Σύμφωνα με τον οίκο, η καλή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, αποτελεί στην παρούσα φάση το μεγάλο της συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης. Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, περίπου στο 155% το 2024, η Ελλάδα μπορεί ήδη να υπερηφανευτεί για το χαμηλό της έλλειμμα, που διαμορφώθηκε γύρω στο 0,8% του ΑΕΠ το 2024.
Για το 2025, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αποδειχθεί κορυφαίος καταλύτης ανάπτυξης. Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας θα συνεχιστεί αλλά ο ρυθμός βελτίωσης της απασχόλησης ενδέχεται να μετριαστεί λόγω της δυσκολίας στο να ξεπεραστούν προβλήματα, όπως η αντιστοίχιση δεξιοτήτων και υφιστάμενα διαρθρωτικά εμπόδια. Παρ’ όλα αυτά η επιβράδυνση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια του έτους θα αποτελέσει αντίβαρο, στηρίζοντας τα πραγματικά εισοδήματα και εντέλει την ιδιωτική κατανάλωση.
Και οι επενδύσεις αναμένεται να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2024. Όπως σημειώνει η ING, είναι εύλογο να επιταχυνθεί η υλοποίηση των επενδύσεων που συμπεριλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς πλησιάζει η προθεσμία του 2026. Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής 18 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, από τα συνολικά 6 δισ. ευρώ που δικαιούται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου