Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Η Ελλάδα χαιρετίζει την υποστήριξη της ΕΕ εν μέσω θαλάσσιας διαμάχης με την Τουρκία

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί μετά τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός νέου θαλάσσιου χάρτη που επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια. 
Η απόφαση αυτή, η οποία ευθυγραμμίζεται με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου, συναντήθηκε με έντονη αντίδραση από την Τουρκία
Η Ελλάδα θεωρεί τη στήριξη της ΕΕ ως διπλωματική νίκη και επικύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας τη σύνθετη γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου...




Η Ελλάδα εξέφρασε την έγκριση μετά τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός θαλάσσιου χάρτη που παρέχει στη χώρα 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων, μια απόφαση που ευθυγραμμίζεται με τις μακροχρόνιες αξιώσεις της Ελλάδας.

Αυτή η κίνηση έχει λάβει μια έντονη αντίδραση από την Τουρκία, η οποία αντιτίθεται στην παράταση, σηματοδοτώντας αυξημένες εντάσεις μεταξύ των γειτονικών εθνών.
Ο χάρτης της ΕΕ, ο οποίος οριοθετεί τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, θεωρείται από την Αθήνα ως επικύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων βάσει του διεθνούς δικαίου. Για την Ελλάδα, η αναγνώριση αυτών των υδάτων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ενισχύει τις διεκδικήσεις της στην πλούσια σε πόρους Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα θαλάσσια σύνορα αποτελούν σημείο διαμάχης.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι επαίνεσαν τη στάση της ΕΕ, ερμηνεύοντάς την ως επιβεβαίωση των διεθνών νομικών αρχών και υποστήριξη των δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους. Τονίζουν ότι η θέση της Ελλάδας θεμελιώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία επιτρέπει 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων.
Οι ευρύτερες επιπτώσεις του χάρτη υπογραμμίζουν τη στρατηγική και οικονομική σημασία αυτών των υδάτων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή εξερεύνηση της Ελλάδας και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Ως εκ τούτου, η υποστήριξη της ΕΕ θεωρείται σημαντική διπλωματική νίκη για την Ελλάδα εν μέσω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αντιπαλότητας.

Ενώ οι περιφερειακές εντάσεις παραμένουν υψηλές, η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει τον διάλογο και τη συνεργασία μέσω διεθνών νομικών πλαισίων, προτρέποντας την Τουρκία να συμμετάσχει σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Η Αθήνα επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στη σταθερότητα και το κράτος δικαίου ως κατευθυντήριες αρχές για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: