Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Το... κελί του Εφραίμ περιμένει τον Άκη - Από ώρα σε ώρα στον Κορυδαλλό ο πρώην υπουργός - Στον ανακριτή σήμερα οι συνεργάτες του

* - Στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος
* - Οκτώ ώρες κράτησε η απολογία του, ομόφωνη η απόφαση για προφυλάκιση
* - Δεν προφυλακίστηκε τη Δευτέρα γιατί απαγορεύεται μετά τη δύση του ηλίου
* - Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κατά της κόρης και της συζύγου του
* - Σύμπτωση η εμπλοκή φιλικών και συγγενικών του προσώπων σε offshore εταιρίες, είπε
* - "Λάθος" της τράπεζας τα 3 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό της θείας της συζύγου του
22 χρόνια μετά την προφυλάκιση του Μένιου Κουτσόγιωργα, ένας πρώην υπουργός περνά ξανά το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού για να προφυλακιστεί. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το κρατητήριο του 3ου ορόφου της ΓΑΔΑ πηγαίνει στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί όπου πρόσφατα κρατήθηκε ο μοναχός Εφραίμ...


Η έκτη πτέρυγα βρίσκεται στο ισόγειο των φυλακών, έχει μονόκλινα και δίκλινα κελιά και στο παρελθόν έχει "φιλοξενήσει" κρατουμένους όπως ο Ιάκωβος Γιωσάκης για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα ή ο Νικόλαος Ντερτιλής, στρατηγός της χούντας.

Στις οκτώ ώρες που κράτησε η απολογία του στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Οι ερωτήσεις επί του 15σελιδου υπομνήματος που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι του "έπεσαν"... βροχή, με τον ανακριτή και τον εισαγγελέα να μην πείθονται από τις απαντήσεις. Γι' αυτό και η απόφαση να τον προφυλακίσουν ήταν ομόφωνη.

Δεν οδηγήθηκε τη Δευτέρα στις φυλακές γιατί απαγορεύται η προφυλάκιση μετά τη δύση του ηλίου.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων. Αρνήθηκε την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δήλωσε επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέστατη.

Αίσθηση προκάλεσε το ότι χαρακτήρισε "συμπτωματική" την εμπλοκή συγγενικών και φιλικών του προσώπων σε offshore εταιρίες, οι οποίες εμπλέκονται στη διαδρομή του μαύρου χρήματος από την υπόθεση των υποβρυχίων αλλά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων που βρέθηκαν στο όνομα του πρώην υπουργού.

Φέρεται να αρνήθηκε στην απολογία του, ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων εταιριών.
Όσο για τα 3 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θείας της συζύγου του; Λάθος της τράπεζας, υποστήριξε.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπεραμύνθηκε τις επιλογές του. «Ό,τι έκανα το έκανα για το καλό της πατρίδας» φέρεται να είπε και επανέλαβε ότι δεν πήρε μόνος του τις αποφάσεις, αλλά είχε τη σύμφωνη γνώμη και του ΚΥΣΕΑ, ρίχοντας και πάλι ευθύνες στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

Οι απαντήσεις του όμως κρίθηκαν "μη ικανοποιητικές". Και ο Άκης Τσοχατζόπουλος κρίθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων. Ρόλο στην απόφαση να προφυλακιστεί έπαιξε και η σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται.

Και ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή, οι τρεις συγκατηγορούμενοί του, πάνε στον ανακριτή για να απολογηθούν. Πρόκειται για τον Νικόλαο Παύλο Ζήγρα, ξάδελφο του πρώην υπουργού, δικαιούχο offshore εταιρίας που έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια, εκπρόσωπο στην Ελλάδα εμπλεκόμενης εταιρίας και τον επιχειρηματία Γεώργιο Σαχπατζίδη.

Ήδη έχει απολογηθεί και είναι προσωρινά κρατούμενος ο Αστέριος Οικονομίδης του Γεωργίου, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρίας που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ενεπλάκη στην αγοραπωλησία του ακινήτου στο Κολωνάκι που ανήκει τώρα στην κόρη του πρώην υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: