Διαβάζοντας τον κατάλογο των μελών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορώ με σχετική ασφάλεια να διατυπώσω μια σκέψη:
Ορισμένα από τα ονόματα των νέων υφυπουργών – που δεν προέρχονται από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας- «διαβάζονται» μόνο σε αντιστοιχία με μεγάλα ανοικτά θέματα που θα αφορούν την επόμενη μέρας της χώρας μας και των πολιτών της.
O πρώην περιφερειακός διευθυντής της Google για την Νοτιοανατολική Ευρώπη Γρηγόρης Ζαριφόπουλος αναλαμβάνει στην ομάδα του νέου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη- το χαρτοφυλάκιο εκείνο που συνδέεται άμεσα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό κρίσιμων τομέων της οικονομίας. Ο ίδιος ο πεπειραμένος manager έχει υποστηρίξει πως αν μπορούσε να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα του τουρισμού το κέρδος σε νέες θέσεις εργασίας θα ήταν μεγάλο.
Θα αναρωτηθεί κάποιος αν μπορεί ένα manager ερχόμενος από το περιβάλλον ενός πολυεθνικού κολοσσού να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που παρουσιάζει η μικρή μας αγορά λόγω των μοναδικών και ανεξάντλητων ελληνικών ιδιαιτεροτήτων;
Η απάντηση σε αυτά τα ζητήματα δεν είναι ποτέ εύκολη και απλή. Ακριβώς το αντίθετο. Και όμως όλα έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες του προσώπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο διεθνής manager έχει περάσει και από κατάστημα της ΙΚΕΑ (store manager) αλλά γνωρίζει καλά και το ελληνικό λιανεμπόριο ως επικεφαλής της αλυσίδας των καταστημάτων GAP.
Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση η επιτυχία ενός manager σε καθαρά πολιτική θέση σχετίζεται και με την δυνατότητα του να αφήνει κατά μέρος το manual και να εμπιστεύεται την δική του εμπειρία και γνώση αλλά και την συλλογική τεχνογνωσία μιας ομάδας συνεργατών. Και ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ένας οπαδός της συλλογικής δουλειάς με κατανεμημένα καθήκοντα και ξεκάθαρους μετρήσιμους στόχους.
Ο ίδιος ο Πιερρακάκης – από τα νεότατα πολιτικά στελέχη της χώρας με εμπειρία και σε κυβερνητικό έργο και με σχέσεις εμπιστοσύνης στο πολιτικό προσωπικό αλλά και τον κόσμο της αγοράς- έχει αποδείξει ότι είναι ένας καλός οργανωτής και ταυτόχρονα, ένας μαέστρος που προσέχει πάντα να έχει μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα.
Ας πάμε και παρακάτω: Ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα προέρχεται από τα υψηλά πατώματα του European Investment Fund (EIF) – ο τίτλος του, Head of SE Europe and EU Neighborhood. Μάλιστα, είναι εκείνος που πιστώνεται την επιτυχία του προγράμματος του Equifund που συνέβαλε στην δημιουργία 9 νέων funds που με την σειρά τους έδωσαν χρηματοδοτική διέξοδο σε δεκάδες μέχρι στιγμής startups.
Το ίδιο, ο Γεράσιμος Θωμάς που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Θα είναι χρήσιμος στα ανοικτά ζητήματα της ενεργειακής αγοράς όπως και ο συνάδελφος του Δημήτρης Οικονόμου σε θέματα που σχετίζονται με τα αγκάθια των μεγάλων επενδύσεων.
Ο τελευταίος αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Ο ίδιος είναι και ένας άνθρωπος αποδεκτός από τους φορείς της αγοράς. Π.χ πρόσφατα εξελέγη μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΣΕΠΠΑ).
Κώστας Τσαούσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου