Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ακυρώνεται πριν καν αρχίσει το νέο «success story» με χρέος και QE

Αξιωματούχοι σε Βερολίνο και Βρυξέλλες δείχνουν να μην συμμερίζονται την άκρατη αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους την ερχόμενη Δευτέρα. 
Αν χαθεί η ευκαιρία της 22ης Μαΐου είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλες μέσα στον Ιούνιο, ακόμη και στον Ιούλιο, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι το χρέος θα αποτελέσει το μοχλό πίεσης των δανειστών για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση...

Το ζήτημα του χρέους είναι σημαντικό για πολλούς λόγους και κυρίως για τη βελτίωση του κλίματος και τις θετικές εξελίξεις που θα «ξεκλειδώσει». Παρ’ όλα αυτά, το… παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να κλείσει ερμητικά.
Η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή στην ουσία «επικυρώνει» την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία, ωστόσο, συνοδεύεται από δύο αρνητικούς παράγοντες. Ο ένας σχετίζεται με τις αρνητικές συνέπειες των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν, εξαιτίας των οποίων η ελληνική οικονομία επανήλθε σε ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2016 και διατηρήθηκε σε αυτή στο α’ τρίμηνο του 2017. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο των τραπεζών, οι καταθέσεις μειώθηκαν και σε γενικές γραμμές όλα πήγαν πίσω.
Κατά τα άλλα, όσοι αναφέρονταν από τον περασμένο Οκτώβριο στον κίνδυνο πολύμηνης αβεβαιότητας και στις αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία και τις τράπεζες ήταν… καταστροφολόγοι.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι φυσικά τα σκληρά μέτρα που «γέννησε» η δεύτερη αξιολόγηση για τα επόμενα χρόνια, τα οποία, όπως και να τα δει κανείς, αποτελούν ένα πρόσθετο μνημόνιο αφού θα ισχύσουν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Έτσι, διακαής πόθος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει άμεσα μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και την επακόλουθη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ως «γλυκαντικό» που θα ενισχύσει το αφήγημα της διατηρήσιμης ανάκαμψης.
Χρέος και QE, σε συνδυασμό με ένα… δυνατό τουριστικό καλοκαίρι και ορισμένες ανακοινώσεις επενδύσεων ή επενδυτικών σχεδίων, εκτιμάται ότι  στην καλύτερη περίπτωση θα αλλάξουν το κλίμα και στη χειρότερη θα στρέψουν το βλέμμα της κοινής γνώμης μακριά από τον βαρύ λογαριασμό του πακέτου.
Οι εκτιμήσεις-ελπίδες κυβερνητικών στελεχών κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ στις 22 Μαΐου και ένταξη της Ελλάδας στο QE μέσα στο καλοκαίρι. Προχθές, ωστόσο, η Citi τοποθέτησε τις όποιες αποφάσεις για το χρέος και το QE για μετά τις γερμανικές εκλογές. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που ταυτίζεται με τις προβλέψεις μεγάλης μερίδας των αναλυτών λόγω των πολιτικών προεκτάσεων της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της σημειολογίας της λίγους μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χθες ότι το τέλος της κρίσης είναι ορατό και χαρακτήρισε το QE «σφραγίδα εμπιστοσύνης» από την ΕΚΤ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι πανάκεια. Εκτίμησε δε, ότι η Ελλάδα έχει άφθονο χρόνο ώστε να επωφεληθεί από την ποσοτική χαλάρωση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου επανεπένδυσης των τίτλων.
Επίσης για το QE, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι οι επιστροφές καταθέσεων θα γίνουν με αργό ρυθμό, που σημαίνει πως τα όποια οφέλη από το QE θα αξιοποιηθούν από τις τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, ενόψει των stress tests του 2018. Άρα, η πιστωτική συρρίκνωση θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των πηγών κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθώς και για την επενδυτική δραστηριότητα.

Οι αναλυτές… διαφωνούν με την κυβέρνηση
Οι αναλυτές ξένων επενδυτικών οίκων που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ενημερώνουν πολύ συχνά τους πελάτες τους, έχουν διαφορετική εικόνα από τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και τις… διαρροές τους.
Άσπρο περιμένει η ελληνική κυβέρνηση; Μαύρο «βλέπουν» οι αναλυτές. Λύση για το χρέος και μάλιστα πολύ ικανοποιητική βλέπει η κυβέρνηση στις 22 Μαΐου, προειδοποιήσεις ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, απευθύνουν οι αναλυτές. Το ίδιο συμβαίνει και με την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, καθώς αποτελεί επακόλουθο της εξειδίκευσης των μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.
Εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανή αποτυχία ένταξης στο QE θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα η έξοδος στις αγορές να μην καταστεί σύντομα εφικτή, ενώ ακόμη και μετά τις γερμανικές εκλογές θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να συμφωνήσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για το 2018.
Ανάλογο κλίμα επικρατεί και σε ότι αφορά την έξοδο στις αγορές. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ελληνικό δημόσιο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… προετοιμασίας του εδάφους για μία δοκιμαστική έκδοση μέσα στο 2017. Όποιες και αν είναι, όμως, οι θεωρίες της κυβέρνησης, δεν υπάρχει αναλυτής που να «βλέπει» κανονική έξοδο – και όχι δοκιμαστική – πριν το τέλος του προγράμματος. Για να καταφέρει η Ελλάδα να βγει χωρίς δεκανίκια στις αγορές μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να μην υπάρξει νέο πισωγύρισμα.
Γίνεται, συνεπώς, αντιληπτό πως αν δεν η αξιολόγηση είχε κλείσει τον Δεκέμβριο του 2016, τότε ίσως να ήμασταν ήδη στην ποσοτική χαλάρωση και να σχεδιάζαμε με σχετική άνεση και προσοχή την έξοδό μας στις αγορές.
Όσο για την ανάπτυξη, αυτή κι αν γίνεται… έρμαιο των προβλέψεων του καθενός ανάλογα με το αν βλέπει ο αναλυτής το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Σε αυτό που δυστυχώς υπάρχει απόλυτη σύμπνοια είναι ότι ο στόχος του 2,7% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό έχει χαθεί. Οι περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν» το ΑΕΠ να «τρέχει» με περίπου 1,5%-1,8% με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον στόχο στο 2,1% και τις ακραία απαισιόδοξες να τις ρίχνουν στο 0,5%.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: