Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Τι κρύβεται πίσω από το «όχι» Μητσοτάκη στα δάνεια του ESM

Στην πολιτική απαιτούνται «καθαρές» αποφάσεις παρότι οι συνέπειες της κάθε επιλογής μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν. 
Σε κάθε περίπτωση η ξεκάθαρη στόχευση είναι πάντοτε πιο χρήσιμη από την τακτική του «λίγο από όλα».
Στην περίπτωση της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup περί χαμηλότοκων δανείων στις πληγείσες χώρες από τον κορονοϊό, η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου ήταν άμεση και ξεκάθαρη: 
“Ευχαριστούμε αλλά δε θα πάρουμε” θα μπορούσε να είναι η φράση της χώρας μας προς... τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μία κίνηση διόλου τυχαία ,μια και στο σκεπτικό της κρύβεται ολόκληρη η φιλοσοφία που διέπει αυτή την περίοδο το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο βασικός άξονας είναι ο εξής
Η Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης έκανε μια «δυναμική επιστροφή»,από «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» έγινε θετικό παράδειγμα και συνομιλητής κύρους. 
Στο πλαίσιο αυτό στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι εξαιτίας αυτής της επιστροφής δε θα απαιτηθούν χρήματα προκειμένου να καλυφθεί η “τρύπα” από την πανδημία του κορονοϊού μέσα από δανεισμό αλλά αντιθέτως αυτά μπορούν να βρεθούν από ίδια μέσα. 
Η αισιοδοξία αυτή, πηγάζει μέσα από την αλλαγή της θέσης της Ελλάδας στο εξωτερικό όπως τονίζουν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό.
“Η εικόνα είχε αρχίσει να αλλάζει μετά τις 7 Ιουλίου και αυτό είχε φανεί με σαφήνεια σε πολλαπλές διεθνείς επαφές αλλά ιδιαίτερα και στο Νταβός, πριν από την κρίση, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προβάλει την εικόνα μιας Ελλάδας εξωστρεφούς και με αυτοπεποίθηση” επισημαίνει πηγή της κυβέρνησης.

Οπως εξηγεί στο liberal.gr η ίδια πηγή στη διάρκεια της κρίσης δεν ήταν μόνο τα γρήγορα αντανακλαστικά και η επιδημιολογική εικόνα που τελικά έκανε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα εικόνα έδειξε ότι διαθέτει μια οργανωμένη, αποτελεσματική διοίκηση (όπως έδειξε στην κρίση στον 'Εβρο) κι ότι μπήκε γρήγορα στην ηλεκτρονική εποχή, ανατρέπει στερεότυπα ετών.
Ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, η βελτιωμένη εικόνα της χώρας, το φιλικό κλίμα πλέον για τις επενδύσεις αλλά και η αλλαγή στις εργασιακές συνήθειες που έφερε η κρίση (ενίσχυση της τηλε-εργασίας), σε συνδυασμό με το κλίμα και τον καλό τρόπο ζωής, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα συμβάλει στο να εγκατασταθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια άνθρωποι από άλλες χώρες, που θα ζουν εδώ μεγάλο διάστημα και θα δουλεύουν για εταιρείες στο εξωτερικό, ενώ η βελτίωση του οικονομικού κι επενδυτικού κλίματος θα βοηθήσει στην αντιστροφή του brain drain.

Η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει την ομάδα repositioning Greece με επικεφαλής τον Steve Vranakis που έδωσε ένα πρώτο δείγμα με την πλατφόρμα Greece from Home, η οποία είχε μεγάλη απήχηση διεθνώς και θα συνεχίσει με πρωτοβουλίες που θα «κεφαλαιοποιούν» το θετικό κλίμα για την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο «κοιτούν» οι ξένοι την Ελλάδα, ως απόρροια των προσπαθειών όλων των τελευταίων μηνών, θα μπορέσει ουσιαστικά να αποτελέσει την πυξίδα των εθνικών επιλογών, μακριά από το δανεισμό που τόσο στοίχισε τα προηγούμενα χρόνια.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: