Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Αλήθειες και ψέματα για τα 40 δισ. ευρώ που «μάζεψε» ο Τσίπρας

Είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να δαπανήσει το 2018 και το 2019 τα συσσωρευμένα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για να κάνει «φιλολαϊκή πολιτική». 
Η αλήθεια είναι ότι πολύ μεγάλο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που σχηματίστηκαν εκείνη την περίοδο ήταν «δεσμευμένο» από τον ESM και μπορούσε να αξιοποιηθεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την τακτοποίηση του χρέους.
Κυρίως όμως είναι ψέμα ότι το «ταμείο» των 36 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε εκείνη την περίοδο ήταν αποτέλεσμα της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.
Η αλήθεια είναι ότι το ταμείο της εποχής εκείνης δημιουργήθηκε επειδή μας δόθηκε ειδικό δάνειο από... τους θεσμούς (περίπου 9 δισ. ευρώ), επειδή έγινε μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές για να αντληθούν 3 δισ. ευρώ και επειδή η υπερφορολόγηση δημιούργησε τα λεγόμενα «υπερπλεονάσματα» τα οποία και διέλυσαν τη μεσαία τάξη.
Κι όμως ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε από τα Ιωάννινα ότι συναντά πολίτες που του λένε πως κακώς μάζεψε το «μαξιλάρι», έπρεπε να το μοιράσει στον λαό.
«Με σταματάει κόσμος στον δρόμο και μου λέει: «Γιατί βρε μάζεψες 36 δισ. και δεν τα έδινες στον λαό και ήρθε ο Μητσοτάκης και τα βρήκε έτοιμα;» Διότι αν δεν τα μαζεύαμε, τώρα η χώρα δε θα ήταν στις αγορές, θα ήμασταν σε 4ο μνημόνιο. Εμείς διαχειριστήκαμε με υπευθυνότητα και εντιμότητα όλες τις δυσκολίες που πέρασε η χώρα», ανέφερε στο Τwitter ο Αλέξης Τσίπρας μεταφέροντας απόσπασμα από την ομιλία του.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι το ταμείο δημιουργήθηκε επειδή συγκεντρώθηκε σε ένα λογαριασμό όλο το «χρήμα» των φορέων της γενικής κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι έτσι γίνεται καλύτερη διαχείριση. Άρα σε καμία περίπτωση η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εξοικονόμησε 36-37 δισ. ευρώ (ή 40 δισ. ευρώ καθώς είναι διάφορα τα νούμερα που ακούγονται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ).

Είναι ψέμα επίσης ότι τα ταμειακά διαθέσιμα που άφησε ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη χρησιμοποιήθηκαν για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει και σήμερα ταμειακά διαθέσιμα 34 δισ. ευρώ, ποσό πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019. Με τις επιτυχημένες εκδόσεις νέων ομολόγων, το ταμείο της χώρας έχει παραμείνει γεμάτο παρά την έκτακτη ανάγκη που προέκυψε για να αντιμετωπιστούν οι διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, πληθωριστική κρίση κλπ).

Επίσης, ψέμα είναι ότι η χώρα έχει σήμερα ρευστότητα και μπορεί να την αξιοποιήσει όπως θέλει. Η αλήθεια είναι ότι έχει «ταμείο» 34 δισ. ευρώ και χρέος 355 δισ. ευρώ. Άρα το ταμείο της δεν της ανήκει επί της ουσίας. Είναι μια δικλείδα ασφαλείας για να μπορεί η χώρα να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται με τα χαμηλά -για τα δεδομένα της εποχής- spreads που αποτυπώνονται τα τελευταία χρόνια στα ταμπλό των αγορών.
Πράγματι, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μπορέσει να αξιοποιήσει μέρος των ταμειακών διαθεσίμων μόλις ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα. Όχι όμως για να χρηματοδοτηθούν τρέχουσες ανάγκες αλλά για να γίνει πρόωρη αποπληρωμή του χρέους. Δεν υπάρχει κάποιος που μας υποχρεώνει να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Το… βλέμμα των αγορών -που είναι και οι αυστηρότεροι κριτές της ελληνικής οικονομίας- είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε καθώς η λανθασμένη κίνηση θα αποτυπωθεί κατευθείαν στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων άρα και στο κόστος δανεισμού της χώρας άρα και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Νίκος Ζαργάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: