Η ηχηρή «σφαλιάρα» των ευρωεκλογών έφερε τρομακτική άνοδο των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, τα οποία θα έχουν ισχυρή παρουσία στην επόμενη Ευρωβουλή.
Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα κόμματα που κυβερνούν υπέστησαν ήττες, ενώ σε περιπτώσεις όπως η Γαλλία και η Βρετανία τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και να ...θέσουν τα όρια της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής η Ένωση.
Ωστόσο, με την Λε Πεν, τον Νάιτζελ Φάρατζ να επελαύνουν και ακροδεξιά και ναζιστικά κόμματα να μπαίνουν αρκετά ενισχυμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ατζέντα της συζήτησης άλλαξε ραγδαία.
Φρανσουά Ολάντ, Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσαν ξεκάθαρα πως πρέπει να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
Ολάντ: Τα αποτελέσματα στη Γαλλία πρέπει να απασχολήσουν όλη την Ευρώπη
Η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, του οποίου η πολιτική επιβίωση απειλείται ανοικτά, είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας. Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία, είπε και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. «Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι στη Σύνοδο θα προβάλει με απαιτητικό τρόπο το αίτημα του για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης.
Κάμερον: Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες
«Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον.
Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό, τόνισε και είπε ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία.
Σαμαράς: Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας
Η ανταγωνιστικότητα και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης είναι το κορυφαίο πρόβλημα της Ευρώπης. Αυτό τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών», είπε ο πρωθυπουργός, που δήλωσε ικανοποίηση για τη νίκη του ΕΛΚ στις εκλογές, καθώς «θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Σφυρίζει αδιάφορα η Αγνκελα Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, πάντως, Ανγκελα Μέρκελ, δεν έδειξε να απασχολείται ιδιαίτερα ούτε από το γεγονός ότι η χώρα της που έχει καταδικαστεί ιστορικά στέλνει στην Ευρωβουλή ένα γνήσιο νεοναζιστή για πρώτη φορά.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους εκείνο που επέλεξε να προτάξει ήταν η υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου