Η κυβερνητική στρατηγική στον οδικό χάρτη των επόμενων δυόμιση ετών

  • Μόνιμες μειώσεις φόρων.
  • Ενίσχυση εισοδημάτων. Στόχος ο μέσος μισθός να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
  • Μάχη με τη φοροδιαφυγή ως γέφυρα για την υλοποίηση πολιτικών, με κοινωνικό πρόσημο.
  • Ανάπτυξη, το μέρισμα της οποίας επιστρέφεται στους πολίτες.  
  • Δημοσιονομική ισορροπία

Πληροφορίες προϊδεάζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Οι παρεμβάσεις οι οποίες θα ανακοινώσει είναι εντός των οικονομικών περιθωρίων και παράλληλα τα ανακοινωθέντα μέτρα πρόκειται να τροφοδοτήσουν τους βουλευτές -ειδικά της επαρχίας – με θετικά επιχειρήματα όταν θα συναντήσουν τους πολίτες στις περιφέρεια που θα περάσουν τις γιορτές.

Οι γαλάζιοι βουλευτές βρίσκονται εν αναμονή εκπλήξεων λοιπόν από τον πρωθυπουργό και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται:

  • να  ανακοινώσει έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα λάβουν την αύξηση του 2,4%. Αναμένεται να  διαμορφωθεί στα 150 ευρώ και θα αφορά συνταξιούχους με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ το μήνα.
  • Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ανακοινώσει δωρεάν συμμετοχή σε φάρμακα για  χαμηλοσυνταξιούχους.
  • H επιταγή ακρίβειας αναμένεται να κυμαίνεται όπως πέρσι στα 150 ευρώ.
  • Πιθανόν θεωρείται να ανακοινώσει  και έκτακτο επίδομα σε ένστολους.

Τέλος, αναφορικά με τις προμήθειες των τραπεζών η κυβέρνηση ετοιμάζει παρεμβάσεις ώστε μειωθούν έως και 50%.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται  να αναφερθεί στις γνωστές παρεμβάσεις τις όποιες περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός.

Πέραν ότι θα αναφέρει τις μειώσεις φόρων που έχει πετύχει η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, ο κ Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και στις αποδοχές του Δημοσίου.

Για τον κατώτατο μισθό αναμένεται αύξηση από 1η Απριλίου 2025 περίπου 40 ευρώ για να διαμορφωθεί από 830 ευρώ σε 870 ευρώ και στο τέλος του 2027 να έχει φθάσει στα 950 ευρώ.

Προβλέπεται από τις αρχές του έτους μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους. Αυτό ισχύει και για τους εργοδότες και έτσι οι μισθωτοί θα δουν αυξήσεις 4,15  ευρώ μεικτά αν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ, 5 ευρώ αν αμείβονται με 1.000 ευρώ, 6 ευρώ αν αμείβονται με 1.200 ευρώ, 7,5 ευρώ για μισθό 1.500 ευρώ και 10 ευρώ αύξηση για μισθό 2.000 ευρώ.

Οι συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν από το νέο έτος κατά 2,4% (θα φανεί στις πληρωμές των συντάξεων στα τέλη Δεκεμβρίου) και μέσω της αύξησης αυτής θα αυξηθούν και οι φόροι που θα εισπράξει το κράτος.

Συνολικά οι αυξήσεις στις συντάξεις θα έχουν δημοσιονομικό κόστος 398 εκατ. ευρώ.

Για τους μισθούς του Δημοσίου από τον Απρίλιο του 2025 θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση στις βασικές απολαβές στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται οριζόντια αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την 1/4/2025 περίπου 20 ευρώ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιασμένη και στη διεθνή συγκυρία. Στην κατάσταση της ρευστότητας που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Στην οικονομική αβεβαιότητα και πολιτική αστάθεια σε ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα στον αντίποδα, ως «πυλώνα γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

«Πρόθεση μου δεν είναι να περιγράψω μια χώρα παράδεισο. Η Ελλάδα δεν έχει γίνει Ελβετία ξαφνικά. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες το υψηλό κόστος διαβίωσης με αυξήσεις μισθών και συντάξεωn, τόνισε ο Υπουργός Επικρατείς, Άκης Σκέρτσος.

Στους τέσσερις μεγάλους στόχους οι οποίοι προκύπτουν από τον Προϋπολογισμό του 2025» αναφέρθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας για «περισσότερες και καλύτερες δουλειές με καλύτερους μισθούς, στήριξη της οικογένειας, στήριξη της μεσαίας τάξης, και αντιμετώπιση του στεγαστικού». Ο Παύλος Μαρινάκης εξάλλου, επεσήμανε: «Το ίδιο θα κάνουμε και το 2025, επιπλέον δώδεκα μειώσεις φόρων -είναι πολύ σημαντικό να το τονίζουμε σε μία χώρα που για πάρα πολλά χρόνια είχε συνηθίσει τους πολίτες για το αντίθετο. Από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ως την απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρου, συμβολαίων υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών, από τη μείωση επιπλέον 1% -6% συνολικά θα φθάσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2025- την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ασφαλίζονται, ακόμα 20%».

«Οι συνολικές δαπάνες παιδείας όπως υπολογίζονται απο τη Eurostat είναι 9,58 δισ ευρώ το χρόνο. Δεν είδα κάποιο από τα κόμματα που κυβερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια να έρθουν με ένα μαγικό ραβδάκι και να πολλαπλασιάσουν τις δαπάνες για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ», τόνισε από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης

«Τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, της αξίας της ανθρώπινης ζωής, είναι τέτοιας αξίας που δε χωρά μικροπολιτική». Το 2024 καταγράφηκαν οι περισσότερες ενάρξεις πυρκαγιάς, λιγότερες κατά μέσο όρο καμένες εκτάσεις της τελευταίας εικοσαετίας», είπε ο Βασίλης Κικίλιας

Βολές στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για ακρίβεια,ς αγρότες και εξοπλιστικές δαπάνες

Όπως τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «η οικονομική πολιτική της ΝΔ είναι η χαρά των ολιγοπωλίων στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στην ιδιωτική υγεία και στις τράπεζες. Το αποτέλεσμα είναι να διευρύνονται συνεχώς οι ανισότητες και η ελληνική κοινωνία να ζει με μειωμένες προσδοκίες σε ένα καθεστώς οικονομικής ανασφάλειας». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, « ο κ. Μητσοτάκης μας μιλάει για μείωση φόρων, αλλά στον καινούργιο προϋπολογισμό, έχει αυξήσει 2,5 δισ. φόρους για το 2025. Αλλά για τις τράπεζες έχει δισεκατομμύρια». Ο ΣΥΡΙΖΑ, με εισήγηση Φάμελλου, αποφάσισε να ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες οι οποίες, όπως σημειώνει, δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι.  

Σε υψηλούς τόνους η κριτική και από τα υπόλοιπα κόμματα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Βγείτε από τους πύργους και πάτε στα εργοστάσια του 12ωρου, πάτε στους 650 χιλιάδες της μερικής απασχόλησης και μην κάνετε νεοδημοκρατικό μαγειρείο τα στοιχεία». 

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστερας, Αλέξης Χαρίτσης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχει καταφέρει μία αφαίμαξη των πολιτών από τους έμμεσους φόρους ο κ. Μητσοτάκης. Η οικονομία υπεραποδίδει για τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου, οι οποίες καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας».
 
«Η αγοραστική δύναμη των αποδοχών έχει καταρρεύσει. Και το 2019 ήμασταν προτελευταίοι», τόνισε ο πρόδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός

«Είναι ξεκάθαρο ότι κάνετε μια επιλογή φτωχοποίησης, δυσχέρειας, ανέχειας για τους εργαζόμενους», κατηγόρησε την κυβέρνηση, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.  

«Ζητάμε άμεσα μέτρα, να απαλλαγούν οι αγρότες από κόκκινα δάνεια», είπε, ο βουλευτής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης.

Την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Κατσιβαρδάς.