Του Στάθη Σαραφόπουλοιυ
Οικονομολόγου – πρ.Βουλευτή Δράμας
Μέλλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Δράμας.
Η κυβέρνηση έφτιαξε το Ταμείο Εγγυοδοσίας για να στηριχθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους για δανεισμό, Ο ρόλος αυτού του ταμείου είναι ακόμη πιο επιτακτικός και χρήσιμος ενόψει της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες, όταν ζητούν δάνειο, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Τα υποκαταστήματα των τραπεζών της περιφέρειας, το πρώτο διάστημα, δηλώνουν άγνοια. Περιμένουν εντολές από το κέντρο, οι οποίες καθυστέρησαν αδικαιολόγητα! Όταν ήρθαν οι εντολές από την Αθήνα, οι Τράπεζες προσπαθούν να βελτιώσουν την ρευστότητα τους. Καλούν τους πελάτες τους και τους προτείνουν να πάρουν δάνεια, τα οποία να τα τοποθετήσουν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, με επιτόκια 6-7%. Σε περίπτωση που οι επαγγελματίες αρνούνται την διαδικασία και δηλώνουν ότι επιθυμούν την δανειοδότηση, τότε οι τράπεζες τους συνιστούν να απευθυνθούν στις κρατικές τράπεζες και ιδιαίτερα στην Αγροτική!
Τα πρώτα στοιχεία, λοιπόν, από την υλοποίηση των επιδοτούμενων δανείων του Ταμείου Εγγυοδοσίας, δεν φαίνεται ότι κατευθύνονται σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη, αλλά χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την ρευστότητα των τραπεζών.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι όλο αυτό το διάστημα, οι τράπεζες, περιορίζουν τον δανεισμό, αυξάνουν καταχρηστικά τα επιτόκια, κλείνουν αυθαίρετα λογαριασμούς προεξόφλησης επιταγών και παρακρατούν, με διάφορες δικαιολογίες ακόμα και τα χρήματα των πελατών τους, υπάρχει μια συνολική και μαζική αφαίρεση χρημάτων από την αγορά. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που επιθυμούσε η κυβέρνηση με την εξαγγελία αυτού του καινοτόμου προγράμματος!
Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με έκθεση της Royal Bank of Scotland για την ελληνική οικονομία, αναφέρει ότι είναι αρκετά καλές οι επιδόσεις του Τραπεζικού κλάδου και στο κριτήριο της χρηματοδότησης, αφού η εξάρτηση του από την αγορά χονδρικής και την Διατραπεζική είναι σχετικά μικρή. Παρά όλα αυτά τα θετικά στοιχεία για τον τραπεζικό κλάδο, η συμπεριφορά τους κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη! Τα αποτελέσματα όλων αυτών είναι να καθηλώνεται η επιχειρηματικότητα, να αυξάνεται η ανεργία, οι επιταγές να σφραγίζονται και επιχειρήσεις να οδηγούνται ακόμη και σε πτώχευση.
Με τις αυθαίρετες και καταχρηστικές αποφάσεις των τραπεζών κάποιοι γίνονται πλουσιότεροι αλλά οι περισσότεροι οδηγούνται στην καταστροφή, και η οικονομία στην ύφεση και την ανεργία.
Με τα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω, παρά τις οδηγίες και παροτρύνσεις του αρμοδίου υπουργού αλλά και της κυβέρνησης, οι τράπεζες δείχνουν απρόθυμες να συμμορφωθούν. Αναγκαίο και επιτακτικό είναι λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξει η σχετική διαδικασία ένταξης μιας επιχείρησης στο Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Από όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, αποφασίζουν πρώτα οι τράπεζες εάν μια επιχείρηση ενταχθεί στο Ταμείο Εγγυοδοσίας και μετά αποφασίζει οριστικά, την έγκριση, το ΤΕΜΠΕ!
Για να αποφευχθούν όλα όσα αναλυτικά αναφέραμε ανωτέρω και το Ταμείο Εγγυοδοσίας να λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρήσεων, προτείνουμε να αποφασίζει πρώτα το ΤΕΜΠΕ, για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα και μετά να απευθύνεται η επιχείρηση, έχοντας την υπαγωγή στην κατοχή της, στην τράπεζα της αρεσκείας της. Με αυτή την αλλαγή της διαδικασίας οι ρόλοι θα αντιστραφούν, οι τράπεζες θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα χρηματοδοτήσει την υπαγόμενη επιχείρηση στο Ταμείο Εγγυοδοσίας και θα αποκτήσει το πρόγραμμα ταχύτητα, χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα.
Εκτιμούμε ότι με την αντιστροφή των ρόλων, το πρόγραμμα θα ξεμπλοκάρει, θα λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρήσεων, θα αποκτήσουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις και η αγορά, θα διατηρηθούν τουλάχιστον οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης και θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με ευνοϊκούς όρους. Με άλλα λόγια θα υλοποιηθεί η επιθυμία της κυβέρνησης να στηριχθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την διεθνή οικονομική κρίση!
Τα χρήματα του ΤΕΜΠΕ θα οδηγηθούν στην πραγματική οικονομία!
Δράμα 15/ 2/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου