Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Αυστηρό μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη προς δανειστές και κυβέρνηση

Τα πυρά του όχι μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τα τρία χαμένα χρόνια στα οποία οδήγησε η πολιτική του, αλλά και προς τους θεσμούς για την αποδοχή του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση, έστρεψε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης... μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist.


Απευθυνόμενος στους δανειστές υπογράμμισε ότι συμφώνησαν σε μία "ακατανόητη αύξηση φόρων αντί λελογισμένης μείωσης δαπανών" και "για να καλύψετε τα νώτα σας, πρόσθεσε, επιβάλλατε τελικά τον λεγόμενο "κόφτη" δαπανών, προεξοφλώντας εκ των προτέρων την αποτυχία του δημοσιονομικού μείγματος, που αν δεν αποδώσει, όπως εμείς πιστεύουμε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πρόσθετο κόστος το οποίο θα υποστούν όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και οι επιχειρήσεις".
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση πως η ζημιά για την ελληνική οικονομία δεν αφορά μόνο στους προηγούμενους 17 μήνες και "δεν περιορίζεται στα όσα συνέβησαν, αλλά επεκτείνεται και στις πολιτικές που συμφωνήθηκαν και δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και στο μέλλον". Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι εκτός πραγματικότητας οι εκτιμήσεις πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αρκεί για να εξισορροπήσει την υφεσιακή επίπτωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν, για την αλλαγή του κλίματος και την δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών.
"Μανούβρα πολιτικής επιβίωσης"
"Δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Κυβέρνηση μεταλλάχθηκε σε όψιμο υπέρμαχο των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Είναι σαν να ισχυρίζονται ότι έγινε ευρωπαϊστής ο Nigel Farage! Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια πρόσκαιρη εκτροπή από τη λεωφόρο του λαϊκισμού που η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει. Μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής στην εξουσία", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, συνδέοντας απολύτως τον ΣΥΡΙΖΑ με τον λαϊκισμό. Όπως είπε "το κύμα του λαϊκισμού, έγινε στη χώρα μας κύμα διαμαρτυρίας και πολιτική δύναμη που διαχειρίζεται την εξουσία. Ζήσαμε τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα ενός μορφώματος που θρυμμάτισε την εύθραυστη σταθερότητα και δίχασε και τραυμάτισε το κοινωνικό σώμα".
"Η Ελλάδα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο λόγω μίας οικονομικής πολιτικής χωρίς έρμα και πυξίδα", πρόσθεσε, επικρίνοντας τους "δημαγωγούς" που υπόσχονταν αυξήσεις μισθών και συντάξεων και "ανεύθυνα ακύρωσαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις".
"Η κυβερνηση αφού διέσυρε τη χώρα επί μήνες με μία τακτική επιθετικής επαιτείας, συμβιβάστηκε τελικά με την πραγματικότητα, αλλά προκάλεσε κολοσσιαία ζημιά στην ελληνική οικονομία. Η χώρα γύρισε τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι "ο χαμένος χρόνος κοστίζει 21 δισ. στο ΑΕΠ και χαμένες επενδύσεις",
"Είναι ο λογαριασμός ενός ποδηλάτη που σταμάτησε να ποδηλατεί στον ανήφορο", τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο πως μεγαλύτερη ζημιά συνιστά "ο κλονισμός στην εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών στην προοπτική της χώρας", καθώς "η απώλεια της αξιοπιστίας μας κάνει το δρόμο που πρέπει να διανύσουμε ακόμη πιο ανηφορικό"
Αναφερόμενος στο κόμμα του τόνισε πως για τη ΝΔ "το διαζύγιο με τον λαϊκισμό και τον κρατισμό είναι οριστικό" και "δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στις κακές συνήθειες της μεταπολίτευσης". Επανέλαβε ότι "το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να αφορά όλους και πρωτίστως του λιγότερο προνομιούχους και τους ανέργους" και ξεκαθάρισε πως "η Συμφωνία Αλήθειας, το κοινωνικό Συμβόλαιο ειλικρίνειας που χτίζουμε με τους πολίτες δεν είναι πολιτική τακτική, αλλά αναγκαιότητα" και με αυτό "μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας, να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη και να δώσουμε και πάλι ελπίδα σε όσους δεν περιμένουν τίποτε πια από την πολιτική".
Εθνικός στόχος τα πλεονάσματα 2%
Επανέλαβε τους φιλόδοξους στόχους για προσέλκυση επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών, λέγοντας ότι "μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη 4% το χρόνο για την επόμενη πενταετία" και διακηρύσσοντας πως "η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% για το διάστημα από το 2018 και μετά, πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο".
Σημείωσε μάλιστα την ανάγκη για μία "πραγματική επενδυτική επανάσταση" που χρειάζεται σήμερα η χώρα για να "προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 20% και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα το πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων".
"Το πιο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και χρέος της ΝΔ είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή", σημείωσε. "Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη", πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην "διπλή πρόκληση που έχει μπροστά της η ΝΔ: Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όσων απέρριψαν τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, αλλά διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν από τα καινούργια. Να αφυπνίσουμε και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν".
Φυγή προς τα εμπρός
Ο πρόεδρος της ΝΔ διακήρυξε πως η χώρα "μετά από 6 χρόνια κρίσης διαθέτει τη δυνατότητα για μια φυγή προς τα εμπρός" και αναφερόμενος στα σημαντικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, ανέφερε ενδεικτικά: Εκπαιδευμένο, υψηλής ποιότητας, εργατικό δυναμικό, πρωτογενώς ισοσκελισμένο δημόσιο προϋπολογισμό, κομβική γεωγραφική θέση, τόσο γεωστρατηγικά, όσο και ως κόμβο του διαμετακομιστικού εμπορίου και των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, αγορά εργασίας απαλλαγμένη από τις ακαμψίες του παρελθόντος, ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος, ελκυστικές αποτιμήσεις πάγιων και άυλων αξιών, ευκαιρίες αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και κλάδων μέσω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους.
Δημοψήφισμα στην Βρετανία
Αναφερόμενος τέλος στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης στην Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε την βεβαιότητα ότι "για άλλη φορά η Μεγάλη Βρετανία αλλά και η Ευρώπη συνολικά θα βρεθούν από τη σωστή μεριά". Ευχήθηκε όμως παράλληλα "η ψήφος υπέρ της παραμονής να δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη για μια ειλικρινή αυτοκριτική" και τόνισε πως "χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα που θα εμπνεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες και θα τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης".

Απόστολος Χονδρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: