Ο κυβερνητικός σχεδιασμός τίθεται στο επίκεντρο σειράς συσκέψεων, με το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάζει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αξιολογήσει όλα τα έως σήμερα δεδομένα και να επεξεργαστεί τα πιθανά σενάρια, που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα. Στην πρώτη φάση, η ετοιμότητα αφορά στα σχέδια εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την περιοχή, σε δεύτερο χρόνο, όμως, αναζωπυρώνεται και η ανησυχία για νέα μεταναστευτικά κύματα, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Ουδείς υποτιμά τις επιπτώσεις –άμεσα και μακροπρόθεσμα- και στην οικονομία, με την τιμή του πετρελαίου να έχει ήδη αρχίσει ένα ράλι ανόδου...
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε ενημέρωση για όλες οι εξελίξεις και αποτίμηση της κατάστασης, που διαμορφώνεται σε επίπεδο ασφαλείας, όπως και τα σενάρια αύξησης των μεταναστευτικών ροών το επόμενο διάστημα, ως μια άμεση συνέπεια των δραματικών γεγονότων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης συναγερμού ότι στην ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών».
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι λαμβάνονται προληπτικά όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η χώρα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είτε από τα χερσαία, είτε από τα θαλάσσια σύνορά της, παρότι έως τώρα δεν έχει προκύψει αλλαγή του σκηνικού, που καταγράφεται όλο το τελευταίο διάστημα. Η ανησυχία, ωστόσο, υπάρχει, με τον υπουργό μετανάστευσης να έχει δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι αν υπάρξει γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα αφίξεων.
Αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους, άλλωστε, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα του μεταναστευτικού στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί κομβικό τον ρόλο, που η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει και κρίσιμη τη συνεργασία με την Άγκυρα σε αυτό το επίπεδο.
Τυχόν αναζωπύρωση των μεταναστευτικών κυμάτων αυτήν την περίοδο, όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινούνται αντίθετα ακόμη και με τα συμφωνηθέντα στην ΕΕ, προχωρώντας ακόμη και σε κλείσιμο των συνόρων τους, είναι σαφές ότι θα έφερνε την Αθήνα σε θέση να αντιμετωπίσει χωρίς ευρωπαϊκές «εφεδρείες» μία δύσκολη κατάσταση.
Το θέμα αναμένεται να θέσει στην επικείμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η Αθήνα έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στις γερμανικές αποφάσεις, πολύ πριν πυροδοτηθεί εκ νέου το μέτωπο της Μέσης Ανατολής.
Υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ήδη καταρτίσει τα επιχειρησιακά σχέδια για τη μεταφορά Ελλήνων υπηκόων, αλλά και την ελληνική συνδρομή για την απομάκρυνση ξένων πολιτών, αν ζητηθεί. Το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να συνδράμει τους Έλληνες του Λιβάνου, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130, για να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί.
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών, καθώς στην περιοχή κατοικούν περισσότεροι από 3.000 Έλληνες. Η Αθήνα έχει ήδη διαθέσει για τον απεγκλωβισμό Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός και για τον οικονομικό αντίκτυπο της γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, τροφοδοτούν φόβους για μια νέα ενεργειακή κρίση, ενώ προβληματισμό προκαλεί και ο κίνδυνος εμπλοκής στη διακίνηση προϊόντων.
Η ελληνική κυβέρνηση κινείται ευθυγραμμισμένη με τις Βρυξέλλες, έχοντας θέσει ως κεντρικό άξονα της θέσης της, την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, εκφράζοντας την στήριξή του στον λαό του Ισραήλ.
Από το κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει και θα εξακολουθήσει να έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική, θέτοντας ως διακύβευμα και την προστασία αμάχων από όλες τις πλευρές, την ώρα που η χώρα μετρά έναν νεκρό Έλληνα πολίτη, κάτοικο Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Τελ Αβίβ.
Για όλες τις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει σε λίγες ώρες την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου