Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Διεθνείς διαστάσεις παίρνουν πλέον οι καταγγελίες για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό - Δημοσιεύματα των Guardian και Times [εικόνες]


Διεθνείς διαστάσεις παίρνουν πλέον οι καταγγελίες για την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό.

Σε δημοσίευμα του ο Guardian σχολιάζει τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, στον απόηχο των εφιαλτικών συνθηκών στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, καθώς και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των αρμόδιων οργάνων.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, άσκησε μήνυση εναντίον δημοσιογράφων...
της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η οποία δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με την κατάχρηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Τα χρήματα υπήρξαν για να μετατραπεί το στρατόπεδο σε κέντρο που θα μπορούσε να μοιάζει με το Hilton. Αντίθετα, η Μόρια είναι η πηγή εθνικής ντροπής», ανέφερε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στον Guardian.
«Η έρευνα μας βασίζεται στην αλήθεια και υποστηρίζεται καθολικά» προσέθεσε τρεις μέρες μετά την προσωρινή κράτησή του.
Άλλωστε όπως τονίζει και η βρετανική εφημερίδα και όπως ανέφεραν η Βρυξέλλες σε παρέμβαση τους, «Η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή».
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ενημερώνοντας ότι η εφημερίδα «υποστήριξε πως επιχειρήσεις με «πολύ στενούς» δεσμούς με τον Καμένο έκαναν διογκωμένες χρεώσεις για διάφορες υπηρεσίες, από τροφοδοσίας έως υδραυλικές εγκαταστάσεις. Όπως και ότι τα έργα απονεμήθηκαν συχνά με διαδικασίες fast-track χωρίς τον δέοντα έλεγχο ή την υποβολή ανταγωνιστικής προσφοράς».
Σημειώνει μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή Aρχή καταπολέμησης της Απάτης και της Διαφθοράς (OLAF) ερευνά «ενδεχόμενες παρατυπίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια σίτισης προσφύγων, καθώς και ότι η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες από το 2015.
«Εν μέσω κατηγοριών για αυξανόμενο αυταρχισμό της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των ΜΜΕ, οι Βρυξέλλες είπαν ότι οι συλλήψεις αποτελούν παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. "Η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος, όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή ", δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα», αναφέρει ο Guardian.
Η ανταποκρίτριά της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ, σημειώνει παράλληλα το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η International Rescue Committee (IRC) για την ψυχική υγεία των προσφύγων στον καταυλισμό επισημαίνοντας ότι έως και 60% των αιτούντων άσυλο, που αποτάνθηκαν στο ιατρείο, το οποίο έστησε η οργάνωση φέτος στη Μόρια, ανέφεραν ότι έκαναν σκέψεις για αυτοκτονία και σχεδόν το 30% είπαν ότι αποπειράθηκαν να βάλουν τέρμα στις ζωές τους. Στην έκθεση -καταπέλτη για τις άθλιες συνθήκες στο hot spot της Λέσβου η IRC επισημαίνει ότι 84 άνθρωποι μοιράζονται μια ντουζιέρα και σχεδόν 72 μια τουαλέτα, ενώ τα λύματα από τους υπερχειλισμένους βόθρους «φθάνουν τα στρώματα όπου κοιμούνται παιδιά»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η μήνυση του Πάνου Καμμένου είχε σκοπό να σιωπήσει εκείνους που έθεσαν «εύλογες ερωτήσεις» για τη «σκοτεινή» διαχείριση τεράστιων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν πρόκειται να απολογηθούμε για ένα λάθος που δεν έχουμε κάνει. Ο Κάμμενος θα πρέπει θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάστηκαν οι πρόσφυγες να ζήσουν και οι Έλληνες στο νησί και στα γύρω χωριά αναγκάστηκαν να υποφέρουν» αναφέρει  ο διευθυντής του “Φιλελεύθερου”, Παναγιώτης Λάμψιας, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.
Και κατέληξε λέγοντας ότι «το ρεπορτάζ μας βασίζεται σε γεγονότα και ό,τι αναφέρει υποστηρίζεται πλήρως. Το στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε».
Ο Guardian για τα κονδύλια για τους πρόσφυγες
Ο Guardian για τα κονδύλια για τους πρόσφυγες
Ο Guardian για τα κονδύλια για τους πρόσφυγες
Ο Guardian για τα κονδύλια για τους πρόσφυγες
Ο Guardian για τα κονδύλια για τους πρόσφυγες

Στο μικροσκόπιο και των Times η έρευνα για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες [εικόνες]

Σεπτέμβριος 26, 2018

Μεγάλες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πάρει η υπόθεση σχετικά με την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για τους πρόσφυγες.
Μετά τα δημοσιεύματα του Politico και του Guardian έρχεται νέο δημοσίευμα των Times για την ίδια υπόθεση.
Τα ερωτηματικά για το που πήγαν τα πραγματικά τεράστια ποσά που ήρθαν στην Ελλάδα, παίρνουν διεθνείς διαστάσεις με τα μεγαλύτερα Μέσα τόσο της Ελλάδα όσο και του εξωτερικού να διερωτώνται που πήγαν τα χρήματα.
«Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνα για διαφθορά σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα κακοδιαχειρίστηκε ποσό έως και 1,6 δισ., το οποίο έλαβε σε έκτακτη βοήθεια για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει δημοσίευμα των The Times.
«Η έρευνα, από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθεί τους ισχυρισμούς ότι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρησιμοποίησε τμήματα των χρημάτων της βοήθειας σε συμβάσεις με επιχειρηματίες, οι οποίοι συνδέονται με υπουργούς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρισκόταν στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να φιλοξενήσει περίπου 60.000 πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο, κυρίως Συρίων, προσφύγων στην Ευρώπη το 2015 άσκησε τεράστια πίεση στην Ελλάδα, μέσω της οποίας πολλοί ταξίδευαν», λέει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Βοηθοί, εμπειρογνώμονες στο προσφυγικό και χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολούθησαν. Τα 1.6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Αθήνα αποτελούν μία από τις πιο ακριβές ανθρωπιστικές βοήθειες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” που εδρεύει στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, χρησιμοποίησε μερίδια των κονδυλίων της ΕΕ για να συνάψει συμβάσεις με στενούς του φίλους.
Στην εφημερίδα -συνεχίζει το δημοσίευμα- αναφέρεται πως οι συμβάσεις τροφοδοσίας και υδραυλικών έργων δόθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε επιχειρήσεις με επικεφαλής φίλους του Πάνου Καμμένου χωρίς να υπάρξουν σχετικοί διαγωνισμοί. Επικαλούμενοι το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις συνήθως χρέωναν πολύ παραπάνω από το κανονικό για τις συμφωνίες τσακίζοντας, έτσι, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων.
«Ο κ. Καμένος είναι επίσης ηγέτης ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος σε συμμαχία με την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση», συνεχίζει.
Για την έρευνα από την OLAF που αποκάλυψε την Τρίτη το Politico αναφέρει «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η OLAF, επιβεβαίωσε την έναρξη έρευνας. Ακολούθησε «υποβολή πληροφοριών» από αξιωματούχους των Βρυξελλών που ασχολούνται με την ελληνική προσφυγική κρίση».
Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου, ο οποίος αναφέρει: «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η OLAF ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για παρατυπίες που αφορούν την χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, παροχή τροφίμων για πρόσφυγες στην Ελλάδα», λέει αρχικά και συνεχίζει: «Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια. Προκειμένου να προστατευθεί η εμπιστευτικότητα των συνεχιζόμενων και πιθανών επακόλουθων ερευνών, των επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών, των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των διαδικαστικών δικαιωμάτων».
«Οι ισχυρισμοί περί κακοδιαχείρισης των μεταναστευτικών ταμείων στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει από το 2017», συνεχίζει το δημοσίευμα: «τότε η ανθρωπιστική οργάνωση, SolidarityNow, άσκησε πίεση για έρευνα, κάνοντας λόγο για κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων παρά την μαζική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Από το δημοσίευμα δεν ξεφεύγει ούτε το ντροπιαστικό για τη χώρα μας σκηνικό της σύλληψης των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν την είδηση. «Όταν η ιστορία του Φιλελεύθερου ξέσπασε το Σαββατοκύριακο, ο κ. Καμμένος μήνυσε την εφημερίδα, οδηγώντας στη σύλληψη τριών δημοσιογράφων. Οι επικριτές του, τον κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να φιμώσει τον Τύπο της χώρας. Οι δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν την επόμενη μέρα».
Κλείνοντας το δημοσίευμα στέκεται στο ότι «το φερόμενο σκάνδαλο έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς κριτικής σχετικά με τις επικίνδυνες, ανήθικες και λυπηρές συνθήκες διαβίωσης για περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες παγιδευμένους σε κέντρα φιλοξενίας  στα νησιά του Αιγαίου», όπου σύμφωνα με τους Times αποτελεί «το πρώτο σημαντικό σημείο εισόδου στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες που συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ήπειρο από τη γειτονική Τουρκία».
Επίσης, όπως σημειώνουν οι Times πως ένα τοπικό μέσο της Κω κατήγγειλε σήμερα πως ο Πάνος Κάμμενος ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε συμβάσεις εταιρειών κέτερινγκ επιχειρηματία που πρόσκειται φιλικά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Το νησί φιλοξενεί συνολικά 1.244 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες σε έναν πρώην στρατιωτικό καταυλισμό.
Τέλος, όπως υπογραμμίζουν οι Times, πέρυσι η ΜΚΟ SolidarityNow υπέβαλε αναφορά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητώντας να διερευνηθεί ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και καταγγέλλοντας κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Οι Times, τα κονδύλια και οι πρόσφυγες
Οι Times, τα κονδύλια και οι πρόσφυγες

Δεν υπάρχουν σχόλια: