Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Φίλοι και εχθροί


Με λίγους ή με πολλούς, λίγη σημασία έχει. Αλλά πρέπει να πούμε και καμιά κουβέντα που δεν είναι από εκείνες που έχεις «στο τσεπάκι» το «μπράβο γίγαντα». 
Αφορμές πολλές αλλά η αφορμή του γραπτού οι δηλώσεις της Νανάς Μούσχουρη στην γερμανική Welt Online. 
Χρειάστηκε μόλις λίγο για να γραφτούν εναντίον της, μέσα σε μια μέρα από σχετικούς και άσχετους, όσα περίπου και για την Μέρκελ. 
Αυτό που δεν διάβασα ακόμα είναι κάποιος τίτλος που να λέει «συνομωσία της Μούσχουρη εναντίον της Ελλάδας».
Είναι πια γεγονός πως το ευκολότερο πράγμα των καιρών μας είναι να παρεξηγηθείς...
Αρκεί μια κουβέντα, μια αράδα, μια λέξη που θα διαστρεβλωθεί από κάποιον και αμέσως θα το αναπαράγουν τα social media για να σε παραλάβουν μετά οι «σοβαροί» και να μετανιώσεις ακόμα και για το ότι ξέρεις να μιλάς.
Αλλά τι είπε αλήθεια η Μούσχουρη που έκανε μερικούς- άσχετους με το θέμα αλλά αυτό είναι μια γενική αρρώστια των social media  - να αμφιβάλουν ακόμα και για την καλλιτεχνική της αξία ή να κάνουν ακόμα και εκκλήσεις σε ζωντανούς και νεκρούς να ακυρώσουν τα τραγούδια που της έχουν δώσει να τραγουδήσει
Η Μούσχουρη, μεταξύ άλλων  είπε αυτό που λέει η λογική ενός μέσου ανθρώπου: όποιος παίρνει ένα δάνειο, πρέπει και να το πληρώσει. 
Άσχετα αν το δάνειο αυτό το έχει πάρει το ελληνικό κράτος και καλούμαστε να το πληρώσουμε όλοι όσοι κατοικούμε σε αυτό. 
Ναι, δεν είναι καθόλου ευχάριστο πράγμα. Ακόμα πιο δυσάρεστο είναι το ότι καλούμαστε να το πληρώσουμε οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά το δάνειο πρέπει να πληρωθεί. Στο χωριό μου, εκείνον που παίρνει δάνειο την ώρα που το έχει ανάγκη και όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής δεν είναι συνεπής τον λέμε ασυνεπή. Αυτό για να μην τον λέμε απατεώνα και μας θυμώσει.

Η Μούσχουρη, όταν λέει ότι «πρέπει οι Έλληνες να μάθουν να πληρώνουν τα χρέη τους», είναι βέβαιο πως αναφέρεται στο ελληνικό κράτος. 
Σε αυτό το κράτος που κι εσύ που διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές, δεν έχεις καμιά εμπιστοσύνη και το θεωρείς αναξιόπιστο. 
Και γιατί τότε να μας πειράζει που το λέει αναξιόπιστο μια τέτοια προσωπικότητα; Και να κάνουμε και λίγο χιούμορ: εδώ δεν έχει πρόβλημα το ίδιο το κράτος.

Αν η Μούσχουρη έλεγε στην γερμανική εφημερίδα ότι «στην Ελλάδα, την ώρα που εκατομμύρια κόσμος βιώνει μια σκληρή καθημερινότητα, εξαιτίας των πρωτόγνωρων  μέτρων λιτότητας, η εκκλησία  χαίρει ασυλίας και η περιουσία της δεν φορολογείται», θα ήταν πάλι κατακριτέα;  
Αν η  Μούσχουρη έλεγε ότι «στην Ελλάδα, 117 πρώην βουλευτές, οι οποίοι είναι ανάμεσα σε αυτούς που έφεραν τη χώρα στο σημερινό της σημείο, διεκδικούν από το  δύσμοιρο ελληνικό κράτος- δηλαδή από σένα που διαβάζεις αυτές της γραμμές- αναδρομικά λεφτά», θα ήταν «πουλημένη»;

Καιρός είναι να λέμε την αλήθεια στον εαυτό μας και όταν την πούμε, λίγη σημασία έχει αν θα την ακούσουν ή διαβάσουν και οι ξένοι. Εξάλλου, ποιοι ξένοι είναι αυτοί όταν ουσιαστικά αυτή τη στιγμή ζούμε από την ελεημοσύνη τους;

Του Niko Ago

*Ο Niko Ago είναι δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: