Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Δευτερολογία Μητσοτάκη στη Βουλή: Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά μάσκα - Βίντεο

Στη δευτερολογία του απ' το βήμα της Βούλης στη συζήτηση για τις συνέπειες του κορονοϊού στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε με έντονο τρόπο στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες για τη χρήση μάσκας σε μικρούς μαθητές.
«Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο... πρωθυπουργός, σε μία άποψη εμφανώς σε άλλη γραμμή από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο άρθρο του καθηγητή του ΜΙΤ Κίμωνα Δρακόπουλου, ενώ παραδέχθηκε ότι «όλοι μας - και το παραδέχομαι -χαλαρώσαμε μετά την πρώτη επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, αλλά όχι να ακυρώνουμε μια ολόκληρη προσπάθεια».
«Αδικείτε μια μεγάλη προσπάθεια, η μαύρη εικόνα που παρουσιάζετε αδικεί τη χώρα», είπε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε να μην ακυρώνουν μια συνολική προσπάθεια.

Στρέφοντας τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε στον χαρακτηρισμό ότι είναι «πολιτικός απατεώνας». Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού για το οποίο δέχθηκε κριτική από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε δηλώσεις ότι τον Μάιο ζητούσε να ανοίξει ο τουρισμός γιατί καταστρέφεται ο κλάδος και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. «Και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα», είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Μητσοτάκης στη Βουλή: Παράνοια η άρνηση της μάσκας, επικίνδυνη ασθένεια ο κορονοϊός


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο βήμα της Βουλής στην συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα μας και ανοίγοντας την ομιλία του, ανέφερε:

«Ήταν Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου όταν ταυτοποιήθηκε και επισήμως το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μεσολάβησαν 195 μέρες. Έγινε πολλά, η κυβέρνηση ενεργοποίησε από την πρώτη στιγμή ένα τολμηρό σχέδιο, στηριγμένο στις υποδείξεις των επιστημόνων».

«Ενισχύσαμε το σύστημα υγείας και εξακολουθούμε να το κάνουμε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως η κυβέρνηση προχώρησε παράλληλα στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική Πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες. «Οικοδομήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη. Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο πρώτο κύμα.

Η απειλή απλώνεται ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο, η μάχη συνεχίζεται και στον τόπο μας. Επέλεξα προσωπικά να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες, περιγράφοντας την κατάσταση, εξηγώντας αναλυτικά τα μέτρα και ζητώντας την δικιά τους κρίσιμη συμβολή».

Παράλληλα, επαίνεσε και πάλι τους πολίτες για την ατομική και την κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν, την ίδια ευθύνη και πειθαρχία εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε και σήμερα. «Μίλησα επίσης στο κοινοβούλιο. Ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να ενημερώνεται τακτικά για το μέτωπο της υγείας, αλλά και τις πρωτοβουλίες που παίρνει το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας»

Η παράκληση στην αντιπολίτευση

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθηνε παράκληση προς την αντιπολίτευση. «Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, αυτή τη συζήτηση να την μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Ο κορονοϊός δε προσφέρεται για εύκολες κορώνες, υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις».

«Όλοι σε αυτή την αίθουσα, παρά τις όποιες διαφωνίες και επιφυλάξεις, να ορθώσουμε ένα μέτωπο λογικής. Διότι ο κορονοϊός, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα έχουν την υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Οι αποφάσεις παίρνονται με βάση την δημόσια υγεία και με μια παραδοχή ότι οι αποφάσεις είναι γρήγορες».

«Να σταθούμε με υπευθυνότητα, να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε, να υποστηρίξουμε, βασικές πολιτικές επιλογές, όπως πχ η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που είναι η πιο αποτελεσματική για την ώρα, χωρίς να υποστούμε τις συνέπειες ενός περαιτέρω περιορισμού» σημείωσε επιπλέον ο πρωθυπουργός που ξεκίνησε να απαντά σε 10 ερωτήσεις για την πανδημία.

1. Πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας;

Η απάντηση εδώ αποτιμάται από ένα μέτρο. Την πραγματική προστασία της υγείας των πολιτών, τα κρούσματα δηλαδή τα οποία εκδηλώθηκαν, κάθε ανθρώπινη απώλεια, αλλά βέβαια και από τη διασπορά του ιού. Έξι μήνες μετά την πανδημία η Ελλάδα μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 έτη. Είμαστε στην 111η θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, 4 φορές κάτω από τον μέσο όρο ανά τον κόσμο.

Εχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τις εκατόμβες και βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού. Η πραγματικότητα των αριθμών, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Η αλήθεια είναι, το είχαμε πει, ότι περιμέναμε μια λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων, από τη στιγμή που η οικονομία θα ξανά άνοιγε. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε περισσότερη διάδοση του ιού.

2. Η επανέναρξη όλων των δραστηριοτήτων, συνιστά επιστροφή στην προ κορνοϊού κανονικότητα;

Σαφώς και όχι. Περάσαμε από το σχεδόν πλήρες lockdown σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Περάσαμε στο «μένουμε ασφαλείς». Σε αυτό δεν χωρούν παρερμηνείες, φαίνονται όμως κάποιες κακόπιστες παρεξηγήσεις, από κάποιους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αύξηση των κρουσμάτων.

Η κανονική ζωή έτσι όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αθόρυβα. Δεν είναι ευχάριστο να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο.

Και ναι μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική αναφορικά με την μάσκα . Μάθαμε πολλά περισσότερα και εκεί που η μάσκα δεν εθεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το ένα, το κύριο το πρωταρχικό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό.

3. Φταίει ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων;

Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και σε χαλάρωση των μέτρων προστασίας και λιγότερο στους ξένους επισκέπτες. Έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, από 1ης Ιουλίους, 451,908 τεστ σε εισερχόμενους στη χώρα μας, είτε στα χερσαία σύνορα, είτε στα αεροδρόμια της χώρας. Από αυτά 972 ήταν θετικά κρούσματα, με δείκτη θετικότητας μόλις 0,2%.

Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατ. επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Αυτό το καλοκαίρι προσπαθούσαμε να διασώσουμε ότι μπορούμε, ώστε να επανέλθουμε δριμύτεροι το 2021, έχοντας δώσει ένα παράδειγμα, ποιοτικής διαμονής.

4. Μήπως το άνοιγμα του τουρισμού έγινε εσπευσμένα;

Όχι. Έγινε σταδιακά, μεθοδικά, όταν είμασταν έτοιμοι με έναν μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης. Δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα, που μας ζήτησαν από το εξωτερικό πληροφορίες για να το αντιγράψουμε. Είναι μια μέθοδος που την έχουμε εξάγει σε άλλες χώρες.

Αυτό, κυρία Γεννηματά, δεν είναι πολιτική βλέποντας και κάνοντας, αυτό η επιστήμη το ονομάζει δυναμικό προγραμματισμό και αυτό ακολουθούμε.

5. Μήπως το άνοιγμα του τουρισμού έγινε εσπευσμένα;

Όχι. Έγινε σταδιακά, μεθοδικά, όταν είμασταν έτοιμοι με έναν μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης. Δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα, που μας ζήτησαν από το εξωτερικό πληροφορίες για να το αντιγράψουμε. Είναι μια μέθοδος που την έχουμε εξάγει σε άλλες χώρες.

Αυτό, κυρία Γεννηματά, δεν είναι πολιτική βλέποντας και κάνοντας, αυτό η επιστήμη το ονομάζει δυναμικό προγραμματισμό και αυτό ακολουθούμε.

6. Πόσο έτοιμος ήταν ο κρατικός μηχανισμός;

Η οικονομική κρίση σφραγίζει αυτή την πανδημία με ένα δίδαγμα. Ο μηχανισμός δεν χρειάζεται να είναι οκγώδης, αλλά μυώδης και αποτελεσματικός. Κάθε χώρα μπορεί να είναι ανοχύρωτη σε τέτοιες ασύμμετρες απειλές, η Ελλάδα όμως τα κατάφερε.

Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσουμε τη δυναμικότητα των εγχώριων τεστ. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και άλλες πρωτοβουλίες να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τεστ. Είμαστε πολύ ψηλά στην Ευρώπη σε κατά κεφαλή τεστ και θα πάμε ακόμη πιο ψηλά.

Η χώρα έχει αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία ως προς την κατασκευή των σχετικών αντιδραστηρίων για τεστ. Χρηματοδοτήσαμε την πρωτοβουλία που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε σχεδόν 5.000 τεστ εγχώρια.

Ταυτόχρονα ιδρύσαμε το παρατηρητήριο Covid-19, έναν κεντρικό φορέα για την εκτίμηση της πανδημίας. Κάθε μέρα παρακολουθούνται παραπάνω από 20 σημαντικοί δείκτες, ο ρυθμός μετάδοσης, η οικονομική δραστηριότητα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να κάνουμε μια σύνθεση των στοιχείων και να συντάσσουμε μια έκθεση προόδου.

7. Πόσο βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει η χώρα;

Η ύφεση που γέννησε η πανδημία είναι μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ‘30. Είναι νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς. Ο στόχος μας είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες, ειδικά στην απασχόληση, ειδικά στα παραγωγικά θεμέλια της οικονομίας και εκεί επικεντρώνονται όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και ξεπερνούν τα 15,2 δις ευρώ.

Γνωρίζαμε ότι όλη η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε μια πρωτοφανή ύφεση. Στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο είχαμε μια υστέρηση της τάξης του 15,2%. Όμως θα ήταν άδικο να εστιάσει κανείς μόνο τους δείκτες. Στην αρχή αυτής της κρίσης, όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, έλεγαν πως επειδή η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό θα έχει τελικά τη μεγαλύτερη ύφεση. Η ύφεση του εξαμήνου είναι της τάξης 7,9%, η ύφεση της ευρωζώνης είναι της τάξης του 9,1%. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Εύλογο το ερώτημα και η κριτική που θα ακούσω. Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα υπάρχει ύφεση, αλλά έχει σημασία ότι λίγο πολύ τα νούμερα είναι αυτά που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις κάποιων.

8. Έπρεπε ή δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξουν τώρα;

Οι έρευνες δείχνουν μειωμένη πιθανότητα μόλυνσης των παιδιών από τον κορωνοϊό και πολύ σπάνια σοβαρή νόσηση από αυτόν, Όλοι οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής στα θρανία, ειδικά εκεί όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπει, όπως στην Ελλάδα.

Τον Μάιο η γενικότερη χρήση της μάσκας δεν θεωρούνταν υποχρεωτικό μέσο, τώρα είναι και δεν είχαμε κρούσματα.

Και η λύση της διπλής βάρδιας έχει πολύ σημαντικά μειονεκτήματα, υποχρεώνει τον έναν γονιό να μείνει υποχρεωτικά στο σπίτι. Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση ταυτίζεται ξανά με μια μειοψηφία συνδικαλιστών, αντί με τα συμφέροντα του λαού. Αν τα σχολεία έμεναν κλειστά, αληθινά χαμένοι θα ήταν οι γονείς από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Η τηλεεκπαίδευση δεν είναι η προτεινόμενη επιλογή, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήση την επαφή με τους μαθητές, με τον δάσκαλο ή τον καθηγητή. Ο εγκλεισμός προκαλεί αίσθημα απομόνωσης, αίσθημα άγχους στους μαθητές. Να στηρίξουμε τις επιλογές των ειδικών, οι ειδικοί μας είπαν να ανοίξουμε τα σχολεία με υποχρεωτική μάσκα σε όλες τις ηλικίες.

9. Πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση;

Δεν υπάρχει οριστική απάντηση, θα έρθει μόνο όταν βρεθεί ένα ή περισσότερα εμβόλια και όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορέσουμε να συρρικνώσουμε αυτή τη μετάδοση του ιού.

Πολλές εταιρείες μας λένε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχουμε κλινικά δεδομένα. Η Ελλάδα θα πάρει τη δοσολογία που της αναλογεί από περισσότερα του ενός εμβολίου. Έχουν ήδη ετοιμαστεί τα πρωτόκολλα για αν εμβολιαστούν πρώτα οι ευάλωτες ομάδες. Η πανδημία γίνεται πιο απειλητική πάντα για τους οικονομικά ασθενέστερους γι’ αυτό πάνω απ’ όλα η κοινωνία πρέπει να βρίσκεται δίπλα τους.

Δεν υπάρχουν οι κακοί νέοι που τον μεταδίδουν και οι υπεύθυνοι ενήλικες. υπάρχουν μόνο ανεύθυνοι πολίτες, όλων των ηλικιών. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπεύθυνη. Τίποτα δεν με στενοχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι, όπου από ένα πρόσωπο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 ανθρώπους. Ας γίνει ένα μάθημα ζωής για όλους μας.

10. Πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση;

Δεν υπάρχει οριστική απάντηση, θα έρθει μόνο όταν βρεθεί ένα ή περισσότερα εμβόλια και όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορέσουμε να συρρικνώσουμε αυτή τη μετάδοση του ιού.

Πολλές εταιρείες μας λένε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχουμε κλινικά δεδομένα. Η Ελλάδα θα πάρει τη δοσολογία που της αναλογεί από περισσότερα του ενός εμβολίου. Έχουν ήδη ετοιμαστεί τα πρωτόκολλα για αν εμβολιαστούν πρώτα οι ευάλωτες ομάδες. Η πανδημία γίνεται πιο απειλητική πάντα για τους οικονομικά ασθενέστερους γι’ αυτό πάνω απ’ όλα η κοινωνία πρέπει να βρίσκεται δίπλα τους.

Δεν υπάρχουν οι κακοί νέοι που τον μεταδίδουν και οι υπεύθυνοι ενήλικες. υπάρχουν μόνο ανεύθυνοι πολίτες, όλων των ηλικιών. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπεύθυνη. Τίποτα δεν με στενοχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι, όπου από ένα πρόσωπο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 ανθρώπους. Ας γίνει ένα μάθημα ζωής για όλους μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: