Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

To "κύκνειο άσμα" του Παπαδήμου

Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςΣύμφωνα με το Bloomberg o πρωθυπουργός παλεύει να μην κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. 

Αναφορά και στο εύθραυστο πολιτικό σκηνικό

Η κυβέρνηση Παπαδήμου αγωνίζεται να ολοκληρώσει το τελευταίο έργο της, που σύμφωνα με το Βloomberg, είναι να μην περάσουν οι τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο.
Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει πως την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουν οι τράπεζες οικονομική στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας...
Ουσιαστικά τροποποίησε τον κανονισμό λειτουργίας του ΤΧΣ, που πλέον θα λάβει ομόλογα αντί για μετρητά από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF που με τη σειρά του θα εκδώσει εγγυήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, για να καλυφθούν προσωρινά οι ζημιές των τραπεζών που θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα της χρήσης του 2011, λόγω του PSI και της έκθεσης της BlackRock.
Μέσω αυτής της απόφασης ανοίγει ο δρόμος να αποτιμήσουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς του 2011 στο 53,5%, στην ονομαστική δηλαδή αξία το haircut των ελληνικών ομολόγων και όχι στο net present value, δηλαδή στο περίπου 74%, οπότε μειώνονται οι ζημιές από το PSI. 
Ωστόσο όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν ακόμα αρκετές λεπτομέρειες που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν. 
Ο έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί εναγωνίως να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν από τις εκλογές, αλλά, όπως σημειώνει το Bloomberg, το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του είναι αμφίβολο.
Το Bloomberg κάνει αναφορά και στις επικείμενες εκλογές, επισημαίνοντας πως υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα.  
Μάλιστα αναφέρεται πως τα ελληνικά ομόλογα λήξης Φεβρουαρίου 2023 διαπραγματεύονται στα 25 σεντς, με την απόδοσή τους να έχει αυξηθεί 243 μονάδες βάσης στο 20,37%. 
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως οι αγορές πιστεύουν πως από τις εκλογές δεν θα υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ.
Αμαλία Κάτζου

Δεν υπάρχουν σχόλια: