Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Τι συμβαίνει στα μοναστήρια;

Του Θανάση Μαυρίδη

Οι φήμες για τη διείσδυση Ρώσων πρακτόρων στο Άγιο Όρος θυμίζουν ιστορίες κατασκοπείας τύπου Μάτα Χάρι. 
Αδυνατώ να πιστέψω ότι ρασοφόροι, άνθρωποι που έχουν επιλέξει ως αποστολή τους τη σωτηρία της ψυχής τους, έχουν εκπέσει σε απλούς εντολοδόχους του σκοτεινού βασιλείου του Βλαδίμηρου. 
Πιστεύω, όμως, ότι είναι πολύ πιθανό ξένοι πράκτορες να έχουν καταχραστεί την ευγένεια των μοναχών και να έχουν μετατρέψει συγκεκριμένες μονές σε εστίες της ρωσικής προπαγάνδας στον Ορθόδοξο κόσμο...

Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι να προστατευτούν τα συμφέροντα της χώρας. 
Τα οποία ελληνικά συμφέροντα δεν έχουν σχέση με τις προφητείες των επιτήδειων που στο όνομα της θρησκείας προσπαθούν να παρασύρουν ευκολόπιστους ανθρώπους στα ιδιοτελή σχέδιά τους. Η Ελλάδα δεν έχει σχέση με τη δράση των πιονέρων του αναθεωρητισμού. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας από τους Ρώσους, όπως και δεν μπορούμε να τη δεχτούμε και από τους Τούρκους. Πατριώτες που υπερασπίζονται τη διεθνή νομιμότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, δεν νοείται να αποδέχονται (την παραβίαση της) ως πρακτική στην Ουκρανία.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να αποδέχεται τη δράση ξένων πρακτόρων στο έδαφός του. Πόσο μάλλον όταν αυτή τους η δράση στρέφεται σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. 
Την απάντηση στο ερώτημα αν υπήρξε ή εξακολουθεί να υπάρχει δράση πρακτόρων σε μοναστήρια θα μας τη δώσει το ελληνικό κράτος και οι υπηρεσίες του. Το ότι συγκεκριμένα κέντρα που κινούνται εντός και εκτός γνωστών μονών του Αγίου Όρους δεν κρύβουν τον απεριόριστο θαυμασμό τους στον Βλαδίμηρο, αυτό είναι κοινό μυστικό. 
Από εκεί και πέρα ας αποφασίσουν αυτά τα «κέντρα» με ποιον τελικά είναι. Με την Ελλάδα ή με αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τα διεθνή σύνορα και να πλήξουν τις κοινωνίες της Δύσης; 
Αν αυτοπροσδιορίζονται ως «ανατολή» και νοσταλγούν την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι δικό τους θέμα. Ας επιτρέψουν σε εμάς τους υπόλοιπους να μην αποδεχόμαστε ούτε τον αναθεωρητισμό του Βλαδίμηρου Πούτιν, ούτε εκείνον του Ταγίπ Ερντογάν.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Μετά την διακοπή κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκτός από τον κλήρο, ρώσοι προσκυνητές έλαβαν συστάσεις για τις επισκέψεις τους στο Άγιον Όρος.

Συγκεκριμένα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απαγόρευσε στους ρώσους προσκυνητές, να μην εξομολογούνται και ούτε να μεταλαμβάνουν των Αχράντων μυστηρίων στο Άγιον Όρος, το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Άγιον Όρος είναι ο αγαπημένος προορισμός για Ρώσους Αξιωματούχους, Ολιγάρχες, αλλά και δύο φορές για τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το BBC πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανήσει από το 2005, Ρώσοι επιχειρηματίες για συντήρηση Iερών Mονών, αποκατάσταση δρόμων, κατασκευή παρεκκλησίων, ανακατασκευή καταστραμμένων κτιρίων κτλ.

Οι περισσότερες δωρεές ήταν προς την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό), και συγκεκριμένα στο λεγόμενο "ταμείο αποκατάστασης της Μονής Αγίου Παντελεήμονος" που δημιούργησε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ το 2011.

Σημαντικά οικονομικά κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων προς Μονές του Αγίου Όρους, δαπανήθηκαν από τον πρώην Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο κατά το έτος (2006-2010).

Ακόμη, ονόματα όπως ο Αντρέι Κουρίεβ, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιούρι Τσάϊκα, ο πρωήν Επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο Μιχαήλ Αμπράμοφ, ο Ιβάν Σαββίδης και άλλοι φιγουράρουν στην λίστα των δωρητών του Αγίου Όρους.

Η Ρωσική Εκκλησία όπως αναφέρει το BBC γνωρίζει των μέγεθος των χρημάτων που εισέρχονται στο Άγιον Όρος, ενώ έχει εκδοθεί και ειδικό περιοδικό με λεπτομέρειες του κάθε έργου στο Περιβόλι της Παναγίας.

Το εν λόγω γεγονός σχολίασε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Σεβασμιώτατος σε δηλώσεις του, προτείνει στους επιχειρηματίες να στραφούν προς τις Μονές της Ρωσίας, τονίζοντας: "Θα τους συνιστούσα πλέον να στρέψουν την προσοχή τους, και να επενδύσουν στα ρωσικά μοναστήρια της χώρας τους. Έχουμε δικά μας Μοναστήρια που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως την Μονή Σολοβέτσκι, την Μονή Βαλαάμ, την Λαύρα του Κιέβου, την Λαύρα του Αγίου Σεργίου και πολλά άλλα".

"Αν υπάρχει η επιθυμία να δώσουμε χρήματα για έναν ιερό σκοπό, έχουμε πολλά περισσότερα ιερά προσκυνήματα και Μοναστήρια από ό,τι στο Άγιον Όρος" - ανέφερε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Ρομφαία