Ακούω τις δηλώσεις Γεροβασίλη που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα που δεν ανήκουν στο δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Αναρωτιέμαι, τι νόημα έχουν όλα αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια.
Και συμπεραίνω, πως ο Τσίπρας...
προσπαθεί να μοιράσει την τράπουλα, απλά γιατί δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει. Δέσμιος της πολιτικής που ο ίδιος επέλεξε ν ακολουθήσει, δεν έχει παρά να αλλάζει πρόσωπα και ρόλους στο ίδιο ωστόσο κακοπαιγμένο έργο...
Από αυτά που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, προκύπτει ότι πρόθεση του Τσίπρα και της υπόλοιπης πολιτικής παρέας του Μαξίμου, είναι να αλλάξει κάποια πρόσωπα επειδή προκαλούν αρνητικά με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους (π.χ. Μάρδας) και παράλληλα να τοποθετήσει μερικούς πολιτικούς εκ μεταγραφής. Πολιτικούς από άλλους πολιτικούς χώρους δηλαδή (π.χ. από το παλαιό ΠΑΣΟΚ), που υποτίθεται θα σηματοδοτήσουν ένα άνοιγμα, μια διεύρυνση του βασικού κυβερνητικού κόμματος προς άλλους χώρους.
Αν κάποιος ανατρέξει σχεδόν σε όλους τους ανασχηματισμούς των κυβερνήσεων του παρελθόντος, θα βγάλει εύκολα το συμπέρασμα πως δεν είχαν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο. Είχαν επικοινωνιακό βέβαια, δημιουργούσαν την -πλαστή- εντύπωση πως αλλαγή ενός προσώπου σ ένα υπουργείο, σημαίνει και αλλαγή πολιτικής. Όμως, ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο παρά σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις.
Το ίδιο ισχύει και σε μεγαλύτερο βαθμό σήμερα στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Οι υπουργοί δεσμεύονται ασφυκτικά από το μνημόνιο που οι ίδιοι ψήφισαν και από την εκτός μνημονίου πολιτική της κυβέρνησης βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η μη πολιτική. Απλά η διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου χωρίς ένα πρόγραμμα και μια στρατηγική. Οι υπουργοί, ακόμα και αυτοί που προκαλούν θόρυβο λόγω της πληθωρικής παρουσίας τους, δεν έχουν κληθεί να υλοποιήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Απλά, επειδή τέτοιο πρόγραμμα δεν υπάρχει ως κεντρική επιλογή. Αυτοσχεδιάζουν. Έχει σημασία αν αυτοσχεδιάζει ο Μάρδας ή κάποιος άλλος;
Η δεύτερη υποτιθέμενη παράμετρος ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού, είναι η τοποθέτηση πολιτικών προσώπων που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ αλλά προέρχονται από άλλους χώρους. Θα σηματοδοτήσει αυτό κάτι εκτός από τις εντυπώσεις που πρόσκαιρα θα δημιουργηθούν; Ενδεχόμενη υπουργοποίηση της κ. Ξενογιαννακοπούλου για παράδειγμα (το όνομα της οποίας ακούγεται) ή άλλων τέτοιων προσώπων, σημαίνει κάτι ευρύτερο; Απλά, θα πρόκειται για ένα άθροισμα προσώπων διαφορετικής προέλευσης, κατά βάση επαγγελματιών της πολιτικής που θέλουν να συνεχίσουν την καριέρα τους που άφησαν (για την ακρίβεια τους άφησε) λίγα χρόνια πριν. Νομίζω τίποτα περισσότερο.
Ένας ανασχηματισμός θα είχε νόημα αν συνοδευόταν κυρίως από μια νέα πολιτική πρόταση. Τέτοια δεν υπάρχει, το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε για να μείνει στην εξουσία, αυτό αποτελεί αυτοσκοπό. Τίποτα δεν μας δείχνει ότι υπάρχουν διαφορετικές προθέσεις. Και αυτό, δεν οφείλεται στις ομολογημένες αυταπάτες ή ψέματα. Αλλά στην απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την χώρα. Ακόμα και στα θέματα αιχμής όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. διαπλοκή, στήριξη οικονομικά αδύναμων κ.α.), το πλεονέκτημα έχει χαθεί. Βρίσκονται σχεδόν ενάμισι χρόνο στην εξουσία και το έχουν επιβεβαιώσει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο…
Του Γιάννη Παντελάκη
liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου