Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τα προβλήματά μας έχουν θεμέλιο τη διαφθορά

Είναι καθημερινό το φαινόμενο η δημοσιοποίηση κάποιου περιστατικού διαφθοράς, στο οποίο να εμπλέκεται δημόσιος λειτουργός. 
Και αναρωτιόμαστε όλοι, τι πρέπει άλλο να συμβεί, ώστε να συνειδητοποιήσουμε πως η πηγή των δεινών μας είναι η διαφθορά, στην οποία εθιστήκαμε, είτε ως δράστες είτε ως θεατές;
Το φαινόμενο μπορεί να είναι παγκόσμιο, όμως αυτό ούτε δικαιολογεί την μίμηση, ούτε εξηγεί την ένταση που παρατηρείται στα καθ’ ημάς, και μάλιστα τώρα που θα έπρεπε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την αιτία του κακού ένεκα του οποίου βρισκόμαστε σε τόσο δυσμενή θέση...


Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του Παγκοσμίου Βαρόμετρου Διαφθοράς για το έτος 2013, στην μεγαλύτερη έρευνας της παγκόσμιας κοινής γνώμης που πραγματοποιείται από την οργάνωση "Διεθνής Διαφάνεια", είναι ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί σ’ όλο τον κόσμο. Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 114.000 άνθρωποι από 107 χώρες και έγινε κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2012-Μαρτίου 2013.

Η έρευνα έδειξε διάφορους τομείς και προβλήματα, που σχετίζονται με το πρόβλημα της διαφθοράς. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο μικρότερη διαφθορά παρατηρείται στην Δανία με 2%, Ισπανία 3%, Κροατία 4%, Βουλγαρία 8%. Κι ενώ θεωρούμε τις βαλκανικές χώρες ως τις πιο διεφθαρμένες, η Έρευνα φέρεται να δείχνει πως Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούνται πρωταθλήτριες, με 22% και 19% αντίστοιχα, λίγο χαμηλότερα από την Λιθουανία, την η Σλοβακία και την Λετονία, που έχουν επίσης υψηλά ποσοστά.

Ακόμη και αν τα αποτελέσματα δεν είναι ακριβή, σίγουρα η εικόνα δεν απέχει πολύ της πραγματικότητας. Βιώνουμε καθημερινά το φαινόμενο, μόνον που δεν θεωρούμε ορισμένες πράξεις πως υπόκεινται στην κατηγορία της διαφθοράς. Το να διορισθώ δηλαδή στο ευρύτερο δημόσιο με την μεσολάβηση πολιτικού ή άλλου αρμόδιου παράγοντα, το θεωρώ φυσιολογικό. Όμως στερώ την θέση από κάποιον άλλον που δικαιωματικά του ανήκει. Και που αν ίσχυε η αξιοκρατία, θα την είχε καταλάβει, αντί εμού.

Αιτιολογία και εξήγηση του φαινομένου, φυσικά και υπάρχει. Όταν οι θεσμοί και οι υπηρεσίες του κράτους δεν λειτουργούν σωστά και γρήγορα, τότε η χρησιμοποίηση πλάγιων μέσων ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Και γιατί δεν λειτουργούν καλά οι υπηρεσίες; Επειδή μας λείπει η σωστή οργάνωση, είναι η συνηθέστερη απάντηση.
Βέβαια, όλοι υποψιαζόμαστε, πως δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος. Πώς συμβαίνει να λειτουργούν όλα άψογα μόλις δοθεί το "γρηγορόσημο"; (Πόσο αλγεινή εντύπωση μου είχε προξενήσει ο αλήστου μνήμης τέως πρωθυπουργός κ. Σημίτης, όταν αναφέρθηκε στο "γρηγορόσημο" χαριτολογώντας, χωρίς να συνειδητοποιήσει το τραγικό της κατάστασης).

Και για να λειτουργήσει επομένως το "γρηγορόσημο" πρέπει να υπάρξει πολλές φορές και σκόπιμη καθυστέρηση ή αίτημα για προσκόμιση περιττών εγγράφων. Το έγραψα παλαιότερα, αλλά επειδή δεν ευαισθητοποιήθηκε κάποιος αρμόδιος να μου ζητήσει στοιχεία -που είναι στην διάθεσή του- το ξαναγράφω.
Διευθυντής Νομαρχίας ζήτησε προ χρόνων από τους υφισταμένους του, να του αιτιολογήσουν γιατί ζητούν από τον πολίτη επτά (7) πιστοποιητικά προς ικανοποίηση αιτήματός του. Ποιοι είναι οι νόμοι ή οι εγκύκλιες που το επιβάλλουν. Πήρε απάντηση μετά από την έρευνα του αρμοδίου, για τέσσερα (4) μόνον πιστοποιητικά, για τα οποία υπήρχε αναφορά σε νόμο ή εγκύκλιο.

Για τα άλλα τρία, η απάντηση των υπαλλήλων ήταν «έτσι το βρήκαμε, και το συνεχίσαμε». Δεν έχω την αίσθηση πως μόνον στην συγκεκριμένη Νομαρχία συνέβαινε αυτό. Όσο για το αν ήταν ειλικρινείς οι υπάλληλοι (που πάλι ευθύνονται) αυτό επαφίεται στον καθένα να το αποδεχθεί ή να το απορρίψει. Δεν αποκλείεται φυσικά, με τον αναξιοκρατικό διορισμό κάποιου ημέτερου, προκειμένου να δικαιολογηθεί ή παρουσία του, να «εφευρέθηκε» ένα ακόμη πιστοποιητικό.

Λόγω του ότι δεν μου αρέσει να ρίχνω πάντα τις ευθύνες στους άλλους για ό,τι κακό μου συμβαίνει, φοβούμαι πως όσο δεν συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, υποχρεώνοντας και τους εκπροσώπους μας να πράξουν το ίδιο, θα συνεχίσουμε να ζούμε όχι ως μέλη ενός συνόλου, αλλά ως άτομα ενός αθροίσματος. Ο καθένας για τον εαυτό του και σε βάρος του άλλου.

Ο Μακεδών

Πηγή:Voria

parapolitika


Δεν υπάρχουν σχόλια: