Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

«Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός...»

Λίγες μέρες μετά τη δήλωσή του ότι ανησυχεί, «ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας», ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός σε συγκέντρωση στη Λάρισα με το σύνθημα 
«νάτος νάτος ο πρωθυπουργός»
Η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αισιοδοξίας και ευεξίας εν όψει και του συνεδρίου έρχεται σε αντιδιαστολή με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων την ώρα που η κυβερνώσα παράταξη διανύει τον τρίτο της χρόνο...
Με τη διαφορά του με τον Κανένα στο ερώτημα περί καταλληλότητας να διευρύνεται και τον ίδιο να παραμένει τρίτος στις προτιμήσεις των πολιτών για τη διαχείριση των προβλημάτων και των κρίσεων, η «επιχείρηση» αισιοδοξία σε συνδυασμό με τη συνέχιση της τακτικής των υψηλών τόνων και των προσωπικών χαρακτηρισμών κατά του πρωθυπουργού δείχνει να αφορά μόνο το στενό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ δε περισσότερο όταν ψηφοφόροι του στις εκλογές του 2019 εμφανίζονται να τάσσονται θετικά ως προς τις ενέργειες της κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η διαρκής επίκληση των νεκρών, η προσπάθεια αποδόμησης του πρωθυπουργού την ώρα της κρίσεως και η καταστροφολογία αποτελούν αφηγήματα που δεν βρίσκουν ανταπόκριση στον κόσμο που αναζητεί λύσεις στα προβλήματα τα οποία αποτελούν συνέπεια διεθνών κρίσεων όπως αυτή στην υγεία και αυτή στην ενέργεια με όλες τις εκφάνσεις της στην οικονομία και την ακρίβεια.

Η αγωνιώδης προσπάθεια να εμφανιστεί επικεφαλής της αντιπολιτεύσεως και ενός ανύπαρκτου αντιδεξιού μετώπου αναδεικνύει τις ελλείψεις και τα προβλήματα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την αγωνία της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου εν όψει του συνεδρίου του κόμματος αλλά και των εξελίξεων ως προς την επιλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Η δε δημοσκοπική άνοδος του τρίτου κόμματος, που θα φανεί στην πορεία αν οφείλεται στα φώτα της δημοσιότητας που έχουν πέσει πάνω του, δείχνει να προκαλεί ανησυχία αφού κάθε πόντος που δύναται να μετατραπεί σε εκλογικό ποσοστό αφαιρεί χώρο από το κενό της κεντροαριστεράς.

Οι προαναγγελίες για συνεννοήσεις σε τομείς όπως η διαχείριση της πανδημίας με τα κόμματα που ο ίδιος αποκαλεί «δημοκρατική αντιπολίτευση» δεν αποτελούν τίποτα άλλο από την αναζήτηση στηριγμάτων με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Επιχειρώντας να εγκλωβίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αξιοποιήσει τη θετική τους ανταπόκριση ως προς τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής την ώρα που αδυνατεί να πείσει τους ψηφοφόρους του με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών αναδεικνύει τα αδιέξοδα.

Το σύνθημα «νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» ήρθε την ίδια στιγμή που δύο νέες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν μεν τη φθορά της κυβέρνησης που σημειωτέον βρίσκεται ήδη στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας αντιμετωπίζοντας διαρκώς κρίσεις με κορυφαία αυτή της πανδημίας, καταγράφοντας όμως με σαφήνεια την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψουν.

Τόσο η δημοσκόπηση της Pulse όσο και αυτή της Metron καταγράφουν διψήφια διαφορά άνω του 11%. 
Καταγράφουν φθορά της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. 
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τη δυσαρέσκεια των πολιτών που ως ένα σημείο δύναται να χαρακτηριστεί και δικαιολογημένη λόγω των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας και της ακρίβειας που πλήττει όμως όλον τον πλανήτη, δεν την καρπώνεται, παρά το γεγονός πως η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου χαϊδεύει τα αυτιά όλων όσων αντιδρούν. Από τους ανεμβολίαστους και τα συνδικάτα μέχρι τους πολίτες που ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας.

Αν και τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το think tank από προσωπικότητες κύρους που θα αποτελέσουν ένα είδος συμβουλευτικού οργάνου, διατηρεί την ίδια πολιτική τακτική. Τα όσα είπε στη Λάρισα χαρακτηριστικά τόσο σε ό,τι αφορά τους νεκρούς και τη διαχείριση της πανδημίας όσο και τον πρωθυπουργό.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα ακριβώς γι' αυτό τον λόγο. Διότι με μια λογική προηγούμενων ετών, όπου το δίλημμα μνημόνιο αντιμνημόνιο προκαλούσε οργή και δυσαρέσκεια, επιδιώκει να συλλέξει ψήφους από ένα εκλογικό κοινό που αναζητεί προτάσεις για λύσεις στα προβλήματα του σήμερα και του αύριο, έχοντας υπερβεί τις κινηματικές λογικές του όχι σε όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: