Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Οι αποφάσεις της Ευρώπης έπεισαν και το ΔΝΤ για την πέμπτη δόση στην Ελλάδα

* - Στις 8 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
* - Με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την απόφαση των Ευρωπαίων για στήριξη της Ελλάδας
* - Μέχρι τις 15 του μήνα η εκταμίευση
* - Σοίμπλε: "'Ετοιμο πριν το φθινόπωρο το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα"
* - Βενιζέλος: "Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας"

Οι υπουργοί οικονομικών της... ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου, αναφέρεται στη δήλωση του Εurogroup, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης  τηλεδιάσκεψης των 17 υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Παράλληλα, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν καταλήξει και σε ένα νέο πακέτο βοήθειας το οποίο καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012-2013, αίροντας έτσι και τις όποιες επιφυλάξεις είχε το ΔΝΤ για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.


Ο γερμανός υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε οτι το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί "πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης το φθινόπωρο" και πρόσθεσε οτι τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα. "Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση", σημείωσε.


Διαβάστε την είδηση


Το συνολικό ύψος της 5ης δόσης είναι δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.


Με ανακοίνωσή του το ΔΝΤ χαιρετίζει την απόφαση του Εurogroup "για μια στρατηγική χρηματοδότησης που θα εξασφαλίζει οτι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα καλύπτεται πλήρως". "Η δέσμευση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, σε συνδυασμό με την ψήφιση των απαραίτητων φορολογικών μέτρων στην Ελλάδα, θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να εξετάσει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας με την Ελλάδα".


Στην ανακοίνωση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρετίζουν την πρόοδο που συντελέστηκε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και επισημαίνεται ότι η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση του Δ.Σ. του ΔΝΤ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και στη βάση της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους της Κομισιόν και του ΔΝΤ.


Παράλληλα, οι υπουργοί καλούν την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να στηρίξει τους βασικούς στόχους του Προγράμματος και τα μέτρα-κλειδιά που περιλαμβάνει, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή τους.  


Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο στήριξης, οι ακριβείς παράμετροι, το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος.


Το ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου για να εγκρίνει και αυτό με τη σειρά του την πέμπτη δόση αλλά και για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Το Ταμείο, σε οτι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, είχε ζητήσει αυστηρά την εγγύηση της ευρωζώνης για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι και το 2012.


Σε ό,τι αφορά τη νέα χρηματοδότηση, αυτή θα απασχολήσει μελλοντικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, για τη νέα χρηματοδότηση οι πληρο
φορίες αναφέρουν ότι θα φθάσει περίπου τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το 30% θα καταβάλει τοι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τα κράτη της ευρωζώνης και οι ιδιώτες πιστωτές θα αναλάβουν το 70% του νέου δανείου.

Σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε οτι “οι αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπροθέσμου και του εφαρμοστικού” και τόνισε πως “η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας”. “Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο, πρόσθεσε, είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών”.

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Θα μπορούσε κανείς να αναζητήσει πλείστες σημειολογίες στα όσα λέει ο πρόεδρος του Eurorgoup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τη συνέντευξη την οποία παραχωρεί στο γερμανικό περιοδικό «Focus». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, που παραδοσιακά στήριζε την Ελλάδα, έχει εξελιχτεί στον «αφ’ υψηλού» αφηγητή της αδιέξοδης κρίσης την οποία βιώνουμε.

Επιλέγει δε, την επαύριο της τηλεδιάσκεψης που «σφράγισε» την εκταμίευση της 5ης δόσης, όχι όμως και την οριστικοποίηση του «Μνημονίου ΙΙ», να παραχωρήσει συνέντευξη σε ένα γερμανικό περιοδικό που έχει… λογαριασμούς με την ελληνική κοινή γνώμη, από την όχι και τόσο μακρινή εποχή των προσβλητικών πρωτοσέλιδων με την Αφροδίτη της Μήλου, για να καθησυχάσει τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Ο Γιούνκερ λέει πολλά. Μιλάει για περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Για τον ερχομό ειδικών από την Ευρώπη, οι οποίοι ουσιαστικά θα πάρουν πάνω τους τις αποκρατικοποιήσεις. Επαναβεβαιώνει την πεποίθησή του ότι το Μεσοπρόθεσμο θα αποδώσει. Προτρέπει τους Ευρωπαίους να μην προσβάλλουν τους Έλληνες, αλλά να μας βοηθήσουν.

‘Ίσως η πιο σημαντική παράμετρος της συνέντευξης Γιούνκερ ωστόσο, είναι η διαπίστωση περί της αιτίας του κακού, που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση προχωρημένης απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. «Η Ελλάδα, επί σειρά ετών ωφελήθηκε από το ευρώ. Με δική της υπαιτιότητα, ορισμένα πράγματα ξέφυγαν. Και τώρα που πρέπει να τα επαναφέρει με ενωμένες δυνάμεις σε τάξη, πρέπει οι Έλληνες να αντιληφθούν ότι απαιτείται μια συλλογική απάντηση», είναι η… επίμαχη αναφορά.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έχει δίκιο. Φυσικά και φταίμε εμείς που φτάσαμε ως εδώ, καθώς επί σειρά ετών ανεχτήκαμε πολιτικές ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων, στερηθήκαμε ρεαλιστικών εθνικών οραμάτων, συνηθίσαμε να ζούμε πάνω και πέρα από τις δυνατότητές μας.

Επί σειρά ετών, πριν αλλά και μετά το ευρώ, η Ελλάδα ανέχτηκε το ΠΑΣΟΚ. Και η Ελλάδα που συνεχίζει να υφίσταται τέτοιες προσβολές, είναι η Ελλάδα την οποία διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η Ελλάδα, θα δώσει μια ηχηρή απάντηση στο ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Και μετά, ακολουθούν οι… δανειστές.