Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της σημερινής εξέτασης των προγραμμάτων σταθεροποίησης και σύγκλισης 17 κρατών μελών της ΕΕ, απηύθυνε προς την Ελλάδα, τέσσερις βασικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής. Οι συστάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.
Η πρώτη σύσταση αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας το 2009,
η δεύτερη τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας,
η τρίτη τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών και
η τέταρτη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λετονία και Μάλτα) εμφάνισαν το 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης, έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ και υιοθέτησε για τα κράτη αυτά τις εκθέσεις, που προβλέπονται, βάσει του Άρθρου 104.3 της Συνθήκης για την ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γενικές γραμμές, αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση. Υπογραμμίζει ακόμη ότι δεδομένου πως η Ελλάδα αφενός μεν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αφετέρου δε, έχει μεγάλο χρέος, έχει περιορισμένα περιθώρια για τη δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά το ρυθμό μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, ήδη από το 2009, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες, αν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες του αναμενομένου.
Το πλήρες κείμενο της Επιτροπής για την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας έχει ως εξής: Η Ελλάδα είχε σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο 4% σε ετήσια βάση στη διάρκεια της δεκαετίας. Το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και το 2009 το ΑΕΠ θα είναι ακόμη θετικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου της Επιτροπής. Ωστόσο, οι εγχώριες και εξωτερικές μακροοικονομικές ανισορροπίες διευρύνθηκαν σημαντικά, γεγονός που οδήγησε σε υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος. Η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, έχει αντίκτυπο στην οικονομία και ασκεί πιέσεις στο χρέος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 3% το 2007 και το 2008 και σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας θα φτάσει στο 3,7% το 2009 για να μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2010 και στο 2,6% το 2011. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας με δεδομένα το πολύ υψηλό χρέος και το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου. Η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει πακέτο για την τόνωση της οικονομίας. Η στρατηγική για την σταθεροποίηση το 2010 και 2011, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα, βασίζεται σε μείωση των δαπανών και σε μικρότερο βαθμό σε αυξημένα φορολογικά έσοδα. Το πρόγραμμα, ωστόσο, δεν περιέχει συγκεκριμένα αναλυτικά μέτρα. Με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής η Ελλάδα καλείται:
1) να ενισχύσει σημαντικά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση ήδη από το 2009, κυρίως αν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, σε σχέση με το πρόγραμμα, μέσα από συγκεκριμένα και μόνιμα μέτρα για τη μείωση των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συγκρατημένης μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, γεγονός που θα συμβάλει στην απαραίτητη μείωση του χρέους.
2) Να διασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης επικεντρώνονται, επίσης, στη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, μέσα στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, υπό το φως της απαραίτητης προσαρμογής της οικονομίας, και με σκοπό την αντιμετώπιση της απώλειας ανταγωνιστικότητας και αντιμετωπίζοντας τις ανισορροπίες του εξωτερικού ισοζυγίου.
3) Να εφαρμόσει άμεσα τις πολιτικές αναμόρφωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να βελτιώσει τη λειτουργία της σύνταξης του προϋπολογισμού, αυξάνοντας τη διαφάνεια και να δημιουργήσει μηχανισμούς, για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση των πρωτογενών δαπανών.
4) Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό δημόσιο χρέος και τις αναμενόμενες αυξημένες δαπάνες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 3% το 2007 και το δημόσιο χρέος έφτασε το 94,8% του ΑΕΠ τον ίδιο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι ελληνικές αρχές τον Οκτώβριο του 2008, οι οποίες επικυρώθηκαν από τη Eurostat, στοιχεία τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας τον Ιανουάριο του 2009. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υιοθέτησε έκθεση σύμφωνα με το Άρθρο 104.3 της Συνθήκης, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για την Ελλάδα δεν είναι προσωρινή και δεν πηγάζει από εξαιρετικές συνθήκες, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ και στο Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Δηλώσεις Αλμούνια
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ο μέσος όρος της ευρωζώνης η οποία βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ήδη, από το 2009. Ειδικότερα, παρουσιάζοντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλμούνια επισήμανε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένει θετικός, με τις εκτιμήσεις της Ελλάδας να είναι πιο αισιόδοξες από αυτές τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδας, όταν στην ευρωζώνη παρατηρούνται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Παράλληλα, τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς τις ελληνικές αρχές, δεδομένης της θετικής ανάπτυξης και λαμβάνοντας υπόψη ότι το έλλειμμα αυξάνεται, είναι να επιταχυνθεί η προσαρμογή, καθώς, όπως πρόσθεσε, δεν είναι η Επιτροπή, που πιέζει την Ελλάδα με τα spreads, αλλά η αγορά.
Γ. Παπαθανασίου:
"Πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας" Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση τους στόχους που έχει θέσει. Σε αυτή την κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, περίοδο, βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιάννης Παπαθανασίου με αφορμή το σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011. Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου, είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης που προβλέπεται το 2009 να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης (1,1%) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,2%. Επίσης ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι η χώρα μας θα έχει μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και χαμηλότερη ανεργία από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρ΄ όλα αυτά δεν έχουμε περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης, είπε ο κ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι το δημόσιο χρέος το οποίο τριπλασιάστηκε από το 1980 έως το 2004 ως ποσοστό του ΑΕΠ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας. Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε επίσης ότι η μείωση του ελλείμματος και του χρέους δεν επιβάλλεται μόνο γιατί πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες αλλά και διότι το επιβάλει το συμφέρον της οικονομίας. Η Ελλάδα με το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιδιώκει τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% έως και το 2011. Επιπλέον μείωση του ελλείμματος θα υπάρξει με τα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών, τα οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε με την κατάθεση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ. Ο κ. Παπαθανασίου είπε ακόμα ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν 2,6% υπερβαίνοντας κατά πολύ το μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν - 1,2% και της ΕΕ που ήταν -1,1%. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, ούτε οι δικές μας προβλέψεις αλλά ούτε και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεκδικούν το αλάθητο, είπε ο κ. Παπαθανασίου και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα στο θέμα αυτό, καταλήγοντας ότι "σ΄αυτήν την κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, περίοδο, βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της χώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου