Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Τι έγινε το 2008 στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια - Η εθνική γραμμή Καραμανλή

Τι έγινε το 2008 στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια -Η εθνική γραμμή Καραμανλή

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου 2008 όταν ο κ. Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε την ελληνική θέση για το θέμα των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Τι είχε συμβεί στο Βουκουρέστι το 2008

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 
Εκκρεμούσε όμως το πρόβλημα της ονομασίας της που προέβαλε η ελληνική πλευρά και το οποίο... δεν είχε λυθεί παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ, λόγω του ονόματος.
Bέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.
Υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν στην κυβέρνηση Καραμανλή του 2008 ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη.

Την ελληνική θέση στο Βουκουρέστι στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. 
Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως». Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση.
Την επόμενη ημέρα ο τότε πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Πώς άλλαξε σταδιακά θέση ο Καμμένος
Ως βουλευτής τότε της ΝΔ ο Πάνος Καμμένος είχε αποδεχθεί την εθνική θέση Καραμανλή για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Αδιάλλακτος το 2017
Στις 11.07.2017, ο Πάνος Καμμένος, ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος είχε φανεί αδιάλλακτος για την ονομασία και μιλώντας στη βουλή διαφοροποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η μόνη απόφαση για τα Σκόπια είναι αυτή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992, που απέρριπτε τη χρήση του ονόματος Μακεδονία.
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τότε χαρακτηριστικά ότι εγείρεται μείζον ζήτημα.
«Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία που έχετε οικοδομήσει έχει έναν συνεκτικό παράγοντα, την παραμονή στην εξουσία. Δεν μπορεί να είναι συμμαχία α λα καρτ. Τίθεται θέμα δεδηλωμένης», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Αναδεικνύεται μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε να τοποθετηθείτε επ' αυτού. Πώς έχετε υπουργό έναν πολιτικό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής;».
Μετατόπιση Καμμένου μετά το μίνι υπουργικό
Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, μετά το μίνι υπουργικό που συνεκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ονομασία των Σκοπίων (συμφωνήθηκε ότι εθνική στάση είναι η σύνθετη ονομασία) άλλαξε στάση: Οι δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης έδειξαν ελαφρά μετατόπιση του υπουργού Εθνικής Αμυνας από τη μέχρι πρότινος απόλυτη προσήλωσή του στην απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1992.
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας, «υπάρχουν δύο αποφάσεις-σταθμοί: η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 και η απόφαση του Βουκουρεστίου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποδέχεται και τη δεύτερη ως στοιχείο που θα αξιολογήσει για να προσδιορίσει τη στάση του έναντι των επικείμενων εξελίξεων στη διαπραγμάτευση.
Κοτζιάς: Ναι στην σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στις 4 Δεκεμβρίου 2017 ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από την εθνική γραμμή Καραμανλή στο Βουκουρέστι:
«Στο ονοματολογικό, η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι»
.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: