Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Σε τεντωμένο σχοινί η τρικομματική, στο τραπέζι το σενάριο πρόωρων εκλογών

Picture 0 for Σε τεντωμένο σχοινί η τρικομματική, στο τραπέζι το σενάριο πρόωρων εκλογώνΗ απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ προκαλεί την πρώτη, πραγματικά σοβαρή κυβερνητική κρίση. Εκλογές εάν δεν περάσει το ν/σ για τη νέα ΕΡΤ, το μήνυμα Σαμαρά σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Και στο βάθος εκλογές, λόγω της ΕΡΤ; 

Από την κυβέρνηση φέρονται έτοιμοι να καταθέσουν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες μέρες.
Στο Μαξίμου, μάλιστα, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η ψηφοφορία να λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εάν, δηλαδή, δεν...
υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός θα παραδώσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα θα οδηγηθεί, εκτός απροόπτου, σε εκλογές.
Στο μεταξύ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα στηρίξουν  στη Βουλή το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως του Κώστα Σκανδαλίδη που ζήτησε την παραίτηση Σαμαρά και της Φώφης Γεννηματά που προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει τότε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του. Εναλλακτικά, ακούγεται ότι τα δύο κόμματα εξετάζουν να απόσχουν από την ψηφοφορία, προκειμένου το νομοσχέδιο να περάσει μόνο με τις ψήφους της ΝΔ(αν δεν υπάρξουν διαρροές), αποφεύγοντας έτσι να ρίξουν την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά το σκεπτικό της τολμηρής απόφασης που έλαβε το Μέγαρο Μαξίμου: Στο πρωθυπουργικό γραφείο μέτρησαν τις επιπτώσεις από το κλείσιμο ενός μεγάλου οργανισμού, θεώρησαν ότι ένα λουκέτο στην ΕΡΤ θα περνούσε ευκολότερα σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, σε σχέση με άλλες ανάλογες κινήσεις, και έτσι αποφάσισαν το μεγάλο βήμα. Μάλιστα, από το Μαξίμου επιμένουν ότι Βενιζέλος και Κουβέλης ήταν απολύτως ενήμεροι για τις προθέσεις του πρωθυπουργού.
Όσοι γνωρίζουν, επιμένουν ότι η πρωτοβουλία ετοιμαζόταν εδώ και πολύ καιρό. Από τη στιγμή δηλαδή που το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύθηκε στο Μαξίμου ότι ο στόχος των 4.000 απολύσεων για φέτος, που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα, κινδύνευε να καταστεί άπιαστο όνειρο.
Μετά δε και το ναυάγιο στην πώληση της ΔΕΠΑ, ο Α.Σαμαράς φαίνεται ότι οριστικοποίησε τον σχεδιασμό του. Να προχωρήσει δηλαδή με αποφασιστικότητα, και ξεκινώντας από έναν οργανισμό με συμβολισμό για το «βαθύ κομματικό κράτος», η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Όπως μάλιστα είπε χθες σε βουλευτές της ΝΔ, πρόκειται για μία δέσμευση της χώρας, για την τήρηση της οποίας έχουν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.  
«Εάν κάνουν πίσω, αυτοί θα χρεωθούν την πτώση της κυβέρνησης», είναι το μήνυμα που διαρρέεται από στελέχη της ΝΔ.
Μένει να φανεί εάν αυτή η κίνηση, υψηλού πολιτικού ρίσκου όπως δείχνουν οι εξελίξεις, θα δικαιώσει τον πρωθυπουργό.  
voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: