Η ακρίβεια, το κόστος διαβίωσης και η πορεία του πληθωρισμού, βρίσκονται σίγουρα μέσα στα ερωτήματα και στις σκέψεις των πολιτών στο δρόμο προς τις εκλογές. Και όλα τα κόμματα προσπαθούν με διαφορετικό τρόπο να προσεγγίσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα και να εξηγήσουν τι συμβαίνει, μέσα από τη δικιά τους οπτική.
Δεν θα ασχοληθούμε ούτε με τις θέσεις του ΚΚΕ περί...
λυκοσυμμαχιών, αλλά ούτε και με τις θέσεις του κόμματος Βαρουφάκη περί αποικιών χρέους, που κινούνται σε ένα φαντασιακό σκηνικό. Θέσεις που δεν απασχολούν κανέναν άλλον, παρά μόνο τον σκληρό στελεχιακό πυρήνα του πρώτου και το στενό φιλικό περιβάλλον του δεύτερου.Θα ασχοληθούμε με τις δυο πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να αναλάβουν από κοινού τις κυβερνητικές τύχες της χώρας και με την τροχιά σύγκρουσης που ακολουθούν απέναντι στην πραγματικότητα. Ο καταγγελτικός προοδευτισμός τους, προσεγγίζει την ενεργειακή πραγματικότητα μέσα από τρεις άξονες. Και η προσέγγιση αυτή προσπερνά και δεν ασχολείται ούτε με το διεθνές περιβάλλον, αλλά ούτε και με τις προτάσεις της κυβέρνησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν γίνει όλες αποδεκτές.
- Ο πρώτος άξονας αφορά την καταγγελία της στήριξης που δήθεν προσφέρει η κυβέρνηση στα υπερκέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων, εις βάρος των καταναλωτών.
- Ο δεύτερος άξονας αφορά την καταγγελία της δήθεν αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
- Και ο τρίτος άξονας αφορά την καταγγελία για τον δήθεν υψηλό ΦΠΑ στην ενέργεια που θα έπρεπε σύμφωνα με τη αντιπολίτευση να μηδενιστεί.
Ο πρώτος άξονας που ακολουθεί το δίδυμο ΠΑΣΟΚ – Σύριζα, συγκρούεται μετωπικά με την πραγματικότητα. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εισπράξει 2,57 δισ. από τον μηχανισμό παρακράτησης των υπερβαλλόντων εσόδων στο χρηματιστήριο ενέργειας. Εκ των οποίων το 980 εκατ. αφορούν την παρακράτηση εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικές μονάδες και 1,59 δισ. από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Και τα ποσά αυτά δόθηκαν στους καταναλωτές σαν επιδοτήσεις και ενισχύσεις πάνω στους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκδοθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της έκρηξης των ενεργειακών τιμών. Ταυτόχρονα το Δημόσιο θα εισπράξει 373 εκατ. που προκύπτουν από την έκτακτη εισφορά των εσόδων των ενεργειακών εταιρειών που βασίζονται στο αυξημένο περιθώριο μικτού κέρδους. Επιπλέον, η κυβέρνηση μέσω του λεγόμενου “market pass”, επιδοτεί τους καταναλωτές μέσω της φορολόγησης των αυξημένων κερδών των διυλιστηρίων, που οφείλονται στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και μόνο.
Και ο δεύτερος άξονας που ακολουθεί το δίδυμο ΠΑΣΟΚ – Σύριζα, συγκρούεται και αυτός μετωπικά με την πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή απεικονίζεται στην έκθεση του ευρωπαϊκού ενεργειακού δείκτη HEPI (Household Energy Price Index for Europe). Ενός δείκτη που ενημερώνεται σε μηνιαία βάση από την Energie-Contril Austria, από την Hungarian Energy and Public Utility Regulatory Authority (MEKH) και από τη VaasaETT. Σύμφωνα με τον HEPI, στην Ελλάδα για το μήνα Δεκέμβριο η λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές ήταν στα 30,33 ευρώ/kWh, με τον μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται στα 31,74 ευρώ/kWh, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.
Όσον αφορά τη λιανική τιμή φυσικού αερίου για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τον HEPI, στην Ελλάδα για τον μήνα Δεκέμβριο ήταν στα 13,33 ευρώ/kWh, με τον μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται στα 15,09 ευρώ/kWh, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.
Αλλά και ο τρίτος άξονας που ακολουθεί το δίδυμο ΠΑΣΟΚ – Σύριζα, συγκρούεται και αυτός μετωπικά με την πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή απεικονίζεται στην έκθεση του ευρωπαϊκού ενεργειακού δείκτη HEPI. Στους ακόλουθους δυο πίνακες, παρουσιάζεται ο επιμερισμός των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, στο κόστος της ενέργειας, στο κόστος της διανομής, σε λοιπά κόστη και στο κόστος του ΦΠΑ. Όπως παρατηρούμε στον ακόλουθο πίνακα, ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα βρίσκεται στο 6%, όταν ο χαμηλότερος είναι 5% στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Μάλτα. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του ΦΠΑ βρίσκεται στο 13%, με τα πρωτεία να τα κατέχει η Αυστρία με 27% και να ακολουθεί η Ουγγαρία με 21% και η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία με 20%.
Στον ακόλουθο πίνακα του ΗΕΡΙ, φαίνεται πως η Ελλάδα έχει τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στη Ευρώπη με 6%. Στο 5% βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κροατία. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 13%, με την Ουγγαρία να βρίσκεται στο 21%, τη Δανία και τη Σουηδία στο 20% και την Πορτογαλία στο 17%.
Όπως φαίνεται, η πραγματικότητα των αριθμών διαψεύδει για μια ακόμα φορά το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ και του Σύριζα, σχετικά με τα ενεργειακά κόστη στη χώρα μας. Και εντάξει, ο Σύριζα μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα, να διαστρεβλώνει την αλήθεια και να στηρίζει τον πολιτικό του λόγο πάνω σε ψεύδη. Όμως το ΠΑΣΟΚ που υποτίθεται πως φέρνει νέο αέρα και νέες πρακτικές, γιατί σέρνεται πίσω από το αναξιόπιστο άρμα του Σύριζα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου