Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ο Τσίπρας στον ρόλο… «ελεύθερου πολιορκημένου»

Ο Τσίπρας προβάρει θεατρικά τον ρόλο του «ελεύθερου πολιορκημένου». 
Δημοσιεύει τη διεύθυνση των κομματικών γραφείων, δηλώνει γενναίως ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας και προκαλεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, να πάει να τον συλλάβει.
Αφορμή η γνωμοδότηση του τελευταίου ότι η ΑΔΑΕ, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αντιθέτως, έχουν το δικαίωμα οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα ισχύοντα, η Αρχή δεν μπορεί να απευθύνεται... γι’ αυτόν τον λόγο σε τηλεφωνικούς παρόχους. Μόνο ο πολίτης που έχει υποψίες ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται έχει το δικαίωμα να ζητήσει ενημέρωση μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται, καθώς το δικαίωμα της γνώσης περί άρσης του απορρήτου είναι ατομικό.

Δεν κρίνουμε νομικά την υπόθεση, είναι υπεράνω ημών, απλώς προκύπτουν πολιτικά ερωτήματα. 
Πριν λίγες μέρες η ΑΔΑΕ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Τσίπρα να διερευνήσει αν κατά το παρελθόν έχει υπάρξει άρση του απορρήτου επικοινωνιών συγκεκριμένων ατόμων.
Και ου μόνον αλλά ζήτησε από τον αρχηγό του κόμματος να της δώσει… αριθμούς τηλεφώνων των ατόμων αυτών! Αφενός με ποιο έννομο συμφέρον το κόμμα ζήτησε εκ μέρους πολιτών τη διερεύνηση και αφετέρου με ποια λογική ζήτησε τα τηλέφωνα η Αρχή;
Εκπροσωπούσε ο αρχηγός κόμματος νομικά τους πολίτες; 
Του είχαν αναθέσει την εκπροσώπησή τους τα άτομα αυτά; 
Είχαν συναινέσει; 
Γιατί δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και…ο Βελόπουλος; 
Το κόμμα γιατί δεν ζήτησε από τους πιθανόν θιγέντες, να προσφύγουν οι ίδιοι ως πολίτες; (κάτι που έκαναν π.χ. ο Κουκάκης και η Τουλουπάκη)!
Και όλο αυτό έγινε υπό τις εντυπώσεις που δημιούργησαν δημοσιεύματα, χωρίς να κληθούν οι δημοσιεύσαντες να προσκομίσουν στοιχεία! Και ουδείς καυτηρίασε όλον αυτό τον αντιθεσμικό τραγέλαφο! (σ.σ. την απόφαση για έλεγχο στους παρόχους πήρε η ΑΔΑΕ κατά πλειοψηφία 4-3).
Ο Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στον κ. Ντογιάκο αρχές Δεκεμβρίου είχε δηλώσει: «Όλοι γνωρίζουν ότι αποκλειστική ευθύνη για την αναζήτηση στοιχείων αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, την αποκλειστική ευθύνη να χυθεί άπλετο φως την έχει η ελληνική δικαιοσύνη».
Χθες διαπίστωσε ότι η Δικαιοσύνη (επειδή δεν τον εξυπηρετούσε η γνωμοδότηση), παραβιάζει το σύνταγμα που δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να κάνει τη δουλειά της (για την οποία δουλειά «αποκλειστικά αρμόδια είναι η ελληνική δικαιοσύνη» όπως είχε πει κατά την επίσκεψη στον Ντογιάκο! - «Και αυτός ο άνθρωπος ήταν και θέλει να ξαναγίνει Πρωθυπουργός», όπως σημείωσε σαρκαστικά ο Γιώργος, Φλωρίδης.

Δεν χρήζει συνηγορίας ο Ντογιάκος παρότι στο βαρύ βιογραφικό του μεταξύ άλλων έχει παράσημα την υπόθεση των αμαρτωλών ομολόγων των ταμείων, το ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, την υπόθεση Βγενόπουλου, τη βίλα Παπανδρέου, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, το αποκαλούμενο σκάνδαλο των άγονων γραμμών, και τη Χρυσή Αυγή (όπου είχε ζητήσει με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 70 προσώπων, μεταξύ των οποίων και των κατηγορούμενων βουλευτών).
Τότε ήταν δημοκρατικός κατά τον Τσίπρα, τώρα καταπατά το σύνταγμα! Όλα αυτά που λέει εκ του ασφαλούς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί στους νουνεχείς, νομομαθείς και νομοσεβείς να μοιάζουν υπερβολικά (για να μην αναφέρουμε τη σχετική λέξη που απορρέει από την εμβληματική μορφή του θεάτρου σκιών), αλλά έχουν έντονη πολιτική επίπτωση. Ακόμη και αν ο νόμος είναι κακός, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ερμήνευσε τον νόμο. Και ο Τσίπρας και οι συν αυτώ, απαιτούν να τον παραβεί!

Είναι αστείο, αλλά οι οπαδοί του στα κοινωνικά δίκτυα εξαίρουν τη… γενναιότητά του, που περιμένει ατρόμητος… τη σύλληψή του, και τον ανακηρύσσουν υπερασπιστή του συντάγματος και των νόμων! Και υπερασπιστή βεβαίως των Ανεξάρτητων Αρχών - τις οποίες ο Πολάκης τον Δεκέμβριο του 2021 δήλωνε ότι θα καταργήσουν τη «δεύτερη φορά Αριστερά». Μεταξύ τους και την ΑΔΑΕ για την οποία ο Τσίπρας τώρα το παίζει… καλόγερος Σαμουήλ στο Κούγκι.

Ωστόσο, αυτά αποτελούν βεβαίως πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει τη γνωμοδότηση Ντογιάκου ως σκάνδαλο κατά της δημοκρατίας. Μίντια προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ τον παρομοιάζουν με τον εισαγγελέα της χούντας Κωνσταντίνο Κόλλια. Νομικοί προσκείμενοι κραυγάζουν. Και η Πόπη καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κουρέλι το σύνταγμα.

Το πρόβλημα γίνεται πολιτικό για την κυβέρνηση, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αθροίζει την τελευταία εξέλιξη της ΑΔΑΕ στις υποθέσεις βουλευτών που φέρθηκαν παρανόμως σε σχέση με δουλειές τους με το δημόσιο (εάν υπήρξαν και επί ΣΥΡΙΖΑ παρόμοιες περιπτώσεις που ήταν και υπουργοί, δεν έχει σημασία. Ας έκανε τον κόσμο άνω κάτω τότε η ΝΔ, ζητώντας τις παραιτήσεις τους. Αφού σιώπησε, γιατί μάλλον δεν αξιολόγησε με τι κόμμα έχει να κάνει, ισχύει η ρήσις περί απομάκρυνσης από το ταμείο…).

Η στρεψοδικία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί εντυπώσεις που έχουν πολιτικές επιπτώσεις. Σε λίγο καιρό θα ξέρουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: