Ο Ρωσικός πύραυλος «Σατανάς 2» έχει τελική ταχύτητα 7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και είναι αόρατο απ΄όλα τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Ο νέος βαλλιστικός υπερηχητικός πύραυλος που δοκίμασε επιτυχώς η Ρωσία θα μπορούσε να φθάσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε 13 λεπτά από την εκτόξευση του, σύμφωνα με... τους Ρώσους εμπειρογνώμονες.
Ο πύραυλος «Object 4202″ εκτοξεύτηκε στην Βάση Yasny Launch στην χερσόνησο Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή με αξιωματούχους του Κρεμλίνου να δηλώνουν ότι η δοκιμή στέφθηκε από «επιτυχία». Ο πύραυλος είναι αόρατος από τα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ και κινείται σε τόσο υψηλές ταχύτητες που είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί.
Οι ίδιοι οι Ρώσοι της κρατικής Εταιρείας Τακτικών Πυραύλων επαίρονται για το νέο τους όπλο, ισχυριζόμενοι ότι θα κάνει τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, να μοιάζουν με «πυροτεχνήματα».
Το Ρωσικό υπέρ όπλο αυτή την στιγμή είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το κωδικό όνομα που του έχει δώσει το ΝΑΤΟ είναι χαρακτηριστικό. «Σατανάς 2».
Κάθε πύραυλος μπορεί να μεταφέρει 16 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τις εικόνες που αποκάλυψε το γραφείο σχεδιασμού Rocket Makeyev.
Το RS-28 Sarmat – το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα – έχει τελική ταχύτητα 7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και έχει σχεδιαστεί να είναι αόρατο από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Ο νέος πύραυλος Sarmat θα μπορούσε να μεταφέρει κεφαλές των 40 μεγατόνων - 2.000 φορές πιο ισχυρές από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.
Το βεληνεκές του φθάνει τουλάχιστον τα 10.000 χιλιόμετρα, κάτι που επιτρέπει στη Μόσχα να επιτεθεί στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και σε πόλεις στις ακτές δυτικά και ανατολικά της Αμερικής.
Ο Igor Sutyagin, ένας ειδικός στους Ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους του Βασιλικού Οργανισμού των Ηνωμένων Υπηρεσιών στο Λονδίνο, είπε στην MailOnline: «Το SS-18 είναι άνω των 30 ετών. Είναι αρκετά παλιό πλέον. «Έτσι, ακόμα κι αν είχατε τις πιο θερμές σχέσεις με το ΝΑΤΟ, σίγουρα θα πρέπει να ανανεώσετε τους πυραύλους σας.
«Αλλά ο Πρόεδρος Πούτιν, φυσικά, είναι στην ευχάριστη θέση να τους παρουσιάσει ως μία επιθετική κίνηση. Θέλει να τονίσει την μη προβλεψιμότητα του και την σημασία του. »
«Αλλά ο Πρόεδρος Πούτιν, φυσικά, είναι στην ευχάριστη θέση να τους παρουσιάσει ως μία επιθετική κίνηση. Θέλει να τονίσει την μη προβλεψιμότητα του και την σημασία του. »
Η Ρωσία παρουσίασε εντυπωσιακές εικόνες από τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πυρηνικό πύραυλο της, ικανό να καταστρέψει μια περιοχή στο μέγεθος της Γαλλίας τον περασμένο μήνα. Μια σύμβαση για τα όπλα υπεγράφη το 2011, και αναμένεται να βρεθούν σε υπηρεσία το 2018.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να θέσει τους Sarmat σε λειτουργία στα τέλη του 2018 με τους τελευταίους SS-18 να βρίσκονται σε υπηρεσία μέχρι το 2020.
Διαβάστε επίσης: RS-28 SARMAT! Νέος ρωσικός πυρηνικός υπερ-πύραυλος που μπορεί να εξαφανίσει χώρες σαν την Γαλλία! (Βίντεο)
Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης βρίσκονται σε οριακό σημείο με την Τερέζα Μέι να επιτίθεται στον Πούτιν λέγοντας ότι «υπονομεύει την προσπάθεια της Δύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία.
Από την άλλη η Ρωσία χαιρέτισε την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, με τους ηγέτες των δυο υπερδυνάμεων να έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν για να μιλήσουν σχετικά με κρίσιμα ζητήματα, όπως την καταπολέμηση του ISIS, το θέμα της Ουκρανίας και της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας.
Ηλίας Σιατούνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου