Του Νίκου Μελέτη
Η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι το καλοκαίρι δεν θα επαναληφθούν τα γεγονότα του 2020 στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η Τουρκία διεκδικώντας την αγορά των F16 από τις ΗΠΑ και μετά και τη σύσταση Μπάϊντεν για την «ασφάλεια στο Αιγαίο», θα αποφύγει ακραίες προκλήσεις που θα τίναζαν στον αέρα όλο αυτό τον προγραμματισμό και θα προσέφεραν «όπλα» στο αντιτουρκικό λόμπυ στο Κογκρέσο.
Ακόμη όμως κι αν η Τουρκία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής μια σοβαρή πρόκληση, η ρητορική των τελευταίων εβδομάδων τόσο του Ερντογάν όσο και του δίδυμου... Τσαβούσογλου - Ακάρ δείχνει ότι επιχειρείται η διαμόρφωση του τοπίου ώστε η οποιαδήποτε πρόκληση επί του πεδίου να έχει νομιμοποιηθεί εκ των προτέρων.
Και αυτά τα μηνύματα προκαλούν την κινητοποίηση της Αθήνας που καταστρώνει επιχειρησιακά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο και συγχρόνως διπλωματικά αναζητά αναχώματα σε πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
Η καθημερινή έγερση θεμάτων όπως οι υποτιθέμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και των τουρκικών χωρικών υδάτων, η δήθεν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, τόσο για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης όσο και για την υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών, η προβολή της μη αναγνώριση του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ αλλά και ο ισχυρισμός ότι δεν συνιστά υπερπτήση η πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά τα οποία η Τουρκία θεωρεί ως «γκρίζες ζώνες», αποτελούν μέρος μιας επιχείρησης απονομιμοποίησης της Ελλάδας και νομιμοποίησης της όποιας τουρκικής ενέργειας εναντίον της χώρας μας.
Η Αθήνα αντιμετωπίζει ψύχραιμα ανακοινώσεις όπως αυτή του Τούρκου υπουργού ενέργειας Φ.Ντονμέζ που προανήγγειλε την έξοδο του νέου τούρκικου γεωτρύπανου στις 9 Αυγούστου για γεώτρηση στη Μεσόγειο, που θέλοντας να κρατήσει τη σασπένς, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ίδιος ο Ερντογάν θα είναι αυτός που θα ανακοινώσει σε ποιο σημείο θα στραφεί το Abdulhamid Han.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι πιθανότατα η Τουρκία θα επιλέξει να στοχοποιήσει την κυπριακή ΑΟΖ όπου έχει πραγματοποιήσει σειρά σεισμογραφικών ερευνών για μια ακόμη παράνομη γεώτρηση. Και η επιλογή του Οικοπέδου έχει σημασία, αλλά χωρίς να υποβαθμίζεται το μέγεθος μιας τέτοιας πρόκλησης είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις θα εξαντληθούν όπως και τις προηγούμενες φορές, στις καταδικαστικές δηλώσεις, στις προσφυγές στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ.
Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία θα επιλέξει την άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα στέλνοντας το γεωτρύπανο σε περιοχές του Τουρκολυβικού Μνημονίου.Μια τέτοια κίνηση είναι προφανές ότι θα κορυφώσει την ένταση στην περιοχή καθώς η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί επανάληψη του επεισοδίου με το Oruc Reis οταν πραγματοποίησε έρευνες στο όριο των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου, ούτε σε προσπάθειες προσέγγισης σε περιοχές ανατολικά της Κρήτης.
Η Τουρκία ίσως θεωρήσει ότι αυτή θα είναι μια ευκαιρία ώστε και να δημιουργήσει τετελεσμένα και ακόμη και στην περίπτωση παρέμβασης τρίτου μέρους, η σύσταση θα είναι για έναρξη... διαλόγου. Μια τέτοια εξέλιξη απλώς θα βάλει στην ατζέντα και θέμα «Ανατολικής Μεσογείου» με δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ να κρατούν... ισορροπημένη στάση καθώς η περιοχή αφορά μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα.
Η Ελλάδα κινείται ώστε να υπάρξουν αποτρεπτικές κινήσεις που θα καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι κάθε προσπάθεια παράνομης παρέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει αρνητικές συνέπειες και για την ίδια.
Η Αθήνα έχει ενημερώσει την Ουάσιγκτον αλλά και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα με το Abdulhamid Han θα προκαλέσει σοβαρή κλιμάκωση σε μια στιγμή που η Δύση και το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είναι προσανατολισμένοι στην Ουκρανία.
Η Γερμανίδα υπουργός εξωτερικών Α.Μπέρμποκ που θα βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Ν.Δένδια θα ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση αλλά και για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην επιτρέψει επανάληψη του 2020, ενώ θα επισημανθεί και το πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε. για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ν.Δένδιας το απόγευμα της Παρασκευής λίγο μετά τη συνάντηση του με την κ.Μπέρμποκ θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τη νέα Γαλλίδα ομόλογο του, την οποία επίσης θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και θα την προϊδεάσει για τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» εφόσον η Τουρκία προχωρήσει σε κλιμάκωση. Και η συζήτηση θα γίνει βεβαίως υπό το πρίσμα και της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας που προβλέπει και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.
Η κ.Μπέρμποκ μετά την Αθήνα θα επισκεφθεί την ΄Αγκυρα αλλά βεβαίως ούτε ο καγκελάριος Σολτς ούτε η κ.Μπερμποκ έχουν την ίδια πειθώ στον Ερντογάν με αυτήν που είχε η κ.Μερκελ, ούτε το Παρίσι έχει τέτοιο επίπεδο επιρροής στην Τουρκία.
Όμως τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το Βερολίνο και το Παρίσι θα γνωρίζουν πλέον τις πολύ λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται και δεν θα μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους εάν δεν παρέμβουν προληπτικά ώστε να πεισθεί με το καλό ή με το κακό ο κ.Ερντογάν να μείνει μακριά από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου