Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Μεταναστευτικό: Με πρωτοβουλία της Ελλάδας η νέα συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία

Η «ευρωτουρκική συμφωνία» θα είναι «με πρωτοβουλία της Ελλάδας».
 

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, στην ΕΡΤ, αναφερθείς σε όλες τις πτυχές του μεταναστευτικού ζητήματος το οποίο οξύνεται από το τουρκικό τελεσίγραφο για απομάκρυνση μισού εκατομμυρίου Σύρων από την Κωνσταντινούπολη...

«Δεν μπορεί να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο Σύρων από την Τουρκία αλλά η ανακοίνωση προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς Ελλάδα καθ’οδόν για τη Γερμανία», είπε ο κ. Καιρίδης.

Υπενθύμισε ότι στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε και με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον, με την οποία θα συναντηθεί και ο ίδιος την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους προκειμένου ν βρεθεί ολιστική λύση, «καθώς εάν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διάδρομος των μεταναστευτικών ροών από την Ισπανία προς Μαρόκο μένουμε εμείς», τόνισε.

Συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής

Εφικτή είναι η συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής, ανέφερε ο κ. Καιρίδης χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία αυτή «είδηση». Η δε θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, «γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία», τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Καιρίδης τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το μεταναστευτικό. Δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία».

«Η Τουρκία είναι το κλειδί ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο που αποκαλείται ως μοντέλο του Αιγαίου κι εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία θα είναι κατεξοχήν ευρωτουρκική

Οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα είναι δευτερογενείς προς τη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ από την Ιταλία, οι μετανάστες κατευθύνονται προς Γαλλία και Αφρική. Ιδιαίτερο είναι λοιπόν το ενδιαφέρον του Βερολίνου που έχει επιπλέον και 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, είπε ο κ. Καιρίδης σύμφωνα με τον οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί διμερής συνάντηση.

«Ο Ερντογάν πρέπει να δείξει ότι κάνει κάτι, ενώ για αρκετούς είναι υποτιμητικό και να λαμβάνει χρήματα για το μεταναστευτικό την ώρα που τον κατηγορούν ότι ξεπουλάει την Τουρκία. Την ίδια ώρα τα πραξικοπήματα στην περιοχή του Σαχέλ, ο σεισμός στο Μαρόκο και οι πλημμύρες στη Λιβύη συνηγορούν ότι το μεταναστευτικό εξελίσσεται πάλι σε ωρολογιακή βόμβα», συμπλήρωσε.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία περιλαμβάνει τρία σημεία και η Άγκυρα αναλαμβάνει:

Να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια.

Να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της.

Να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως αντάλλαγμα, η τουρκική πλευρά αναμένεται να λάβει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, ενώ στο τραπέζι είναι και η άρση βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός της Ζώνης του Σένγκεν.

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο μεταναστευτικό.

«Προφανώς υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, αλλά απαιτούν χρόνο». «Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες λύσεις, πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: πρέπει να είμαστε αμείλικτοι όσον αφορά την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους τους οποίους επιβιβάζουν σε βάρκες που σαφώς δεν είναι αξιόπλοες. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξισορροπήσουμε αυτή την προσέγγιση προσφέροντας νόμιμες οδούς μετανάστευσης, σε όσους μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν στην οικονομική μας ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μειώνουμε την ανεργία. Κι έχουμε ελλείψεις προσωπικού σε τομείς όπως ο αγροτικός». «Θέλουμε να συνάψουμε διμερείς συμφωνίες, αλλά θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν με τους δικούς μας όρους και να έρθουν με ασφάλεια», σχολίασε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: