Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Η έκρηξη του οικονομικού φιλελευθερισμού στην Αργεντινή

Διαβάζουμε συχνά και ακούμε ακόμα συχνότερα πως οι αριθμοί ευημερούν και πως οι πολίτες υποφέρουν. Πως οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν «κοινωνικό πρόσημο» και πως ο οικονομικός φιλελευθερισμός μοιάζει με τον Αρμαγεδδώνα που στο πέρασμα του αφήνει καμένη γη. 
Το παράδειγμα της Αργεντινής και της πολιτικής που ακολουθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 μηνών, ο πρόεδρός της Χαβιέρ Χεράρντο Μιλέι αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι η πλειοψηφία των Αργεντίνων επικροτεί τις επιλογές του Μιλέι, παρ’ όλο που σε αυτήν την πρώτη φάση εμφανίζουν και κάποιες παρενέργειες.
Και θα αρχίσουμε από αυτό το τελευταίο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του TLDR Global από δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 26 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου σχετικά με τη δημοφιλία των επικεφαλής των κυβερνήσεων στον πλανήτη, τον Μιλέι εγκρίνει το 66% των ερωτηθέντων στην Αργεντινή, Ο Μιλέι βρίσκεται στην δεύτερη θέση στον παγκόσμιο πίνακα πίσω από τον Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας και πάνω από πολλούς άλλους ηγέτες όπως... του Μεξικού, της Ελβετίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας κ.α., όπως βλέπουμε στην ακόλουθη γραφική παράσταση.

Σε εσωτερικές δημοσκοπήσεις, η δημοφιλία του Μιλέι, μέσα στον Δεκέμβριο ανέβηκε κατά 5%, όπως βλέπουμε και στην ακόλουθη γραφική παράσταση, μετά από τη δημοσιοποίηση της πορείας των βασικών μακροοικονομικών δεικτών της Αργεντινή Οικονομίας στα πλαίσια του απολογισμού της δωδεκάμηνης φιλελεύθερης ατζέντας που προωθείται σε μια χώρα που είχε καταστραφεί από τον Περονισμό.

Αμέσως μετά από την εκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2023 και τη ανάληψη της προεδρίας στις 10 Δεκεμβρίου του 2023, ο Χαβιέρ Χεράρντο Μιλέι είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τα γνωστά και σε εμάς διπλά ελλείμματα. Ελλείματα που κατατρώνε την οικονομία μιας χώρας και αποδυναμώνουν τη βιωσιμότητα της. Δηλαδή το δημοσιονομικό και το εμπορικό έλλειμμα, που όπως όλοι θυμόμαστε είχαν οδηγήσει τη χώρα μας στον εκτροχιασμό του 2009 και στην «εν τοις πράγμασι» πτώχευση της χώρας. 

Η εικόνα μεταβλήθηκε μόλις στο πρώτο δεκάμηνο. Αφού μετά τις παρεμβάσεις του Προέδρου, από τον πρώτο μήνα της οικονομικά φιλελεύθερης διακυβέρνησης, τα  ελλείμματα, όχι μόνο εξαφανίστηκαν  αλλά έδωσαν τη θέση τους σε πλεονάσματα, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.

Ο πληθωρισμός μετά από την έκρηξη του Δεκεμβρίου του 2023, αποδυναμώνεται μήνα με τον μήνα. Και παρ’ όλο που παραμένει υψηλός σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στη κατεύθυνση της βελτίωσης της οικονομίας της Αργεντινής και της ζωής των πολιτών της. Έτσι ο πληθωρισμός, ο οποίος ήταν παγιωμένος στα επίπεδα στο +10% σε μηνιαία βάση, μετά το +25% του τέλους του 2023, σήμερα κινείται στο +2,5% σε μηνιαία βάση, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα. 

Ας σημειωθεί ότι ο ετήσιος πληθωρισμός όταν είχε αναλάβει ο Μιλέι την προεδρία βρισκόταν στο +1400%, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα.

Η θεαματική υποχώρηση του πληθωρισμού επέτρεψε στη Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής (ACB) να μειώσει ραγδαία τα επιτόκια της από το 125% στο 23% μέσα σε έντεκα μόλις μήνες, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.

Ποια ήταν τα πρώτα μέτρα της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής του Προέδρου Μιλέι; Ο Μιλέι όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά:

α) κατάργησε 10 (ολογράφως δέκα) υπουργεία,

β) περιέκοψε τις χρηματοδοτήσεις προς τις τοπικές κυβερνήσεις,

γ) διέκοψε μια σειρά από δημόσια έργα και

δ) προχώρησε σε μια εφάπαξ υποτίμηση το pesos σε σχέση με το Αμερικανικό δολάριο και έκτοτε αναπροσαρμόζει τη ισοτιμία κατά 2% σε μηνιαία βάση με σκοπό να οδηγήσει την επίσημη ισοτιμία του εθνικού νομίσματος στα επίπεδα της ανεπίσημης, αλλά πραγματικής ισοτιμίας στη αγορά, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα, όπου με μαύρο χρώμα είναι η επίσημη ισοτιμία και με μπλε η ανεπίσημη αλλά «πραγματική» ισοτιμία του πέσος σε σχέση με το δολάριο.

Τι επιτυγχάνει με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση στην Αργεντινή; Κατά πρώτον να εξουδετερώσει την «διπλή» ισοτιμία που πλήττει την οικονομική ασφάλεια και δυναμική της χώρας. Κατά δεύτερον να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Και κατά τρίτον να περιορίσει τις εισαγωγές. 

Η μείωση των δημοσίων δαπανών, προκάλεσε και την μείωση της ανάπτυξης. Αυτό το φαινόμενο είναι αναμενόμενο σε χώρες στις οποίες οι οικονομίες στηρίζονται στις δημόσιες δαπάνες. Έτσι η Αργεντινή θα εμφανίσει για το 2024 ύφεση της τάξης του -3,5%.  Η δεύτερη παρενέργεια ήταν η αύξηση του ποσοστού φτώχειας στη χώρα η οποία από το 42% αναρριχήθηκε στο 53%, πριν αρχίσει να  εμφανίζει πτωτική πορεία προς το 48%, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των μισθών (με πράσινο χρώμα) μετά από πολύ καιρό, είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό (με κόκκινο χρώμα) γεγονός που ικανοποιεί τους εργαζόμενους.

Όπως προαναφέραμε η οικονομία της Αργεντινής βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις κρατικές δαπάνες. Το φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο του Μιλέι στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Ήδη μέχρι και το Q3 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά +14,8% φτάνοντας τα $45,5 δισ. Ενώ αντίθετα στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές εμφάνισαν μείωση κατά -25,9% και περιορίστηκαν στα $33,1 δισ. Με αποτέλεσμα το παραδοσιακό εμπορικό έλλειμμα να μετατραπεί σε πλεόνασμα ύψους +$12,3 δισ.

Επομένως το φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της Αργεντινής κατάφερε να πατάξει τα διπλά ελλείμματα και να τα μετατρέψει σε διπλά πλεόνασματα. Πλεονάσματα στα δημοσιονομικά και πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία μόνο το δημοσιονομικό σκέλος και όχι το θέμα των εξαγωγών οι οποίες καρκινοβατούν.

Τέλος μετά από χέρσες επενδυτικές δεκαετίες, το 2024 ήταν μια γόνιμη χρονιά, αφού το ETF του Χρηματιστηρίου της Αργεντινής «Global X MSCI Argentina ETF», εμφάνισε εισροές αρκετών δισ. Η πορεία αυτή απεικονίζεται στο ακόλουθο γράφημα από το Bloomberg, το οποίο εστιάζει στις πρόσφατες εισροές $144 εκατ. στο προαναφερθέν ETF.

Όσον αφορά την απόδοση του ETF ARGT, αυτή ξεπερνά το +73% από την αρχή του έτους όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα.

Πραγματικά, δεν γνωρίζω τι είναι πιο σημαντικό; Η επιτυχία του οικονομικού φιλελευθερισμού που έχει αρχίσει να ξανακτίζει πάνω τα ερείπια που έχει αφήσει πίσω του ο Περονισμός, ή το γεγονός ότι το 66% των πολιτών της Αργεντινής εγκρίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανατρέποντας τα στερεότυπα και τις δοξασίες δεκαετιών; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: