Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Η Δουνκέρκη, ο κόουτς και… το 6-0

Ο Νίκος Μαραντζίδης στο άρθρο του για τον Α. Τσίπρα παρομοίασε το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τη Δουνκέρκη, εννοώντας προφανώς πως τελικά διατηρήθηκε ο κυριότερος όγκος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. 
Αν η Δουνκέρκη αποτελεί μια εποποιία γιατί διασώθηκαν περίπου 250.000 Βρετανοί στρατιώτες και το 17.83% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια επιτυχία. Αν κατάλαβα καλά, αυτό ήταν το σκεπτικό του Νίκου.
Μου θυμίζει τον προπονητή που, ενώ η ομάδα του έχασε με 4-0, αυτός είναι ευχαριστημένος γιατί θα μπορούσε να χάσει και με 6-0.
Όντως, με το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το αναπάντεχο για... όλους double score (40.8% -20%), θα μπορούσε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλήσει και στο 15%, βάζοντας τον σε άλλες περιπέτειες. Συνεπώς, από αυτή την οπτική όντως συνέβη μια μικρή Δουνκέρκη. 
Όμως υπάρχει και μια άλλη οπτική. Ποια είναι αυτή; Η επανάληψη του φαινομένου των ευρωεκλογών του 2019. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 23%. Και ενώ όλοι ανέμεναν την κατάρρευσή του στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν μετά από 40 μέρες, αυτός εκτινάχθηκε στο, πέραν πάσης προσδοκίας, 31.5%, αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Γιατί να μην επαναλαμβανόταν και τώρα αυτή η εξέλιξη; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πως στα δύσκολα αντέχει. Ή μάλλον άντεχε. Τι συνέβη τώρα και το 20% αντί να γίνει π.χ. 23% έγινε 17.83%;
Θα μου πείτε πως το συντριπτικό αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών σκόρπισε μια απογοήτευση. Αποδιοργάνωσε μηχανισμούς και αποθάρρυνε μέλη και στελέχη, ενώ στέρησε από τον Α. Τσίπρα τη δυνατότητα να θέσει τα διλήμματά του. Με 20 μονάδες διαφορά, τι να πεις και ποιος να σε ακούσει!
Τούτων δοθέντων, ήταν πιο πιθανή η περαιτέρω πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, παρά η ανασύνταξη των δυνάμεών του. Υποθέτω όσοι έβλεπαν εκ των έσω την κατάσταση είχαν πολύ πιο ολοκληρωμένη άποψη από εμάς τους παρατηρητές των εξελίξεων. Και γι΄ αυτό νομίζω πως ανακουφίστηκαν με αυτή την πτώση των 2.5 περίπου μονάδων. 
Από την άλλη μεριά η Δουνκέρκη θεωρήθηκε εποποιία αναδρομικά, με δεδομένη την εξέλιξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αν ήταν άλλη η κατάληξή του η Δουνκέρκη πιθανόν να μνημονευόταν ως η αρχή του τέλους. 

Άρα αν θέλουμε να κυριολεκτούμε, το 17.83% θα έχει τα χαρακτηριστικά της ελεγχόμενης και συγκροτημένης υποχώρησης, αν και μόνον εάν, αποτελέσει τη μαγιά για μια θεαματική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν απλώς αποτελέσει έναν σταθμό στη συνεχιζόμενη πτώση του, ουδείς θα αναφερθεί στη Δουνκέρκη. Πιο κοντά στην πραγματικότητα θα είναι η ταχεία υποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων και η συντριβή τους το 1940. 
Για να αφήσω την Ιστορία και να ξαναπάω στο ποδόσφαιρο, δε θυμάμαι προπονητή που να έχασε η ομάδα του με 4-0 σε ντέρμπι και αυτός να έχει δηλώσει ευχαριστημένος γιατί γλίτωσαν την εξάρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε λες τίποτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: