Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΠΑΣΟΚόφρονες και Ελαιόφρονες - Οι δύο φυλές του ΠΑΣΟΚ συγκρούονται ξανά

ΠΑΣΟΚόφρονες και Ελαιόφρονες -Οι δύο φυλές του ΠΑΣΟΚ συγκρούονται ξανά

Στα δύο έχει μοιραστεί το ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα της παράταξης και για να την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές. 

Όλοι συμφωνούν για την ανασυγκρότηση του χώρου αλλά διαφωνούν πλήρως για τον τρόπο.
Το χάσμα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου που θα γίνει το φθινόπωρο. 

Ιδρυτικού; 
Ναι, απαντούν τα...
περισσότερα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τα οποία πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ Α' τελείωσε, πρέπει να δημιουργηθεί το ΠΑΣΟΚ Β΄, η Ελιά, όπως λένε χαρακτηριστικά και να επανιδρυθεί στο προσεχές Συνέδριο με ιδρυτική διακήρυξη και νέα πολιτικά στελέχη στους κόλπους του, από άλλους πολιτικά όμορους χώρους.


Οι ΠΑΣΟΚόφρονοι

Πρόκειται κυρίως για τα στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου και συχνά ομιλούν εξ ονόματός του. Είναι μια ομάδα βουλευτών και στελεχών που έχει έναν κοινό παρονομαστή: να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ με το DNA του ως «ταμπέλα» και όσοι προσχωρήσουν να ενταχθούν σε αυτό. Τάχθηκαν όλοι κατά της Ελιάς, με προεξάρχοντα τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος την πολέμησε ανοιχτά.
Στους ΠΑΣΟΚόφρονους εντάσσονται οι Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Ανδρουλάκης, Θάνος Μωραϊτης, Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Καρχιμάκης, ακόμη και ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος διατηρεί γραφείο στη Χαριλάου Τρικούπη και συνομιλεί με τους πάντες.
Πρόκειται για την γνωστή φρουρά των «παπανδρεϊκών», οι οποίοι στο παρελθόν είχε προσδεθεί γύρω από το άρμα του Ακη Τσοχατζόπουλου και βρίσκονταν πάντα σε αντιπαλότητα με την πτέρυγα των «σημιτικών» ή εκσυγχρονιστών.
Αυτή την πλατφόρμα την εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, στην τελευταία συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου. Υποστήριξε ότι το 8% είναι το DNA του ΠΑΣΟΚ και εκτίμησε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε πιο εντατικά στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς», ότι δεν αρκεί η επιστροφή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι η παράταξη πρέπει να απευθυνθεί και σε άλλες δυνάμεις και στο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ που υπάρχει στα σωματεία, στους συλλόγους, σε πρόσωπα, σε επιμελητήρια κ.λπ. «Δεν συμβιβαζόμαστε να είμαστε τέταρτο κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό», πρόσθεσε. Σε σχέση με το Συνέδριο υποστήριξε ότι πρέπει να είναι ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ανοικτό, που να απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να επιστρέψουν, να τεθούν τα ερωτήματα για την ταυτότητα, τη στρατηγική, τις συνεργασίες και ταυτόχρονα με άνοιγμα στην κεντροαριστερά στη βάση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη μετά το μνημόνιο εποχή.

Στην ίδια γραμμή, ο Θάνος Μωραΐτης ζήτησε στο συνέδριο που προγραμματίζεται, να είναι συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης με «φάρο το ΠΑΣΟΚ και όχι συνέδριο της Ελιάς, όπως λένε από εδώ κι από εκεί διάφοροι γυρολόγοι».
Όπως τόνισε «οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν, γιατί τους λέγαμε ότι από τη Δευτέρα θα τα αλλάξουμε όλα, ο κόσμος δεν θα μας θέλει απλώς το προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Μόνο έτσι, σημείωσε, θα ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης».
Σε αυτό το κλίμα και ο κ. Καρχιμάκης εξέφρασε την άποψη πως το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «Ελιά», αλλά ΠΑΣΟΚ και η αλλαγή στρατηγικής που έβαλε προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα «ενεργοποίησε τα συναισθηματικά δημοκρατικά αντανακλαστικά των ανθρώπων μας».

Αναρωτήθηκε μάλιστα «τι συνέδριο είναι αυτό -της Ελιάς ή του ΠΑΣΟΚ;» και σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολιτικής, χρειάζεται συνέδριο οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντισυστημικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν άμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια».
Ορισμένα από τα στελέχη αυτής της πτέρυγας έχουν αρχηγικές φιλοδοξίες (Γεννηματά, Σκανδαλίδης, Μωραϊτης, Ανδρουλάκης) και παρότι απαιτούν «αριστερές πολιτικές» που θα διαχωρίζουν το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, εντούτοις επιθυμούν να είναι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά!


Οι Ελαιόφρονες

Στην αντίπερα όχθη, η άλλη πτέρυγα λέει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συνεκτικός κρίκος, έχει εκπνεύσει η όποια δυναμική του και ότι για τις ευρύτερες συνεργασίες που χρειάζεται ο κεντροαριστερός χώρος απαιτείται το σχήμα της Ελιάς, που δοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές και μπορεί να προσελκύσει νέες δυνάμεις στη συνέχεια – κάτι που εν μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε.

Εδώ βρίσκονται στελέχη που έδωσαν μάχη για την Ελιά, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, η Αθηνά Δρέττα, η Τόνια Αντωνίου, η Εύα Καϊλή, ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Με την Ελιά είναι φυσικά ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα (ΣΥΜΦΩ.Ν.ΕΛ.) και η κίνηση των 58 (Παντελής Καψής, Νίκος Μπίστης και άλλοι).
Είναι η λεγόμενη «εκσυγχρονιστική τάση», η οποία τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Τα στελέχη που την απαρτίζουν πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει ανοίγματα στη ΔΗΜΑΡ, στο Ποτάμι, σε άλλες πολιτικές κινήσεις και σε στελέχη του κόμματος που διαγράφηκαν ή απομακρύνθηκαν.
Ηδη κάποιες συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, τον Μάρκο Μπόλαρη και τον Πάνο Μπεγλίτη.


Ο ρόλος του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν παρεμβαίνει στα εσωκομματικά και δεν συμμετέχει στις παρασκηνιακές ζυμώσεις αλλά διατηρεί τις αρχηγικές του φιλοδοξίες. Στην τελευταία συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της επιτροπής εκλογικού αγώνα ζήτησε «το ΠΑΣΟΚ να μη θαφτεί κάτω από τις στάχτες της κεντροαριστεράς». Πρεσβεύει ένα μέσο δρόμο, στον οποίο δεν θα εγκαταλειφθεί το ιστορικό όνομα του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ξεχαστούν οι αγώνες του, σε συνδιασμό με τις νέες κινήσεις προς την μεγάλη κεντροαριστερά, τις οποίες θεωρεί απαραίτητες.

Τι πιστεύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ανοίγει τα χαρτιά του και ελάχιστοι γνωρίζουν τι πραγματικά επιθυμεί. Και οι δύο πτέρυγες του κόμματος σιγοψιθυρίζουν ότι ενόψει των επερχόμενων εκλογών η ηγεσία πρέπει να αλλάξει, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δυσχεραίνει τις κινήσεις αμφισβήτισης.
Μια σκέψη που διαπερνάει ολόκληρη την παράταξη είναι αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετακινηθεί τον Σεπτέμβριο στη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, θα διευκολύνει την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: