Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Οι κάλπες θα κλείσουν, τα αδιέξοδα θα παραμείνουν

Σε λίγες ώρες και μέσα σε κλίμα έντασης και μετά από μία εβδομάδα που κυριάρχησαν αλληλοκαρφώματα, προσωπικές επιθέσεις και τοξικότητα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τα όσα ακούστηκαν πλήττουν τον Α. Τσίπρα, νομοθετήματα της Κυβέρνησής του όπως ο Νόμος Κατρούγκαλου, αναδεικνύουν τα αδύνατα σημεία και των δύο υποψηφίων, αλλά με δραματικό τρόπο και τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά, προσέφεραν άπειρο υλικό στον Κ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα.
Είχε προηγηθεί η πρώτη Κυριακή που ο Σ. Κασσελάκης κυριάρχησε κατά κράτος... με 45% και 9% διαφορά από την Ε. Αχτσιόγλου σε μια μαζική σχετικά με τα αναμενόμενα διαδικασία. Η ταχεία καταδρομική επικοινωνιακή επίθεση πέτυχε, βρίσκοντας αποδέκτες δυνάμεις που αναζητούν με αγωνία και απελπισία ένα Μεσσία, ένα αντι-Μητσοτάκη μέσα από ένα απογοητευτικό εσωκομματικό τοπίο. Αυτή η επίδοση ασφαλώς τροφοδοτεί μια νέα δυναμική.
Δεν είναι τυχαίο, ότι όσα επώνυμα στελέχη άλλαξαν «στρατόπεδο» τις τελευταίες ημέρες βασικά στράφηκαν προς τον Σ. Κασσελάκη. Μένει να δούμε αν η αλλαγή τακτικής από τη μεριά  της Έφης Αχτσιόγλου και η καθημερινή ολομέτωπη επίθεση της ίδιας και σειράς στελεχών θα αποδώσει. Μια παρατήρηση είναι ότι αν ήταν να ανοίξουν τέτοια θέματα που ευλόγως βάζουν από την πλευρά τους, θα έπρεπε να το κάνουν καιρό τώρα και πριν δημιουργηθεί η δυναμική που εκφράστηκε την πρώτη Κυριακή.
Μένει να δούμε επίσης την επίδραση των γνωστών δηλώσεων του Σ. Κασσελάκη για τα κατεχόμενα της Κύπρου και που με τρόπο περίεργο έσπευσε να καλύψει ο π. αρχηγός ΓΕΕΘΑ αδειάζοντας και τον Α. Τσίπρα, αφού τον εμφάνισε ως μη γνωρίζοντα για τα εθνικά θέματα στην αρχή. Ωστόσο, φαβορί παραμένει ο Σ. Κασσελάκης, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η συμμετοχή, το αν θα ψηφίσουν όλοι όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, αλλά και τα παλιά μέλη που δεν έδωσαν το παρόν, θα καθορίσουν τα πάντα.
Ωστόσο, και ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα νικήσει, την Δευτέρα θα ξημερώνει μια νέα και ταυτόχρονα δύσκολη μέρα για το ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, γιατί θα ενισχυθούν διασπαστικές τάσεις και είναι θέμα χρόνου πως και ποια  στιγμή, αλλά και με τι έκταση θα εκφραστούν. 
Είναι εμφανές ότι ένα σημαντικό τμήμα του αισθάνεται ήδη ότι «ένας ξένος» και άγνωστος που δεν είχε καμία σχέση με την Αριστερά «τους πήρε το κόμμα» χωρίς να πει τίποτα το πολιτικό, μέσα από μια επικοινωνιακή επίθεση τριών εβδομάδων.
Ας σημειωθεί πάντως, ότι αυτό το τμήμα και οι υποψήφιοι που στήριξαν, άνοιξαν τον δρόμο στην επιτυχία της προσωποκεντρικής, απολίτικης κατ' ουσίαν  αυτοαναφορικής καμπάνιας του Σ. Κασσελάκη, αφού δεν άνοιξαν ποτέ κανένα διάλογο επί της ουσίας για την βαριά ήττα, ούτε και παρουσίασε κάποια νέα πρότασης επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέληξαν να εκλέξουν Πρόεδρο πριν καν συζητήσουν τα αίτια της συντριβής του κόμματός τους και την πορεία αλλεπάλληλων ηττών τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, ακόμα και πιο πριν, ποτέ δεν συζήτησαν ότι δημιουργείται ένα κόμμα- χυλός που χώραγε τους πάντες από κομμουνιστές, πασόκους των διαφόρων φυλών, μέχρι και πρώην ανελίτες αρκεί να ήταν με τον Α. Τσίπρα. Άνοιξαν δηλαδή τον δρόμο στη δημιουργία ρεύματος υπέρ ενός νέου και άφθαρτου, που πρόβαλε ως από μηχανής Θεός και δηλώνοντας ότι «θα νικήσει τον Μητσοτάκη» με κάποια «μαγικά» που ποτέ δεν είπε. Η αγωνία δυνάμεων να βρεθεί ένας πειστικός  αντι-Μητσοτάκης» σφράγισε όσα ζούμε αυτή την περίοδο.

Δεύτερο γιατί, αφού ανεξαρτήτως νικητή, δεν έχει ακουστεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τα δομικά, υπαρξιακά προβλήματά του, κάτι που προϋποθέτει αλλαγή φυσιογνωμίας, προσανατολισμών, θέσεων. 
Όσο υπάρχει αυτό το κενό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να ορθοποδήσει. Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις. Μια εκλογή Κασσελάκη θα συνοδεύεται από ορατή πολιτική αδυναμία, συνεχείς διαρροές μέχρι να υπάρξει κάποια διάσπαση πιθανότατα στο Συνέδριο και κυριαρχία των αντιλήψεων του Π. Πολάκη και των χιλιάδων τρολ που κατακρεουργούσαν επί χρόνια όποιον τολμούσε να μιλήσει κριτικά για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα και τώρα κατακρεούργησαν την Ε. Αχτσιόγλου.

Μια εκλογή της Ε. Αχτσιόγλου από την άλλη θα μοιάζει με νίκη των «παλιών» που ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών συνασπίστηκαν «για να μην τους πάρουν το κόμμα», κάτι που σημαίνει ότι για τα επόμενα βήματα πρώτα θα πρέπει να συνεννοηθούν αυτοί, ενώ τίποτα δεν φανέρωσε ότι έχουν τη δυνατότητα να εγγυηθούν μια νέα πορεία ανόδου, κάνοντας τολμηρές αλλαγές στη φυσιογνωμία, το πρόγραμμα και τους προσανατολισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύσκολοι καιροί για το ΣΥΡΙΖΑ…

Ζαχαρίας Ζούπης

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll

Δεν υπάρχουν σχόλια: