Τονίζει ότι «ο χρόνος αντίδρασης είναι ουσιαστικός και η άμεση κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητη για την πρόσβαση σε θεραπείες που θα σώσουν τη ζωή σας. Μοιράζομαι επίσης, πρόσθετες πληροφορίες και συμβουλές για να σας βοηθήσω να λάβετε γρήγορα μέτρα σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς κάθε δευτερόλεπτο μετράει».
«Τα εγκεφαλικά κατηγοριοποιούνται συνήθως σε δυο τύπους: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό. Το ισχαιμικό που αποτελεί το 87% των περιπτώσεων, προκαλείται όταν θρόμβος φράζει το αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει αίμα προς τον εγκέφαλο. Το αιμορραγικό προκύπτει από αιμορραγία εντός του εγκεφάλου, όταν σπάσει μια αρτηρία ή το ανεύρυσμα. Η αιμορραγία προκαλεί πίεση μέσα στο κρανίο και προκαλεί ζημιά στον εγκεφαλικό ιστό.
Αμφότεροι οι τύποι οδηγούν σε γρήγορη απώλεια εγκεφαλικών λειτουργιών που ελέγχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί. Για αυτό η γρήγορη αναγνώριση και απόκριση είναι κρίσιμης σημασίας».
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ
Ο ειδικός ανέλυσε κατ’ αρχάς τη μέθοδο FAST που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να σώσει ζωές.
«Το F έχει να κάνει με το πώς γέρνει η μια πλευρά του προσώπου (face) ή του στόματος. Κοιτάξτε σε έναν καθρέπτη ή χρησιμοποιείστε την μπροστινή κάμερα του κινητού σας, ώστε να τσεκάρετε το πρόσωπο σας, ενώ χαμογελάτε -με τρόπο που θα φαίνονται τα δόντια σας. Αν η μια πλευρά έχει ‘γύρει’ ενδέχεται να είναι σημάδι εγκεφαλικού. Ακουμπήστε το πρόσωπό σας για να διαπιστώσετε αν είναι μουδιασμένο.
Το A είναι η αδυναμία των χεριών (arm). Προσπαθήστε να σηκώσετε ψηλά και τα δυο χέρια, την ίδια στιγμή και κρατήστε τα ψηλά, όπως μετράτε δυνατά από το ένα έως το 5. Εάν το ένα χέρι πέσει ή δεν μπορείτε να το κρατήσετε ψηλά, είναι ένδειξη αδυναμίας ή μουδιάσματος.
Το S είναι η δυσκολία ομιλίας (speech). Επαναλάβετε μια απλή πρόταση -για παράδειγμα, σήμερα ο ουρανός είναι μπλε. Αν οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα σας μπερδεμένες -αν ‘μασάτε’ τις λέξεις- ή είναι δυσνόητες ή αν δεν μπορείτε να επαναλάβετε τη φράση, είναι προειδοποιητικό σημάδι.
Το Τ είναι η ώρα (time) να καλέσουμε ασθενοφόρο. Καλέστε για βοήθεια, γιατί κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Σε κάθε δευτερόλεπτο χάνεται μια εγκεφαλική λειτουργία».
ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Σε περίπτωση που είμαστε μόνοι μας, όταν καταλαβαίνουμε πως κάτι συμβαίνει «πρέπει να διατηρήσετε τη ψυχραιμία και τη συγκέντρωσή σας» λέει ο Δρ Alan Mandell, «πάρτε μια βαθιά εισπνοή.
«Γνωρίζουμε πως το στρες επιδεινώνει τα συμπτώματα, οπότε επικεντρώστε στα επόμενα βήματα αντί να πανικοβληθείτε».
Δεύτερον, καλέστε το 166. Χρησιμοποιήστε το voice activation του τηλεφώνου σας, εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τα χέρια σας και αναφέρετε όσο πιο καθαρά μπορείτε τη λέξη ‘εγκεφαλικό’, με τη διεύθυνσή σας.
Έπειτα, προετοιμάστε -αν γίνεται- το περιβάλλον σας: ξεκλειδώστε την πόρτα, ώστε να μπορούν να μπουν γρήγορα στο διαμέρισμα οι διασώστες και τέλος, τοποθετείστε τον εαυτό σας κάπου με ασφάλεια. Για παράδειγμα, ξαπλώστε με την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά να είναι στο έδαφος, με ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας. Μην πιείτε κάτι και μη φάτε κάτι, ώστε να αποφύγετε τον πνιγμό.
Εφόσον αυτό είναι δυνατό, επικοινωνήστε τα συμπτώματα σας και την ώρα που άρχισαν. Αν μπορείτε τα γράψτε τα ή ηχογραφήστε τα στο κινητό σας. Αυτές οι πληροφορίες είναι κρίσιμες για την ιατρική σας φροντίδα.
Εάν έχετε πρόσβαση στις τεχνολογικές εξελίξεις, μέσω της Alexa ή του Google Assistant ενημερώστε έναν δικό σας άνθρωπο για αυτό που σας συμβαίνει. Σκεφτείτε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή έκτακτης ανάγκης, ώστε να στείλετε μήνυμα SOS και της τοποθεσίας σας στους ανθρώπους που έχετε επιλέξει να ειδοποιηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού.
Όταν εμφανιστούν οι πρώτες βοήθειες, όσο πιο ήρεμα και αργά πείτε τα συμπτώματά σας και προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις ή αν λαμβάνετε φάρμακα, ώστε οι διασώστες να παρέχουν τη γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική φροντίδα που είναι σημαντική για την θεραπεία σας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου