Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Στο κενό το σχέδιο του Μαξίμου για πίεση στη ΝΔ λόγω Σκοπιανού - Μήνυμα Καραμανλή για την ονομασία

Προσπάθησαν αλλά απέτυχαν. 
Το σχέδιο της κυβέρνησης να διεμβολίσει την ΝΔ μέσα από τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ έπεσε στο κενό. 
Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου σηκώνει τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με τη γειτονική χώρα, στην ΝΔ όλοι συντάσσονται με το πλαίσιο...

που καθημερινά πλέον οριοθετεί και παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάθε δημόσια παρέμβασή του επιμένει να θέτει τις δικές του «κόκκινες» γραμμές με βάση τις οποίες μπορεί η ΝΔ να συμφωνήσει σε μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. «Κόκκινες» γραμμές με τρεις προϋποθέσεις:
-- Tο σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes).
-- H ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας.
-- Να υπάρξουν όλα τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία.


Κάποιοι προσπάθησαν να σπεκουλάρουν ότι η επαναφορά του ζητήματος της ΠΓΔΜ στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της ΝΔ.
Φαίνεται όμως πως δεν το «μέτρησαν» σωστά. Μεγάλο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο αυτό, έχει το μήνυμα που έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει εδώ και πολύ καιρό την οδό της «σιωπής», αναφορικά με τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αποφεύγει συνειδητά να μιλήσει δημόσια, παρότι πολλοί είναι αυτοί που του το ζητούν. Ο πρώην πρωθυπουργός όμως φαίνεται ότι αποφάσισε να κάνει μία εξαίρεση. Ο Κώστας Καραμανλής δε θα μπορούσε άλλωστε να λείψει από το δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο «αρχιτέκτονας» της θέσης του Βουκουρεστίου, δηλώνει τα τελευταία 24ωρα παρών στις εξελίξεις με δύο διαδοχικές κινήσεις που έχουν τη δική τους σημειολογία.

Όλοι στα δημοσιογραφικά γραφεία γνωρίζουν ότι όταν ο κ.Καραμανλής δε θέλει να διαρρεύσει κάτι που τον αφορά, αυτό δε διαρρέει. Το αντίθετο, λοιπόν, συνέβη το πρωί της Τρίτης όταν έγινε γνωστή η είδηση της συνάντησής του στο γραφείο της πλατείας Μαβίλη με εκπροσώπους παμμακεδονικών οργανώσεων από όλον τον κόσμο. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ.Καραμανλής ήθελε να γίνει γνωστό το τετ α τετ του, όπως και έγινε. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η ονομασία της ΠΓΔΜ και οι διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει.
Το μήνυμα όμως από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού δεν κρύβεται μόνο στο ραντεβού αλλά και στην ουσία. Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, μετά τη συνάντησή, απορρίπτουν κάθε σύνθετη ονομασία, επιμένοντας στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992 δηλαδή να μην περιέχει η ονομασία τον όρο «Μακεδονία».

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις λοιπόν ερμηνεύθηκαν από πολλούς ως μία «φωτογραφία» των όσων ειπώθηκαν πίσω από την κλειστή πόρτα του γραφείου του κ.Καραμανλή, μια και αν είχε ειπωθεί εντός του γραφείου κάτι διαφορετικό, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων δε θα επέλεγαν την είσοδο του πρώην πρωθυπουργού για να μιλήσουν.

Η παραπάνω ερμηνεία ενισχύθηκε από τα όσα είπε μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα ο γενικός γραμματέας του ελληνοαμερικανικού συμβουλίου Παναγιώτης Μπαλτατζής, ο οποίος σημείωσε πως ο πρώην πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τους επανέλαβε τη δήλωσή του ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος.

Η συγκεκριμένη δήλωση, την οποία είχε πει ο κ. Καραμανλής σε συνομιλητές του, την παρουσίασε η Realnews την περασμένη Κυριακή: «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».
Αν δούμε προσεχτικά τη «δήλωση» Καραμανλή θα αντιληφθούμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινείται στην κατεύθυνση της υιοθέτησης ως «κόκκινης γραμμής», την εγκατάλειψη από τα Σκόπια κάθε αλυτρωτικής αναφοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλους να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, καθώς εκτιμά ότι ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα δεν λύνεται με επικοινωνιακές κορώνες. 
Στο πλαίσιο αυτό είναι σε ανοιχτή γραμμή κυρίως με τους βουλευτές που εκλέγονται στην Μακεδονία. 
Από τη μία ενημερώνεται για την εικόνα που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα και από την άλλη τους επισημαίνει τις βασικές θέσεις του κόμματος. Μετά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της ΝΔ να συναντήσει εκ νέου τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που εκλέγονται στην Μακεδονία την Πέμπτη.
Φωτογραφία: Intimenews

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: