Νευρική κρίση σε Αμερική, Γερμανία και Τουρκία προκάλεσε η ταχύτατη ανάπτυξη του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο και η παρουσία μαχητικών RAFALE στη βάση της Σούδας.
Η επέλαση των Γάλλων στη θαλάσσια ζώνη που είχε δεσμεύσει η Άγκυρα ήταν μια πρόβα τζενεράλε πριν την υπογραφή συμφώνου αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία.
Η πρόβλεψη για μόνιμη παρουσία γαλλικών πολεμικών στο Αιγαίο και η στρατιωτική εμπλοκή... τους σε περίπτωση παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων προβλέπεται από το Σύμφωνο, το οποίο πρόκειται να υπογραφεί μέσα στον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου.
Εξάλλου, πριν από ένα μήνα το Παρίσι και η Αθήνα είχαν αποφασίσει να υπογράψουν το Σύμφωνο, το οποίο συνοδευόταν και από την προμήθεια δύο φρεγατών που διαθέτουν υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα SCALP, αλλά δύο μέρες πριν την πανηγυρική υπογραφή στο Παρίσι, η ελληνική κυβέρνηση έκανε πίσω υπό την πίεση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.
Tι προβλέπει το Ελληνογαλλικό Σύμφωνο
Στο Μαξίμου τις τελευταίες μέρες εξετάζουν λεπτομερώς το σχέδιο αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο είναι αντίστοιχο με αυτό που υπέγραψαν οι Μακρόν και Αναστασιάδης, προβλέποντας καθαρά στρατιωτική εμπλοκή των γαλλικών δυνάμεων σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.
Προβλέπει επίσης μόνιμη παρουσία των Γάλλων στη Μεσόγειο.
Το Σύμφωνο συνοδεύεται και με την υπογραφή σύμβασης για τις γαλλικές φρεγάτες.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η τελική συμφωνία να προβλέπει πρώτα την αγορά μαχητικών RAFALE και ενεργοποίηση της σύμβασης για τις φρεγάτες στο μέλλον, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση ο Μακρόν εξασφαλίζει μόνιμη παρουσία στο Αιγαίο που αναμένεται να προκαλέσει την οργή του Ερντογάν, ο οποίος βέβαια δεν χάνει ευκαιρία για να επιτίθεται στον Μακρόν.
Το Ισραήλ βαρόμετρο στις γεωπολιτικές ισορροπίες της Μεσογείου
Οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μεσόγειο άλλαξαν ριζικά μετά τη στρατηγική συμμαχία που διαμορφώθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου.
Οι Τούρκοι τρέμουν τη δύναμη κρούσης που διαθέτει η πολεμική μηχανή του Ισραήλ.
Μια σειρά από οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας είναι ικανά να αχρηστέψουν τους τουρκικούς πυραύλους και να ακυρώσουν κάθε επιθετική κίνηση από τα τουρκικά μαχητικά.
Τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα που διαθέτει το Ισραήλ εντοπίζουν όλες τις κινήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ έχει προκαλέσει τρόμο στην Άγκυρα και γι’ αυτό ο Ερντογάν σε μόνιμη βάση επιτίθεται στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.
Με δεδομένη τη στενή σχέση που έχει ο Νετανιάχου με τον Μακρόν διαμορφώνεται μια ισχυρή συμμαχία που μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.
Μάλιστα το Ισραήλ έχει οικοδομήσει στενές σχέσεις, τόσο με τη Σαουδική Αραβία, όσο και με τα Εμιράτα.
Αναγκαστικά η Τουρκία περιορίζεται πλέον στην επιρροή που διαθέτει στο Ιράν, το Κατάρ και τον Λίβανο.
Επένδυση-ασπίδα με την ΕΛΒΟ
Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να επενδύσει και στην αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας.
Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται σε λίγες μέρες να οριστικοποιηθεί η εξαγορά της ΕΛΒΟ από μεγάλο ισραηλινό επιχειρηματικό όμιλο.
Στόχος των Ισραηλινών είναι να μετατρέψουν την ΕΛΒΟ σε μια υπερσύγχρονη βιομηχανία παραγωγής αμυντικών συστημάτων, αλλά και οχημάτων, που προορίζονται για τον στρατό.
Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων σε όλους τους τομείς με το Ισραήλ.
Βέβαια, το κυρίαρχο στοιχείο είναι η δημιουργία της συμμαχίας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου και Αιγύπτου, που στέκεται απέναντι στα σχέδια της Τουρκίας για σύσταση μιας νεοθωμανικής αυτοκρατορίας.
Δημοσιεύτηκε στο "ΚΑΡΦΙ" του Σαββατοκύριακου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου