Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Tι θα γίνει αν… Η αγωνία Τσίπρα για την μετά covid εποχή και το πολιτικό μέλλον

Ο… ανένδοτος του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η καταστροφολογία, η κορονοκαπηλεία και η εμφανής πλέον επιχείρηση δημιουργίας κύματος νεοαγανακτισμένων με τα πολιτικά εκβιαστικά διλήμματα μέσω της απαίτησης να σταματήσει η κυβέρνηση να νομοθετεί 
συνδέονται βραχυπρόθεσμα ενδεχομένως και με εν εξελίξει υποθέσεις που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Συνδέονται όμως και με το ερώτημα που πλανάται για την μετά covid εποχή. Το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου είναι πλέον το «τι θα γίνει αν...»...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν προτίθεται να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και αυτοί δεν συνδέονται με την πανδημία αλλά έχουν μακροπρόθεσμη στόχευση άμεσα συνδεδεμένη με το μέλλον της χώρας και την ανάταξή της με γνώμονα την ανάπτυξη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα άλμα ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία. «Όταν κερδίσαμε τις εκλογές -και τότε δεν είχαμε τις προκλήσεις ούτε της πανδημίας, ούτε του Μεταναστευτικού, ούτε της τουρκικής επιθετικότητας- είχα πει ότι για να φύγει η οικονομία μας μπροστά πρέπει να πληρούνται τρεις βασικοί όροι» σημείωσε υπενθυμίζοντας αυτούς τους όρους:
«Να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Κάτι που άλλαξε εκ των πραγμάτων. Κι έτσι τώρα μονιμοποιούμε τις προσωρινές μειώσεις φόρων, αλλά και συνεχίζουμε την ελάφρυνση των βαρών που έχουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.
Να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Και αυτό γίνεται ήδη και συνεχίζεται, το βλέπετε. Βλέπετε πόσο έντονο είναι σήμερα το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας».
Να προχωρήσει «η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσα από τη γρήγορη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Κάτι που επίσης γίνεται με κρίσιμα και χρήσιμα εργαλεία όπως το σχήμα ΗΡΑΚΛΗΣ που έθεσε στη διάθεση των τραπεζών η ελληνική κυβέρνηση»
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για ένα άλμα, το τονίζω, όχι απλά ένα βήμα. Ένα άλμα δεκαετίας κι όχι μια προσωρινή εκτίναξη του ΑΕΠ. Γιατί θα στηρίζεται σε πραγματικά θεμέλια, μετασχηματίζοντας την οικονομία όπως ζητάμε τόσα χρόνια. Μια ανταγωνιστική οικονομία που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας».
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης δύναται να οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που όπως φάνηκε ακόμη και μέσα στην κρίση της πανδημίας με τις αλλαγές στις σχέσεις του πολίτη με το δημόσιο, το τεράστιο πρόγραμμα εμβολιασμού που στήθηκε και λειτουργεί, την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, μπορεί να εφαρμοσθεί.

Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «εξεγείρει» τα πλήθη, επενδύοντας άλλοτε στο θυμικό αναμασώντας εμφυλιοπολεμική ρητορική διχαστική πατώντας στην κούραση ίσως έχει κάποια βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αν και αυτό δεν φαίνεται τουλάχιστον με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.
Πάντως το σχέδιο άρσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτεία και κατ επέκταση προς την κυβέρνηση που διαχειρίζεται μια πρωτοφανή κρίση άμεσα συνδεδεμένη με τη δημόσια υγεία αλλά και με προεκτάσεις την οικονομία, εκεί αποσκοπεί.
Και γίνεται με το βλέμμα στο… μέλλον. 
Στο ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει την ολοκλήρωση της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας μιας κυβέρνησης και στην εφαρμογή του προγράμματος για το οποίο εξελέγη και στο οποίο πλέον προστίθενται και άλλα όπλα όπως το ταμείο Ανάκαμψης και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία όπως έδειξε και η πρόσφατη έξοδος στις αγορές με το τριακονταετές ομόλογο ή το ενδιαφέρον για επενδύσεις όπως της αναπτυξιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Η απάντηση του πρωθυπουργού ενδεικτική κάνοντας λόγο για ένα υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. «Πρώτος ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων λέγοντας ότι «δέχεται το ρίσκο» της υπερμετάδοσης του ιού από τις συγκεντρώσεις. Ακολούθησε, έτσι, ένα υγειονομικό σαμποτάζ. Γιατί ο μαζικός συγχρωτισμός αποδεδειγμένα διασπείρει τον ιό. Αλλά και ένα κοινωνικό σαμποτάζ» δήλωσε προσθέτοντας πως «εκπέμπει το μήνυμα της συλλογικής παραβίασης των μέτρων προστασίας. Προσβάλλοντας όχι μόνο τους ασθενείς μέσα στις ΜΕΘ και τους γιατρούς που μάχονται. Αλλά και τα εκατομμύρια που πειθαρχούν και υπομένουν τους περιορισμούς».
Καταλήγοντας πως «Πρόκειται, λοιπόν, για κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία στο κομματικό συμφέρον. Για να υπάρξουν οι νέοι «αγανακτισμένοι» ας πολλαπλασιαστούν οι διασωληνωμένοι. Αυτό σημαίνει στην πράξη η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ».
Ένα συμφέρον που συνδέετε με την πανδημία και την έξοδο από το τούνελ και δείχνει πως το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί η τακτική του διχασμού και της πόλωσης. 
Αυτό φάνηκε στη συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα αλλά και σε όσα αναφέρουν τα στελέχη του κόμματος που ζητούν «δημοκρατική αντεπίθεση». Δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως αδιαφορούν και για τη στάση και των ίδιων των ψηφοφόρων τους όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που τίθεται είναι πλέον «τι θα γίνει αν» για με το όπλο που λέγεται εμβόλιο αλλά και τα φάρμακα αντιμετώπισης του ιού η πανδημία οδηγηθεί στην ίδια λίστα με τις ασθένειες που σε βάθος χρόνου η επιστήμη έχει αντιμετωπίσει.
Τι θα γίνει δηλαδή αν η κανονικότητα επανέλθει και η καθημερινότητα των πολιτών βρει το δρόμο της και ταυτόχρονα οι πόροι που προβλέπονται από το ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τους εθνικούς πόρους αρχίσουν να πέφτουν στην αγορά με μια ορθολογική αλλά στη βάσης της αναπτυξιακή πολιτική χωρίς παρακάμψεις και υπαναχωρήσεις ως προς την εφαρμογή της με γνώμονα τις μεταρρυθμίσεις.
Πώς οι πολίτες θα αντιδράσουν; 
Θα γεμίσουν οι πλατείες αγανακτισμένους όπως επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή με γνώμονα όσα έχουν επιτευχθεί εν μέσω κρίσεις θα λειτουργήσουν θετικά και ως ορόσημο για την επόμενη ημέρα; 
Η κορωνίδα των αλλαγών που δημιούργησε ένα λειτουργικό πρόγραμμα εμβολιασμών παράδειγμα για άλλες χώρες, η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση δείχνουν της δυνατότητας που υπάρχουν και οι πολίτες θα κληθούν να συμβάλλουν στην αναδιοργάνωση και την ανάταξη της χώρας και όχι στην περαιτέρω διάλυσή της προκειμένου ένα κόμμα να ξαναγίνει κυβέρνηση και να καταλάβει τους αρμούς της εξουσίας.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Κύκλο Ιδεών δίνει το στίγμα. Στη συζήτηση που έγινε παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου η θέση των πολιτών δεν πέρασε απαρατήρητη. 
Το 56% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να δηλώνει πως θέλει να αξιοποιηθούν τα διδάγματα της πανδημίας για να κάνουμε σημαντικές και σωστές αλλαγές στη χώρα. Και αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν ίδιο σε όλες τις ηλικίες. Και όχι μόνο, το ρεύμα είναι πλειοψηφικό σε όλα τα κόμματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ δε φτάνει το 54% ενώ και στο ΚΚΕ ανέρχεται στο 50%.
Αυτό είναι το σημείο που προκαλεί πανικό στην αντιπολίτευση και κυρίως στην αξιωματική. Στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως… προοδευτικές και οι οποίες στο τέλος της ημέρας εμφανίζονται να θέλουν τον κόσμο στο δρόμο δεχόμενες και το ρίσκο της πανδημίας και της διασποράς του ιού, τα πανεπιστήμια κλειστά με τις καταλήψεις να έχουν τον πρώτο λόγο και τις προσλήψεις να αποτελούν το τυράκι σε μια πελατειακή σχέση άμεσα συνδεδεμένη με την μικροκομματική και μικροπολιτική λογική.

Αν η χώρα μπει στις ράγες των μεταρρυθμίσεων τα κόμματα… διαμαρτυρίας όπως τείνει να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται με το κληρονομικό χάρισμα και μια σφραγίδα προοδευτισμού και με ένα βιογραφικό που εμφανίζει ως προσόν έναν «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς θα βρεθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η δε ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πολιτικό αδιέξοδο και την πρόωρη… συνταξιοδότηση τουλάχιστον ως προς το σημείο περί «κυβερνώσας αριστεράς».

Με λίγα λόγια η επιτυχία της χώρας θα είναι αποτυχία της αντιπολίτευσης που έχει επενδύσει στην καταστροφολογία και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό σε ένα κόμμα που δεν θα γινόταν εξουσία χωρίς αυτόν και τις υποσχέσεις που μοίρασε αλλά που εξ αιτίας του θα έχει βρεθεί πάλι εκεί απ όπου ξεκίνησε...

Το τι θα γίνει αν η χώρα περάσει και αυτόν τον κάβο εξηγεί και τον πανικό, την ανησυχία που επικρατεί στην Κουμουνδούρου και έναν από τους λόγους που σήκωσε bantiera rossa ειδικά από την ημέρα που έκαναν την εμφάνιση τους τα εμβόλια και διαπιστώθηκε τόσο η συμβολή τους όσο και η δυνατότητα που δίνει για επιστροφή έστω και σταδιακή σε μια κανονικότητα. 
Το τείχος ανοσίας ανοίγει το δρόμο την ώρα που η αντιπολίτευση κινείται εντός αδιεξόδου με ορατό το τέλος του.

Τάσος Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: