Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

H Cisco «αδειάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για την τηλεκπαίδευση

Πλήρη ανάληψη της ευθύνης υπήρξε χθες από την αμερικανική εταιρεία Cisco σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν χθες στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που αξιοποιεί το υπουργείο Παιδείας. 
Παράλληλα, όπως φάνηκε από τις υπηρεσίες καταγραφής της διαθεσιμότητας των δικτύων, τα συμπτώματα που σημειώθηκαν στη χώρα, πανομοιότυπα μοτίβα εμφανίσθηκαν και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ειδικότερα χθες το πρωί και κατά τις 09.43 ώρα Ελλάδος (07.43 ώρα Γκρινουιτς-GMT) κατέρρευσε η πλατφόρμα Webex Meetings με... κωδικό BI, που λειτουργεί στο Λονδίνο. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα βασίζεται το σύστημα τηλεκπαίδευσης του Ελληνικού υπουργείου παιδείας.
Σύμφωνα με την αναφορά της Cisco οι χρήστες του Webex Meetings, αντιμετώπισαν «καθυστέρηση φόρτωσης της σελίδας ή αποτυχίας του cluster ΒΙ». Το πρόβλημα σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής εταιρείας συνεχίστηκε για σχεδόν μια ώρα όπου και επιλύθηκε ακριβώς στις 08.37 ώρα Γκρίνουιτς (10.37 ώρα Ελλάδος).
Ωστόσο, λίγο αργότερα το πρόβλημα επανεμφανίσθηκε. Σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής εταιρείας, τα προβλήματα επανήλθαν στις 10.12 ώρα Γκρίνουιτς. Η διάγνωση της Cisco αναφέρει «Webex Meetings: Oι χρήστες αδυνατούν να ξεκινήσουν/συμμετάσχουν σε Webex Μeetings που φιλοξενούνται στην ομάδα (cluster) BI». 
Το πρόβλημα σύμφωνα με την Cisco λύθηκε οριστικά στις 11.57 ώρα Γκρίνουιτς (13.57 ώρα Ελλάδας). Έκτοτε δεν αναφέρεται κανένα γεγονός που καθιστά προβληματική τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δημόσια έγγραφα που κάποιος μπορεί να εντοπίσει στην επίσημη ιστοσελίδα της Cisco . Η συγκεκριμένη διεύθυνση μάλιστα είχε κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα, πριν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ξιφουλκήσει» κατά της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που άφησε χωρίς γνώσεις και μαθήματα τα παιδιά. To κακό ήταν ότι η εταιρεία, δεν πραγματοποίησε μια επίσημη ανακοίνωση για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η πλατφόρμα της, γεγονός που έριχνε νερό στο μύλο των αντιπολιτευόμενων στην χώρα μας.


Επιπλέον, όπως παρατηρούσαν στελέχη της αγοράς, κανένας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στάθμισε το γεγονός ότι όλες οι άλλες υπηρεσίες του διαδικτύου λειτουργούσαν κανονικά. Επίσης δεν σταθμίστηκε το γεγονός ότι η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης «κατέρρευσε» αφού είχαν μπει όλοι οι μαθητές από την Ελλάδα. Μάλιστα το πρόβλημα εμφανίσθηκε 09.43 ώρα Ελλάδος, όπου σχεδόν το σύνολο των σχολείων της χώρας, όχι μόνον είχε εισέλθει στην πλατφόρμα, αλλά επιπλέον η διαδικασία της εκπαίδευσης είχε προχωρήσει σημαντικά.

Όλα δείχνουν ότι η πλατφόρμα της Cisco κατέρρευσε όταν άρχισαν να μπαίνουν στην διαδικασία της τηλεργασίας χώρες της Κεντρική Ευρώπης. Μια ματιά στους χάρτες παρακολούθησης της λειτουργίας των δικτύων έδειξε αμέσως το πρόβλημα. Η Πολωνία, η Γερμανία και η Αυστρία, πρέπει να ήταν οι χώρες που «ζόρισαν» την πλατφόρμα της Cisco. Σημειώνεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters εκθείαζε την πορεία της πλατφόρμας Webex της Cisco, αναφέροντας ότι έχει αποκτήσει πάνω από 600 εκατ. χρήστες σε όλο τον πλανήτη.



Σύμφωνα με την πλατφόρμα παρακολούθησης των δικτύων «DownDetector», η Γερμανία, η Αυστρία και η Πολωνία, εμφανίζουν πανομοιότυπη συμπεριφορά με την Ελλάδα, αναφορικά με την πλατφόρμα της Cisco. Οι αναφορές για βλάβες ακολουθούν πανομοιότυπο μοτίβο δείχνοντας την άμεση συσχέτιση μεταξύ τους (εδώ παρουσιάζονται οι αναφορές βλαβών μόνον της Ελλάδος και της Γερμανίας).



Ωστόσο προβλήματα δεν είχαν μόνον οι προαναφερόμενες χώρες. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, Ιρλανδία, Φινλανδία κ.ά. Τα μοτίβα ωστόσο διαφοροποιούνται από αυτό της Ελλάδος.

1 σχόλιο:

aik είπε...

Πληροφοριακα,απο τις 9.50 εως τις 11.45 προσπαθουσαμε χωρις επιτυχια.Αν πιστεψουμε την εταιρια,εχουμε διαφορα 65'.Το e.class γιατι πεφτει;