O κύβος ερρίφθη οριστικά για εκλογές στις 25 Ιουνίου, η υπηρεσιακή κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, θα ορκιστεί πιθανότατα την Παρασκευή, αφού πρώτα συγκροτηθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι και τα κόμματα βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης.
Οι «κάλπες» σε ένα μήνα θα είναι… άδειες, με την έννοια ότι... έχουμε νέες εκλογές αλλά από διαφορετική αφετηρία και σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο.
Η διαφορά των 20 μονάδων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η δυναμική που δείχνει να έχει το ΠΑΣΟΚ, δρομολογούν σημαντικές εξελίξεις.
Ειδικά αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά της και ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωθεί περαιτέρω, απειλούμενος από το ΠΑΣΟΚ, τότε το μήνυμα και της δεύτερης κάλπης θα είναι ηχηρό.
Κάθε ένα από τα πέντε κόμματα που μπήκαν στη Βουλή έχουν διαφορετικούς στόχους, αλλά και διαφορετικούς φόβους για τις νέες κάλπες οι οποίες γίνονται με ενισχυμένη αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή που θα ορκιστεί αυτή την Κυριακή ενδεχομένως να μην έχει πολλή σχέση με αυτή που θα βγάλει η κάλπη της 25ης Ιουνίου.
Ο χάρτης θα είναι διαφορετικός αφού το πρώτο κόμμα θα πάρει το μπόνους των εδρών και κάποια από τα κόμματα θα χάσουν κάποιες δικές τους ή θα υπάρξουν βουλευτές σε διαφορετικές περιφέρειες απ’ ότι τώρα.
Ας δούμε, όμως, πώς ξεκινούν τα κόμματα τη νέα προεκλογική μάχη, σε τι ελπίζει το καθένα και τι φοβάται.
Νέα Δημοκρατία
Το ποσοστό του σχεδόν 41% είναι εντυπωσιακό και κανείς δεν το περίμενε. Εδωσε 146 βουλευτές στη ΝΔ, παρά το αναλογικό σύστημα, και ουσιαστικά βύθισε τον βασικό του αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ατελείωτη εσωστρέφεια.
Ο βασικός στόχος και η ελπίδα του Κ. Μητσοτάκη είναι η κινητοποίηση όλων εκείνων που ψήφισαν την Κυριακή ΝΔ αλλά και ακόμη περισσότερων οι οποίοι ενδεχομένως να θελήσουν να συμπαραταχθούν με την παράταξη που νίκησε.
Στο Μοσχάτο θέλουν τουλάχιστον να διατηρήσουν το 41% και στις 25 Ιουνίου και ει δυνατόν να το αυξήσουν ακόμη περισσότερο για να επιβεβαιώσουν την πολιτική ηγεμονία της ΝΔ και προσωπικά του Κ. Μητσοτάκη.
Επιδιώκουν επίσης ένα αριθμό εδρών πάνω από 170 βουλευτές (που θα είχαν αν ίσχυε το πλειοψηφικό σύστημα).
Τι φοβούνται;
1ον : Την αλαζονεία του νικητή που δεν έχει αντίπαλο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά άμεσα περιοδείες προκειμένου να μην φανεί καμία χαλάρωση στο κόμμα. Δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να ρισκάρει την αυτοδυναμία η οποία σχηματικά θα υπάρξει με τη ΝΔ στο 38% και τα κόμματα εκτός Βουλής στο 8%. Στη ΝΔ πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων από τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής και η δύναμή τους συνολικά ανήλθε σε 16%. Γι’ αυτό στο κόμμα έχουν δώσει εντολή σε όλους τους υποψηφίους να προσέχουν τις δηλώσεις τους, να αφήσουν στην άκρη τους πανηγυρισμούς, να μην προκαλούν.
2ον: Τον εφησυχασμό. Ο φόβος της ΝΔ είναι μήπως οι ψηφοφόροι του πουν ότι αφού η νίκη της 21ης Μαίου είναι τόσο συντριπτική δεν χρειάζεται να πάνε ξανά στις κάλπες. Η αύξηση του ποσοστού της αποχής θα αποβεί σε βάρος της ΝΔ καθώς είθισται να επαναπαύονται οι νικητές. Αυτός ο φόβος της αποσυσπείρωσης και το αίσθημα της παντοδυναμίας είναι που θέλουν να αποφύγουν στη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό και θα κάνουν μια δυναμική καμπάνια με στόχο την αυτοδυναμία για να κυβερνηθεί ο τόπος χωρίς προβλήματα.
Σε τελική ανάλυση αυτό που φοβούνται είναι ένα ποσοστό κάτω από 38% που δεν θα τους δώσει αυτοδυναμία είτε θα είναι οριακή. Και που τότε είτε θα πρέπει να μπλεχτούν σε σενάρια συνεργασιών είτε να… πάμε σε τρίτες εκλογές.
2ον: Τον εφησυχασμό. Ο φόβος της ΝΔ είναι μήπως οι ψηφοφόροι του πουν ότι αφού η νίκη της 21ης Μαίου είναι τόσο συντριπτική δεν χρειάζεται να πάνε ξανά στις κάλπες. Η αύξηση του ποσοστού της αποχής θα αποβεί σε βάρος της ΝΔ καθώς είθισται να επαναπαύονται οι νικητές. Αυτός ο φόβος της αποσυσπείρωσης και το αίσθημα της παντοδυναμίας είναι που θέλουν να αποφύγουν στη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό και θα κάνουν μια δυναμική καμπάνια με στόχο την αυτοδυναμία για να κυβερνηθεί ο τόπος χωρίς προβλήματα.
Σε τελική ανάλυση αυτό που φοβούνται είναι ένα ποσοστό κάτω από 38% που δεν θα τους δώσει αυτοδυναμία είτε θα είναι οριακή. Και που τότε είτε θα πρέπει να μπλεχτούν σε σενάρια συνεργασιών είτε να… πάμε σε τρίτες εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό που φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι διαλυτικές τάσεις μετά από μια τέτοια ήττα. Και κυρίως τα φαινόμενα εσωστρέφειας και αλληλοφαγώματος εντός του κόμματος που θα απομακρύνουν κι άλλους ψηφοφόρους. Αν και κανείς τώρα δεν αμφισβητεί ανοικτά τον Αλέξη Τσίπρα, οι καυγάδες για τις δηλώσεις Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε επιτροπεία, και η αιχμή του Αν. Ξανθού για τον αρχηγό του κόμματος που δεν είναι «ταμπού», κάνουν ακόμη χειρότερο το κλίμα.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση φοβούνται υποχώρηση των ποσοστών κάτω από 20%, κάτι που θα δρομολογήσει σοβαρές εξελίξεις στο κόμμα. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ επ’ ουδενί να αμφισβητήσει τη δεύτερη θέση τους και σίγουρα θέλουν να μην εμπεδωθεί στην κοινωνία το αίσθημα της παντοδυναμίας της ΝΔ και της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε τι ελπίζουν; Στην κινητοποίηση δυνάμεων του χώρου της Αριστεράς που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να μειωθεί η διαφορά με τον «μπαμπούλα» της Δεξιάς. Θέλουν ένα ποσοστό από 25% και πάνω και θα προσπαθήσουν να το πετύχουν ξεδιπλώνοντας θετική ατζέντα και οικονομικό πρόγραμμα, αφήνοντας πίσω μια καμπάνια που απέτυχε εντελώς. Ελπίζουν δε ότι μπορούν να πάρουν ψήφους από το ΜέΡΑ 25 και την Πλεύση Ελευθερίας και να δείξουν ότι τουλάχιστον ηγεμονεύουν το χώρο της Αριστεράς.
Τέλος, αυτό που δεν θέλουν είναι να σταλεί το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται για τη… δεύτερη θέση με το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ
Ευχαριστημένοι είναι στη Χαριλάου Τρικούπη για το 11,45% το οποίο όμως είναι μακριά από το 12%. Επειδή ωστόσο «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» και βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε αποδρομή, θέλουν να εκμεταλλευτούν το κύμα που είναι υπέρ τους.
Ο Ν. Ανδρουλάκης και το επιτελείο του θα δώσει μεγάλη έμφαση στην Αθήνα, όπου το ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλά, με τη μεγάλη ελπίδα το ποσοστό του να ξεπεράσει το 15%.
Κρυφός πόθος είναι να έρθει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από τις 8 μονάδες ή ακόμη και να τον ξεπεράσει, αν και στο ΠΑΣΟΚ έχουν κι άλλους σταθμούς για να το πετύχουν, κυρίως τις ευρωεκλογές του 2024.
Τι φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ; Επί της ουσίας τίποτε καθώς εκτιμούν ότι σίγουρα θα κρατήσουν τους ψηφοφόρους που με τόσο κόπο έφεραν πίσω, και θα προσελκύσουν κι άλλους τώρα που οι πολίτες βλέπουν ότι υπάρχει και «τρίτος δρόμος».
Το ΚΚΕ
Η επιτυχημένη καμπάνια του ΚΚΕ, το σύνθημα «μόνοι τους και όλοι μας» και ο επικοινωνιακά χαρισματικός Δημήτρης Κουτσούμπας, είναι τα ατού του κόμματος που πήρε 7,23%. Αυτό που ελπίζουν στον Περισσό είναι η αύξηση του ποσοστού πάνω από 8% κι αυτό που φοβούνται είναι μήπως υπάρξει πόλωση και κάποιος κόσμος πάει σε άλλα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι δικαιώθηκε η στρατηγική τους και θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο.
Το 4,45% και οι 16 βουλευτές για τον Κυριάκο Βελόπουλο είναι μεγάλη επιτυχία η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη Μακεδονία. Εκεί τα ποσοστά του είναι υψηλά και ορισμένες φορές βγαίνει δεύτερο κόμμα.
Αυτή την επιτυχία θέλουν να την κεφαλαιοποιήσουν αυξάνοντας τα ποσοστά τους ώστε να δείξουν ότι είναι το μοναδικό… πατριωτικό κόμμα. Ο τσακωμός με το κόμμα «Νίκη» που είναι εκτός Βουλής οριακά έγινε γι’ αυτό ακριβώς το λόγο.
Ο Βελόπουλος φοβάται ότι η έκπληξη των εκλογών μπορεί να αποσπάσει ψήφους και από τον ίδιο ή να πάρει σταυρούς από τα άλλα «πατριωτικά» κόμματα που αποκλείστηκαν.
Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν αν θα υπάρξει ανατροπή και κατέβουν τελικά κόμματα όπως αυτά των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου και της Λατινοπούλου, κάτι που θα οδηγήσει σε πολυκερματισμό την ακροδεξιά πολυκατοικία.
Ηδη Μπογδάνος και Λατινοπούλου τα… ξαναβρήκαν με την «Πατριωτική Δύναμη» και καλούν και τα άλλα δεξιά της δεξιάς κόμματα σε συστράτευση. Αυτό θα φέρει πιέσεις στην Ελληνική Λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου