Κριτική
στην Περιφερειακή Αρχή Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης άσκησε ο Συνδυασμός
ΑΜΘ "ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ", με αφορμή το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων
2012 και τα επείγοντα έργα προστασίας του Έβρου από πλημμυρικά
φαινόμενα, τονίζοντας ότι στο πρόγραμμα δημοσίων έργων 2012 και στα έργα
προστασίας του ποταμού Έβρου, η Περιφέρεια ΑΜΘ κινείται μακριά από την
σκληρή κοινωνική πραγματικότητα.
Η Περιφερειακή Αναγέννηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει:...
Η Περιφερειακή Αναγέννηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει:...
Κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 15-2-2011 ως παράταξη επί των βασικών θεμάτων της ημερησίας διάταξης είχαμε τις εξής θέσεις:
1) Επί του προγράμματος δημοσίων έργων για το έτος 2012 ότι,
α) έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, δεν συνδυάζονται, δεν έχουν συνέργεια και συμπληρωματικότητα σε μια κοινή στόχευση με τα άλλα προγράμματα που τρέχουν(ΕΣΠΑ κλπ).
β) είναι ασυντόνιστο, αποκλίνει ως προς τη λογική ,τη δομή αλλά και τις στοχεύσεις ανά Περιφερειακή ενότητα.
γ) διακρίνεται από προχειρότητα και είναι ξένο σε σχέση με τις κρατούσες σήμερα δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες.
δ) τα περισσότερα έργα είναι προφανώς χωρίς ακριβή μελέτη κόστους, αφού οι προϋπολογισμοί τους είναι στρογγυλοποιημένοι.
ε) διακρίνεται από έλλειψη συγκροτημένου αναπτυξιακού χαρακτήρα και καθαρής συνολικής περιφερειακής στοχεύσεως, με κατάλογο έργων περιστασιακού χαρακτήρα χωρίς να προσφέρουν υπεραξία, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και να αντιμετωπίζουν την κοινωνική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας.
Με τις δηλώσεις αυτές, αλλά και την παρατήρηση ότι στο περιφερειακό σκέλος του 20% σε προϋπολογισμό 8.600.000 ευρώ υπήρξε απορροφητικότητα, μέσα στο έτος 2011, μόλις 234.000 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό τη στιγμή που η αγορά και έχει ανάγκη ρευστότητας, ψηφίσαμε το πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι άμεσα θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
2) Για τις τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο υποδομών που μας ήρθαν για «επείγοντα» έργα του ποταμού Έβρου, συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ
περίπου που θα υλοποιήσει η περιφέρεια, δηλώσαμε ότι:
Συμφωνούμε ότι ο Έβρος πρέπει να προστατευθεί σε κάθε του σημείο.
Τονίσαμε ότι η ιστορία με το «βαρέλι χωρίς πάτο» των έργων στον Έβρο, πρέπει να τελειώνει οριστικά.
Συμφωνήσαμε με την άμεση κατασκευή στον Έβρο, μόνον όσων έργων έχουν πραγματικά επείγοντα χαρακτήρα και που είναι αυτά που διασφαλίζουν από ορατούς κινδύνους ζωής, σωματικής ακεραιότητας και καταστροφής περιουσιών και μπορούν να κατασκευασθούν – περαιωθούν εντός της τρέχουσας χειμερινής – πλημμυρικής περιόδου (Απρίλιος 2012), με όποια διαδικασία επιβάλλεται, με διαφάνεια και διασφάλιση του χαμηλού κόστους.
Ότι κάθε έργο πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μόνιμης κατασκευής , μακριά από τη λογική το «ράβε - ξήλωνε» των αναχωμάτων.
Διαφωνήσαμε πλήρως στα έργα που έχουν χρονικό βάθος 30 μηνών υλοποίησης ότι είναι επείγοντα και χωρίς -μάλιστα- να συντρέχουν κίνδυνοι.
Τονίσαμε ότι επιβάλλεται να γίνουν με διαδικασίες τακτικής συνολικής δημοπράτησης που να διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό και τα χρήματα του Δημοσίου, το κάθε ευρώ που με πόνο συγκεντρώνεται από τον κάθε πολίτη, σε μια περίοδο, που οι περικοπές έχουν στεγνώσει την αγορά και τους πολίτες, μακρυά από επείγουσες διαδικασίες και από κατατμήσεις.
3) Το θέμα του παρεμπορίου που τέθηκε από τα Επιμελητήρια, που θεωρούμε ότι είναι ένα οριζόντιο πρόβλημα που διαπερνά όλη τη Χώρα, μετά την έλευση των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια και τη συγκρότηση των ΚΕΛΑΥΕ, προτείναμε τη συμμετοχή εκπροσώπου και των Επιμελητηρίων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, την πάταξη του φαινομένου.
4) Έθεσε η παράταξη μας το θέμα της συζητούμενης κατάργησης των κρατικών ΚΤΕΟ, της ανάγκης προστασίας των πολιτών από νέες ταλαιπωρίες, όπως και την προστασία της υπαλληλικής κατάστασης όλων των εργαζομένων σε αυτά.
Ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης ΠΑΜΘ, πρώην Νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης σχετικά δήλωσε:
«Δεν μπορούμε με τα σημερινά δεδομένα στην κοινωνία και στην οικονομία της Χώρας να λειτουργούμε με προχειρότητα, με αργά αντανακλαστικά και λογικές ξένες προς την κοινωνική πραγματικότητα. Η Περιφέρεια πρέπει να προσαρμοσθεί. Το κάθε ευρώ είναι πολύτιμο, αφαιρείται από μέλη της κοινωνίας μας που δεν έχουν και οδηγεί σε φτώχεια, πρακτικές δε "κατεπείγοντος" σε έργα, έργα χωρίς ακριβέστατη κοστολόγηση και υψηλή ανταπόδοση δεν πρέπει να υπάρχουν. Εμείς δεν θα παρακωλύσουμε το έργο της Περιφέρειας στην ορθή ικανοποίηση των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών, θα ασκήσουμε όμως σκληρή και εποικοδομητική κριτική, όπου χρειασθεί».
Περιφερειακός Συνδυασμός
Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
http://alexpolisonline.blogspot.com/2012/02/blog-post_6212.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου