Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Οι θεσμοί έβγαλαν «κίτρινες» και «κόκκινες» κάρτες για τα αντίμετρα

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Περίπου 3 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Εφης Αχτσιόγλου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των Θεσμών. 

Κατά τη διάρκειά της βγήκαν και οι πρώτες «κίτρινες» και «κόκκινες» κάρτες των δανειστών για τα αντίμετρα της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία αναζήτησης του δημοσιονομικού κενού, το οποίο θα...
κρίνει την έκταση και ένταση μέτρων.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά από τη συνάντηση ότι σε αυτή έγινε η πρώτη κουβέντα για τις προτάσεις της Αθήνας σχετικά με τα μέτρα και τα «αντίμετρα». 
Οπως φαίνεται υπάρχουν 3 κατηγορίες. Μερικά από αυτά είναι σε καλό δρόμο, για κάποια οι Θεσμοί ζήτησαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και σε άλλα εξέφρασαν διαφωνίες. 
Η επεξεργασία αυτών θα συνεχιστεί τώρα σε τεχνικό επίπεδο.
Ενα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού από το 2018 και μετά. Σημείο αφετηρίας, όπως έγινε από χθες γνωστό, είναι η απαίτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, κάτι που- όπως τόνισε η ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών- είναι απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στην πραγματικότητα γίνεται μία συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο, για να ενσωματώσει το Ταμείο τα νέα δεδομένα, δηλαδή το ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, στις προβλέψεις του. Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αφορούσε τα στοιχεία έως και τον Νοέμβριο. Αρα, πρόκειται για μία δύσκολη τεχνική δουλειά, για την ενσωμάτωση των καινούριων δεδομένων και πριν από την Παρασκευή δεν αναμένεται να υπάρξει απτό αποτέλεσμα από αυτή τη διαδικασία.

Οι επαφές θα συνεχιστούν την Πέμπτη, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να είναι στην ατζέντα. «Αγκάθια» παραμένουν η εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων- κάτι που δεν θέλουν οι δανειστές- και το όριο για την υπαγωγή των επιχειρήσεων, το οποίο θεωρούν πολύ χαμηλό (20.000 ευρώ). Επιπλέον, θα γίνει συζήτηση για τις ενεργητικές μορφές απασχόλησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι δύσκολο- αν όχι αδύνατον- να κλείσει σε μία εβδομάδα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. 
Το πιθανότερο είναι ότι οι επικεφαλής θα φύγουν και θα ξαναεπιστρέψουν στην Αθήνα, άγνωστο πότε. 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να αναχωρήσουν την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EuroWorking Group.Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: