Καμπάνες και αστερίσκους είναι γεμάτο το κείμενο της έκθεσης του ΔΝΤ για την χώρα μας, δείχνοντας ξεκάθαρα γιατί πήγε εσπευσμένα ο Γιάννης Στουρνάρας στο Παρίσι, για να συναντήσει μυστικά την Κριστίν Λαγκάρντ και επίσης γιατί καθυστέρησε η δημοσιοποίηση της έκθεσης.
Είναι επίσης φανερό ότι, με τις εκτιμήσεις για το χρηματοδοτικό κενό που καταγράφει η έκθεση του ΔΝΤ σε συνδυασμό με τα μέτρα που...
προτείνει, είμαστε πιο κοντά όσο ποτέ στο σενάριο για πρόωρες εκλογές πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει δημοσιονομικό «κενό» 2 δισ. ευρώ για το 2015.
Η εκτίμηση αυτή θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.
Ως πρώτη λύση προβάλλει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, αλλιώς μέχρι τότε η «τρύπα» υπολογίζεται να φτάσει σε 3,7 δισ. ευρώ.
Για να καλυφθεί το «κενό», στην επιστολή τους που συνοδεύει την έκθεση, ο πρωθυπουργός και οι κύριοι Στουρνάρας και Προβόπουλος συνυπογράφουν την δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την επίτευξη των στόχων.
Επίσης θα πρέπει να καλυφθεί χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ για το χρέος σημειώνει ότι θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για να λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμες.
Θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να διασφαλίσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, με νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο δημόσιο.
Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων θα πρέπει να προχωρήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο και να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις και να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.
Σύμφωνα με την έκθεση θα πρέπει να γίνουν νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς, περικοπές όχι μόνο στις υψηλές συντάξεις αφού οι δαπάνες αυτές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ) και τέλος να γίνουν πιο δραστικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς «πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του».
Διαβάστε όλο το κείμενο: ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου