εκκρεμότητα και τη Δευτέρα θα γίνει γνωστό αν οι θεσμοί αποδέχονται τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το κλείσιμό του. Η κυβερνητική πηγή είπε, πάντως, ότι το ποσό είναι μικρό.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μετά το 2018, τα περισσότερα μέτωπα παραμένουν ανοικτά με κάποια πρόοδο να έχει σημειωθεί, κατά τις πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό επιβολής «καλών» και «κακών» μέτρων κατά το 2019, αλλά και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των «καλών» μέτρων, όπου η κυβέρνηση φέρεται να έχει υποχωρήσει, αποδεχόμενη τις προτάσεις των δανειστών για έμφαση σε αναπτυξιακά μέτρα. Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, εξάλλου, πηγή διαφωνιών είναι η προτεινόμενη από την κυβέρνηση μείωση του ΕΝΦΙΑ. Εμείς, είπε, θέλουμε μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ και εκείνοι αντιδρούν.
Στο ασφαλιστικό οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένουν τεράστιες καθώς το ΔΝΤ δεν συζητά ούτε καν τη σταδιακή εφαρμογή των περικοπών, αποδεχόμενο μόνο να τις εφαρμόσει το 2020 και όχι νωρίτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου