Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Το «ράλι» στις τιμές τροφίμων ανοίγει τον δρόμο για νέα μέτρα

Αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρει δημοσιονομικό χώρο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να χρηματοδοτήσει πρόσθετα μέτρα στήριξης, μάλλον δεν θα έχει δεύτερες σκέψεις ως προς το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να διοχετεύσει αυτό τον δημοσιονομικό χώρο.
O ολοένα και αυξανόμενος ρυθμός μεταβολής των τροφίμων, υποχρεώνει την επικέντρωση των… δυνάμεων στο συγκεκριμένο μέτωπο καθώς μιλάμε για προϊόντα καθολικής κατανάλωσης που απορροφούν πλέον πάνω από το 20-25%... του διαθέσιμου εισοδήματος ειδικά στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανακοίνωσε σήμερα κλαδικό πληθωρισμό 15,5% στα τρόφιμα, ποσοστό που σαφώς επισκιάζει την «είδηση» της αποκλιμάκωσης του ετήσιου ρυθμού μεταβολής των τιμών στο 7,2% για πρώτη φορά ύστερα από αρκετούς μήνες.

Με ποσοστά μεταβολής 18,1% στο ψωμί, 17,8% στα κρέατα, 25,6% στα γαλακτοκομικά και 13,1% στα λαχανικά, ο λογαριασμός του supermarket, του οπωροπωλείου και του κρεοπωλείου έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Η πρώτη «γραμμή άμυνας» (δεδομένου ότι τα στοιχεία στο τέλος του μήνα αναμένεται να δείξουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής) θα είναι η ενεργοποίηση του market pass.

Τα στοιχεία της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών δείχνουν ότι η μέση μηνιαία επιβάρυνση από τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων υπερβαίνουν πλέον τα 40-50 ευρώ. Όταν ο μέσος μισθός στην Ελλάδα κινείται στα 1000-1100 ευρώ, μιλάμε για μηνιαία απώλεια εισοδήματος μόνο από τον πληθωρισμό των τροφίμων της τάξεως του 5-6% σε πραγματικούς όρους.
Αυτή η «ζημιά» μήνα με τον μήνα θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη καθώς θα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Άρα, το market pass που θα μοιράζει συγκεκριμένα ποσά, θα καλύπτει ένα μέρος μιας ζημιάς - για όσα νοικοκυριά δικαιούνται του επιδόματος - η οποία θα διευρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
 
Η αύξηση των μισθών. Και γι’ αυτό η συγκεκριμένη κίνηση μπαίνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων τόσο για τη συγκεκριμένη κυβερνητική θητεία όσο και για την επόμενη.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα χυθεί πολύ μελάνι για το αν θα πρέπει να υπάρξει γενναία αύξηση των μισθών πέραν του κατώτατου (υπάρχει και η εκτίμηση στις τάξεις αρκετών ότι οι μόνιμες αυξήσεις μισθών λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής των πληθωριστικών πιέσεων).
Όμως, μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα στην αγορά, είναι πιθανό να χρειαστεί πρόσθετη ενίσχυση ειδικά των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Το αν αυτό θα αποφασιστεί πριν ή μετά τις εκλογές, είναι ακόμη προς απόδειξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: